Hur föder man upp en trygg, lätthanterlig och hållbar individ? En erfaren uppfödare och en forskare berättar hur hästen får en så bra start i livet som möjligt.
Denna funktion är endast för betalande prenumeranter. Om du är prenumerant behöver du logga in.
Att föda upp en häst är ett stort åtagande och det är många saker att tänka på. Leg vet. Izabella Granswed ger tips och råd till dig med föl och unghäst.
Felicia Zacho rider helst barbacka med endast en halsring som hjälpmedel. Här berättar hon hur hon gör steg för steg.
Lätta hjälper och ett tydligt ABC. Så lyder Caroline Darcourts träningsfilosofi. Hon har ett noga utformat system för varje moment hon lär in.
Den specialiserade aveln av SWB-hästar har lett till en genetisk uppdelning mellan hopp- och dressyrhästar. Forskaren SOFIA MIKKO vid SLU berättar om hästens gener.
Går det att resa, har spridningen av EHV-1 klingat av och är tävlingarna igång? Att sia om sommaren är svårt. Vi kikar på alternativ för dig som vill tillbringa den med häst.
För- och nackdelar med tidig hantering och box eller lösdrift kan debatteras i det oändliga, men vad säger forskningen? Jenny Yngvesson berättar vad man kommit fram till hittills.
Håll det enkelt och fokusera på takt och rytm. ANDRÉ BRANDT tipsar om två hoppövningar och ger råd kring hur du stärker unghästens självförtroende.
Uppfödaren Jessica Lindahl från Tjörn har räknat på vad det kostar att föda upp en häst. Hon har tagit fram siffror från när de betäckte stoet för fyra år sedan fram till att det är dags för treårstest i år.
Bristen på »vanliga« ridhästar handlar egentligen om att hästköpare inte är beredda att betala vad hästen de vill ha verkligen kostar. Det menar uppfödaren Ulrika Jacobs.
När Hippsons redaktion drömmer sig bort är det ridresor med djur och natur som toppar önskelistan. Glöm virus och tunna plånböcker en stund och häng med på en resa i tanken.
Med embryotransfer kan vi få in sportens toppston i aveln medan de fortfarande tävlas på högsta nivå. En fantastisk möjlighet, men finns det några baksidor?
Hallsta ridklubb i Västmanland är en av få ridskolor i landet som föder upp egna hästar till verksamheten. Elever är engagerade i allt från val av hingst till inridning.
Avel är hennes största intresse och hon föder upp hästar på sin fritid. För Charlene Axelsson är det viktigt att ha en rimlig budget, ett tydligt mål och att tänka realistiskt.
Den unge beridaren André Brandt har samlat erfarenhet och rutin hos Anders och Christina Kjelsson. Hästak har producerat hopphästar i 30 år och flera har blivit riktiga stjärnor.
Emma Thorén Hellsten är avelsledare på SWB. Hon ger värdefulla råd kring vad som är viktigt att ha klart för sig innan det är dags att betäcka ditt sto och bli med föl.
Han är en av alla tiders mest berömda hopphästar. Foxhunter verkade ha oddsen emot sig, med en clydesdale som mormor, men hästen kunde hoppa som ingen annan.