Skådespelaren Jonas Karlsson spelar den manipulativa mannen i tv-serien Nattryttarna, som delvis baseras på verkliga händelser kring sexuella övergrepp. Med rollen hoppas han kunna bidra till förändring.
Denna funktion är endast för betalande prenumeranter. Om du är prenumerant behöver du logga in.
Det är människans uppgift att se till så att den tama hästen är trygg i vår värld. Etolog Renate Larssen gästskriver om vikten av att lyssna till vetenskapen när det gäller hästhållning som främjar säkra hästar.
Kajsa Boström, B-tränare i dressyr och husbloggare på Hippson.se, gästskriver om bogar på rymmen och tappade bakdelar. Vanskliga riduttryck som får konsekvenser för hästarna.
Filosof Petra Andersson har forskat i att ha ridskolehästar på lösdrift. Här funderar hon kring vad som krävs för att »våga« släppa på traditionerna – med ökad hästvälfärd i fokus.
För feelgoodförfattaren Karin Janson är hästarna hemma på gården en må bra-faktor. Men vad händer när det negativa tippar över och hästägandet tar mer energi än det ger?
Sedan Stjärnornas hoppning är rocksångaren Nicke Borg hästfrälst. Nu galopperar han barbacka på fält och har sin fyrbenta favorit »Giraffen« utanför köksfönstret.
Dressyrklassen är ofta avgjord när startlistan kommer ut, menar tävlingsledare Maria Grimhammar. Därför har Södertälje ridklubb valt att dela ett par av klasserna i två.
Stjärnornas hoppning blev Rickard Olssons chans att förverkliga en dröm. Här berättar han om sin kärlek till hästar – och hur nära det faktiskt var att han blev hästägare.
I USA är det tillåtet att tävla med en häst som har genomgått nervsnittning, så är det inte i Sverige. Den tidigare landslagsveterinären Staffan Lidbeck gästskriver om ingreppet.
Bristen på »vanliga« ridhästar handlar egentligen om att hästköpare inte är beredda att betala vad hästen de vill ha verkligen kostar. Det menar uppfödaren Ulrika Jacobs.
I somras befann sig Henrik Johnsson mitt i OS-dramatiken. Han berättar om sin syn på rollen som kommentator och hur det var att se sin fru Malin Baryard Johnsson ta guld.
Lotta Hillbom brinner för ridskola och föreningsliv. Som verksamhetschef vid Örebro fältrittklubb har hon lärt sig om lönsamhet, organisation och att våga tänka nytt.
Hoppryttaren Hannes Melin gästskriver om vikten av ett upplägg där häst och ryttare får återhämta och vidareutbilda sig. Du måste inte rida precis alla tävlingar.
Apropå djurvänlig och hållbar hästhållning gästskriver Petra Andersson, doktor i filosofi och själv ryttare, om det här med att välja – och välja bort – stall.
Så här i föltider tar uppfödaren Gustaf Johansson upp ett högaktuellt ämne. »Hur mycket bör man hantera föl och unghästar«, frågar han sig i sin gästkrönika.
Dressyrryttaren Paulinda Friberg gästskriver om vardagsinspiration och om att sätta mål som triggar oss att bli bättre. Utan att kompromissa med relationen till hästen.
Många av oss ryttare är så »duktiga« att vi nästan spränger oss. Johanna Lassnack, inspiratör och coach för unga idrottare, gästskriver därför om konsten att säga nej.
I augusti gick Lars »Lasse« Parmler bort. Landslagsryttaren Helena Persson minns mentorn som har betytt massor – både för henne personligen och för svensk ridsport.
För yrkesverksamma ryttare är tävlingarna i gång igen – ett beslut som Maria Gretzer välkomnar. Hon tycker att det är dags lyfta fram tävlingarnas betydelse för hästnäringen.
Anna Freskgårds Box Qutie var mer än redo inför VM-terrängen i Tryon, men stoet skadade sig i slutet av banan och fick senare tas bort. Här gästskriver Anna om saknaden.