Filosof Petra Andersson har forskat i att ha ridskolehästar på lösdrift. Här funderar hon kring vad som krävs för att »våga« släppa på traditionerna – med ökad hästvälfärd i fokus.
Denna funktion är endast för betalande prenumeranter. Om du är prenumerant behöver du logga in.
I dag transporteras hästar frekvent. Det körs till träning och tävling, ofta flera dagar i veckan. Men hur mår egentligen hästarna vid lastning och under transport?
Enligt Bo Tibblin, nestor inom dressyren, har ridskolan tappat inflytande när många köper häst tidigt och börjar tävla. Det ställer nya krav på domare och tränare.
Eamon Hickey är hoppryttaren som har blivit känd för sitt sätt att utbilda unghästar. Dessutom är han en baddare på att få hästarna att gå på transporten.
Det finns egentligen två kategorier för individuell utfodring i lösdrifter, halvautomatiska respektive helautomatiska system. Här förklaras de båda uppläggen.
Lisen Bratt Fredricson menar att många ryttare saknar den finstämda kommunikationen med hästen. Först när du har känselspröten ute kan du bli riktigt skicklig i (hopp-)sadeln.
Toppryttare, mentor, tränare och »politiker«. Kyra Kyrklunds gärning inom ridsporten är mångfacetterad men målet enhetligt. Att få hästarna att jobba med glädje – genom att sprida kunskap till ryttare på alla nivåer.
Dressyrtränaren Hege Rosland menar att alla ryttare, oavsett disciplin, kan ha stor glädje av kavaletti i vardagsarbetet. Här delar hon med sig av goda råd och favoritövningar.
Smärta och problem i hovarna är en vanlig anledning till hälta hos häst. Leg vet. Izabella Granswed listar några av de vanligaste diagnoserna – och hur man behandlar vid hovsjukdom.
Hästarna mår bättre och livet blir enklare för människorna. Varför inte fler bygger anläggningar för att hålla hästar i lösdrift är en gåta för veterinär Per Michanek.
Att utvärdera tävlandet är ovärderligt för att utvecklas, oavsett vilken nivå du rider på. Men hur gör man det på bästa sätt? Patrik Kittel berättar hur han går till väga.
Oavsett om du ska bygga om eller bygga nytt finns det ett par saker att tänka på, innan du sätter i gång med din lösdriftsanläggning.
Att se fördelarna för hästarna med lösdrift är enkelt för de flesta. Men att ställa om ett äldre stall till en modern ligghallsanläggning med skötseldel kräver en del pyssel.
Niklas Arvidsson möter ofta elever som »fastnar« i att ett visst avstånd innebär ett specifikt antal galoppsprång. Men det är inte alltid av ondo med omtramp eller att komma lite fel.
År 2020 är det OS i Tokyo. Kan vi upprepa de framgångar blågula ekipage levererade för 100 år sedan? Då knep svenska ryttare nämligen hela nio medaljer.
Att longera sin häst kan vara bra av flera anledningar menar Olof Axelsson, lärare på Flyinge. Viktigast är att försöka hålla det enkelt och att veta vad man vill uppnå.
Den jojkande rapparen, aktivisten och skådespelaren Maxida Märak vann Stjärnornas hoppning för tre år sedan. Och hon hämtar fortfarande sin energi i stallet.
Landets hästorganisationer vill se en ökad hästslakt och konsumtion av inhemskt hästkött i Sverige. Men för att nå dit behöver man slå hål på de många myter och fördomar som finns kring hästen som livsmedelsdjur.