Hästens luftvägar är oerhört viktiga för välbefinnandet och sjukdomar i luftvägarna kan ha stor betydelse för hästens hälsa. Dessutom är olika typer av luftvägsproblem relativt vanligt.
Denna funktion är endast för betalande prenumeranter. Om du är prenumerant behöver du logga in.
Bakom Emma Emanuelsson framgångar på hoppbanorna finns inget hokus pokus. Det handlar om att få hästarna att jobba avslappnat, att bygga styrka och få till en kommunikation som fungerar i alla lägen.
Alla kan glänsa i Lätt B-klasser med hjälp av noggrannhet och precision i ridningen. Bli ett ess på nivån med hjälp av tips från domaren och tränaren Eva Andersson.
Blindhet hos häst är lätt att upptäcka. Ändå är det relativt vanligt att hästägare missar det. Tina Holberg-Pihl, lektor i internmedicin för stora husdjur, förklarar varför.
Att tömköra en het häst är inte det lättaste. Även om framåtbjudningen kommer gratis är det lätt hänt att hästen reagerar på tömmarna och att hitta lugnet kräver träning.
Hon har representerat Sverige på dressyrbanan internationellt från ponnytiden till senior. Nu är Johanna Due Boje redo för nästa utmaning med sin stjärna Mazy Klövenhöj.
Hästar blir vanligtvis mellan 20 och 30 år gamla och det är inte så ovanligt att vissa individer blir upp emot 40 år. Världens äldsta häst blev dock betydligt mycket äldre än så.
De senaste åren har Jessica von Bredow-Werndl sett över både sin och hästarnas träning och vardag. En mer naturlig hästhållning samt fokus på ryttarträning och positiv förstärkning har gett resultat.
Världens äldsta häst hette Old Billy, men det finns fler fyrbenta världsmästare som har tagit sig in i Guinness rekordbok.
Tecken på oro, ryttarens byst och magsår. Sara Bref från populära Forskningskollen ser tillbaka på hästforskningsåret 2022 och plockar några godbitar att se fram emot i år.
De senaste åren har mycket förändrats på dressyrens arena. En kvartett av kunniga dressyrprofiler ger sin syn på toppsporten, ridningen, aveln och bedömningen.
Journalisten Carin Wrange har arbetat med sajten HästSverige i över tio år. Syftet är att sprida forskningsbaserad kunskap till landets hästägare.
Du leder ut unghästen ur stallet, spänner åt sadelgjorden och precis när du ska sätta foten i stigbygeln exploderar hästen. Då kan det vara så att din häst lider av sadeltvång.
Fredrik Malm är en av Sveriges mest rutinerade banbyggare. För honom är det viktigt att en bana är rytmisk för att vara utbildande. Här utvecklar han sitt resonemang.