För yrkesverksamma ryttare är tävlingarna i gång igen – ett beslut som Maria Gretzer välkomnar. Hon tycker att det är dags lyfta fram tävlingarnas betydelse för hästnäringen.
Denna funktion är endast för betalande prenumeranter. Om du är prenumerant behöver du logga in.
Anna Freskgårds Box Qutie var mer än redo inför VM-terrängen i Tryon, men stoet skadade sig i slutet av banan och fick senare tas bort. Här gästskriver Anna om saknaden.
Det är människans uppgift att se till så att den tama hästen är trygg i vår värld. Etolog Renate Larssen gästskriver om vikten av att lyssna till vetenskapen när det gäller hästhållning som främjar säkra hästar.
I USA är det tillåtet att tävla med en häst som har genomgått nervsnittning, så är det inte i Sverige. Den tidigare landslagsveterinären Staffan Lidbeck gästskriver om ingreppet.
Nina Bengtsson är B-tränare i dressyr och har utbildat otaliga hästar upp till Grand Prix. Här gästskriver hon om vikten av att ha mål i sin ridning – och om hur dessa kan utformas.
För två år sedan fick hästvärlden vetskap om den ärftliga sjukdomen WFFS. En av Sveriges mest framgångsrika uppfödare, Marina Björkman, gästskriver om det fruktade anlaget.
Journalisten Susanne Hobohm har återvänt till ridsporten, nu som ridskoleelev och hästägare till toppatleter på högsta nivå. Här skriver hon träffsäkert om ryttares tålighet.
Kajsa Boström, B-tränare i dressyr och husbloggare på Hippson.se, gästskriver om bogar på rymmen och tappade bakdelar. Vanskliga riduttryck som får konsekvenser för hästarna.
På Ryttargalan utsågs Josefine Ander, som jobbar för Tinne Vilhelmson Silfvén, till Årets hästskötare. Här gästskriver hon om vikten av bra rutiner inför tävlingsresor.
År 2012 startade Linnea och Fredrik Holländer sin »Hästloppis«, för miljöns skull. Tanken är att gamla ridprylar ska återanvändas, inte slängas. Här gästskriver de om idén.
Mari Zetterqvist Blokhuis har skrivit en avhandling om vikten av kommunikation med hästen. Här resonerar hon insiktsfullt om att våga rannsaka sig själv som ryttare.
Under året har Pia Petersson varit delaktig i projektet med att släppa unghästar i flock på Brösarps backar. Här gästskriver hon om de insikter som har dykt upp under resans gång.
Filosof Petra Andersson har forskat i att ha ridskolehästar på lösdrift. Här funderar hon kring vad som krävs för att »våga« släppa på traditionerna – med ökad hästvälfärd i fokus.