Ridsport är den tredje största ungdomsidrotten och den åttonde största sporten i Sverige baserat på antal aktiva. Sporten är dock förenad med olyckor som ganska ofta är av allvarlig karaktär.
Denna funktion är endast för betalande prenumeranter. Om du är prenumerant behöver du logga in.
För att säkerställa djurvälfärden är ett kvalitativt grovfoder A och O. SVA:s Erik Nordkvist guidar oss genom vad god foderhygien och fodersäkerhet innebär.
Hästskor används för att skydda hästens hovar mot slitage. Men behöver alla hästar verkligen skor och vad är det för skillnad mellan olika kappor, sömmar och sjukbeslag?
Hästar kan drabbas av olika sjukdomar beroende på vilken ras de tillhör, eller vilken typ av häst de är. Här ger leg. vet. Izabella Granswed tips till dig som hästägare.
På senare år har det diskuterats en del kring hur socker- och stärkelseinnehåll i foderstaten påverkar hästen. Men hur är det egentligen?
Att hitta sin balans och rakhet i sadeln är viktigt för att inte skapa spänningar eller störa hästen när vi rider. Charlotte Espings tips hjälper ryttaren att förbättra sin sits.
På hästgårdar finns ofta både katt och hund. Men vad ska man tänka på för att de ska trivas bra i stallet? Distriktsveterinärerna Anna Norlin och Johanna Löthman ger råd.
Det är människans uppgift att se till så att den tama hästen är trygg i vår värld. Etolog Renate Larssen gästskriver om vikten av att lyssna till vetenskapen när det gäller hästhållning som främjar säkra hästar.
Att upptäcka små rörelseförändringar hos hästen är svårt. Siddhartha Khandelwal och Jackson Malcolm har utvecklat en sensor som snabbt hittar avvikelser i hästens gång.
Henrik von Eckermann och Janika Sprunger bygger drömanläggningen i Nederländerna – och med på tåget är såklart eleven Evelina Tovek. Hos dem är säkerhetstänket med i vardagen såväl som i nybygget.
Att rida in en unghäst kräver träning och kunskap, men framför allt förmåga att läsa av hästens signaler. Då blir inridningen så säker som möjligt, menar Olof Axelsson.
När man visar unghästar och föl måste uppmärksamheten hela tiden vara på hästen. Det vet Niklas Samuelsson, som varit med vid fölauktionerna på Flyinge sedan start.
Efter andra världskriget skänktes tusentals hästar från USA till Europa. Hästarna fraktades över Atlanten, men vintern 1947 råkade ett fartyg riktigt illa ut.
Att få flyt genom banan kan vara svårt för den som sitter på en spänd eller osäker häst. Med volter och koncentrerad ridning hjälper Cornelia Rylén ekipagen att hitta rätt.
Varje år sker flertalet sadelstölder runt om i Sverige. Ofta är brotten svåra att klara upp och sadlarna hittar sällan hem igen. Polisens Malin Bentzer förklarar varför.
Tilda Schönbecks mål var att tävla hoppning på allra högsta nivå. Men så hände det som inte fick hända och hennes liv förändrades på en hundradels sekund.
Urban och Ulrica Gullbergs stall brann ner, flera hästar dog och paret förlorade sitt livsverk. Här berättar de om hur de bearbetar sorgen och ger sin syn på brandsäkerhet.
För att hästarna ska få en trevlig vistelse i hagen krävs det vissa åtgärder från ägarens håll – inte minst för att undvika att hästarna kommer lösa.