Kräver prenumeration
Denna funktion är endast för betalande prenumeranter. Om du är prenumerant behöver du logga in.
Logga inRakriktning är en av de viktigaste grunderna för god ridning enligt utbildningsskalan. Men nu ifrågasätter forskare ett allt för ensidigt fokus på att få hästen rak och liksidig, och menar att det till och med kan vara negativt för hästens välfärd.
Att ta av eller inte ta av skorna när man släpper ihop nya hästar, vilken skillnad gör det egentligen? Nu har forskare jämfört hästsparkar med eller utan skor, och som väntat är barfota att föredra sett till risken för skador vid en spark. Men att risken för frakturer var så mycket högre med metallskor som studierna visar kanske man inte hade förutspått. Och det finns alternativ för den som inte vill sko av.
Mest lästa forskningskollen under 2022.
Utbudet av vintertäcken till hästar har nog aldrig varit större, och vi erbjuds fyllning med si eller så många gram. Behovet av täcke för att hålla värmen är en diskussion som ofta kommer upp, men det finns andra parametrar att fundera på när täcket åker på. Till exempel om pälsens tillväxt påverkas och om det behövs D-vitamintillskott.
I går disputerade Strömsholmsläraren Linda Kjellberg med avhandlingen Horse stables in the 21st century – aspects of management, behaviour and health. Hennes forskning om hästar i lösdriftssystem med foderautomater är ett viktigt tillskott till förståelsen av hur nya uppstallningssystem kan och bör användas för hästarnas bästa.
Långa ättider, mycket grovfoder och hästkompisar. Ett recept för en välmående häst i största allmänhet kan tyckas, men också generella rekommendationer för att undvika att hästen får magsår. Ny forskning på frilevande islandshästar visar dock att frågan är mer komplex än man kanske hade väntat sig.
Har du filmat när din häst använder en pinne eller ett grimskaft för att fixa något som den vill ha? Filmer som din kan ha hjälpt forskarna slå fast att hästar är en av de djurarter som kan använda redskap. Hästägarnas snabbhet med mobilkameran har blivit en värdefull resurs för beteendeforskarna, en av de filmer som analyserades i en nyligen publicerad studie var hästen som använder ett grimskaft för att få tag på godsaker, som säkert många har sett.
Forskning om hästassisterad terapi av olika slag har funnits länge, men i år verkar många forskarlag ha bestämt sig för att göra en halvhalt för att få en överblick över nuläget och vad vi vet hittills. Forskare från Halmstad har dessutom kommit med nya intressanta publikationer, bland annat om unga med psykisk ohälsa.
Hältor orsakar varje år stort lidande och enorma kostnader. Hästar utreds, behandlas – och blir förhoppningsvis bra igen. När det kommer till hältutredningar i dag är det å ena sidan yrkeskunnandet hos en riktigt duktig veterinär, å andra sidan den nyaste tekniken som kan analysera minsta förändring. Ändå finns det inget 100-procentigt sätt att säga vilken häst som är halt och vilken som inte är det. Men forskning pågår …
Stigbygeln har förändrat historieskrivningen. Den gav hunnerna en fördel över romarna och det var på grund av dem modet med en klack på skon kom till. Även om den används dagligen av många även 2022 så kanske vi inte ägnar dess betydelse så stor uppmärksamhet, men det finns forskare som har studerat vad stigbygeln faktiskt bidrar med.
Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har gjort en omfattande genomgång av vilka studier som gjorts av olika alternativa behandlingsmetoder för hästar, hundar och katter. Resultaten är spretiga, och många av studierna får underbetyg.
Grupphållning av hästar har blivit allt vanligare och forskningen visar på positiva fördelar för hästarnas välbefinnande. Hästar som går ute ska ha tillgång till skydd under den kalla årstiden, men det är stor skillnad på hur mycket de använder sig av det. Bland annat beroende på om den som byggde har räknat på de minimimått som anges i djurskyddsföreskrifterna eller om de har tagit till mer yta.
Det finns mycket forskning om hur sporthästar mår, både fysiskt och mentalt. Men ryttarens hälsa och välbefinnande ägnas inte så mycket tid. Nu har forskare vid Ulster University, Storbritannien, tagit tag i frågan om ryttares mentala hälsa, och tittat på depression, välbefinnande, återhämtningsförmåga och i vilken mån det hänger ihop med tidigare hjärnskakningar.
I många länder är majoriteten av ryttare kvinnor, ändå finns det förhållandevis lite forskning om bysten, bystsmärtor och sport-bh för ryttare. Den mesta forskning som har gjorts är på löpare, och forskarna menar att de krafter som påverkar bysten under ridning kan skilja sig från dem under löpning och därmed göra att smärtor upplevs annorlunda, samt att stödet för bysten kan behöva utformas på ett annat sätt.
EU rekommenderar att hästar har möjlighet att söka skydd året runt. I Sverige så väl som i Danmark är det bara krav på ligghall under den kalla årstiden. Det finns inget lagkrav på att hästar på sommarbete ska kunna söka skugga, men det står att de måste kunna upprätthålla sin värmebalans, vilket i praktiken betyder att det under heta dagar behövs. Ny forskning visar att ligghallar verkar användas mer på sommaren än på vintern, och framför allt som insektsskydd.
För några år sedan var sjukdomen Warmblood fragile foal syndrome (WFFS) på allas läppar, och vi förfasades över de stackars fölen som föddes utan en chans till överlevnad. Nu har svenska och italienska forskare studerat hur SWB-aveln skulle behöva utformas för att bli av med mutationen.
Hästens rörelseapparat är fantastisk. Ett exempel är den ytliga böjsenan som genom att lagra energi medverkar till att göra rörelserna mer effektiva. Men samtidigt bildas värme som, om den blir för hög, riskerar att förstöra senvävnaden.
Diskussionerna om positiv förstärkning vid hästträning har blivit alltmer frekventa. De metoder som traditionellt används inom hästsporten ifrågasätts, men för den som är nyfiken och vill testa kanske det känns övermäktigt och svårt att veta var man ska börja. Är det någon idé att ta in lite positiv förstärkning i samvaron med min häst, när både jag och hästen är vana vid de traditionella hjälperna, som handlar om negativ förstärkning?
Något som väckt forskarnas intresse på senare år är så kallad fri fekal vätska. Fenomenet innebär att hästen inte är klassisk "lös i magen", utan den har i stort sett normala träckbollar, förutom att det även kommer ut vätska när den bajsar. Svans och bakben blir väldigt smutsiga, det är svårt att hålla hästen fräsch och huden mellan bakbenen kan bli irriterad. Man vet fortfarande inte helt vad som orsakar fri fekal vätska, men det har kommit några studier på området nyligen, inte minst från svenska forskare.
I flera studier har forskare frågat hästägare om de har varit med om att hästen har skadat sig när den åkte transport, och hur det i så fall gick till. Genom forskarnas analyser kan man identifiera några faktorer som statistiskt sett ökar risken för att hästen ska råka illa ut när den reser. Bland annat om du som förare har för vana att svara i telefonen när du kör bil. Och vad du har på golvet i transporten.