Det är nästan mer regel än undantag att hästar trippar runt vid uppsittning. Och experterna är ense om orsaken, vi ryttare är för inkonsekventa.
Denna funktion är endast för betalande prenumeranter. Om du är prenumerant behöver du logga in.
Många ryttare finner sin nya häst via en annons på nätet. Men elitryttare gör på ett annat sätt. Jens Fredricson berättar hur han letar häst till sig själv och elevhästar till Flyinge och Strömsholm.
För många är det en dröm att arbeta med hästar och det finns en rad olika yrken att välja mellan. Här listar vi fem av dem och vilka utbildningar som kan ta dig dit.
Renodla hjälperna, hitta rakheten och var sträng mot dig själv. Så sätter du det perfekta bytet, menar Rose Mathisen. I övningen gäller det att vara noggrann, mjuk och följsam.
Rolf-Göran Bengtsson förklarar hur du hittar avsprångspunkten och klarar kombinationen. Nycklar är att se distansen, hjälpa hästen att göra rätt och att träna på det som är bra.
Ryttare som finslipat på detaljer, unga hästar som fått mer uppmärksamhet och flera nya lärdomar inför framtiden. Bo Jenå, förbundskapten i dressyr, sammanfattar året.
Vilka typer av giftiga växter kan finnas i våra hästhagar – och vad kan de innebära i form av risker för hästarna? SVA-forskaren Ann Högberg ger exempel och berättar.
Musik kan lyfta vilken dressyr som helst. Tränaren och filmskaparen Inger Gemzell har gjort musik till fler kürer än hon kan minnas. Här ger hon tips som får dig att dansa med din häst.
Att ryttare tjänar på att träna mentalt är knappast någon nyhet. Men faktum är att även ponnyföräldrar som agerar medhjälpare på tävlingsplatsen har behov av detsamma.
Att åka till veterinären kan vara nervöst och stressande för häst och ägare. Leg vet. Izabella Granswed bjuder på goda råd som gör besöket så bra och säkert som möjligt.
Vägen till en perfekt sits går via rörelserna i bröstkorg och höft. Det menar sjukgymnast Birthe Vogelius, som fokuserat på ryttarens kropp i tjugo år.
Mässor brukar ge en hint om vad som är populärt och vad som komma skall i ridsportbutikerna. I pandemins spår bad vi istället flera företag att berätta vad som är på gång.
Håll det enkelt, var tydlig och se till att hästen travar med ordentlig framåtbjudning. Så lyder Helena Lundbäcks bästa råd när hon hoppar banor med kavalettihinder.
Han är dressyrryttaren som även tävlar hoppning och en av Sveriges största ridsportprofiler på sociala medier. Carl Hedin har format sitt eget framgångsrecept med målet att bli landets bästa hästmänniska.
Hästdragna likvagnar var fram till 1900-talets mitt en vanlig syn i Sverige. Både vagnarna och hästarna som drog dem har omgetts av skrock och lokala traditioner.
En ny studie visar att sommarbetets positiva effekter inte är långvariga. Hästägare bör snarare ta ett grepp om hästens utevistelse året runt för att öka välfärden.
I marknadsföring påstås ibland att olika produkter och apparater fungerar läkande, smärtstillande eller prestationshöjande – bevisat i vetenskapliga studier. Men stämmer det? Vi ber Peter Kallings reda ut begreppen.
Alla vill vi ha en välmående och skadefri häst, men hur gör man? Veterinär Camilla Fredriksson tipsar om hur du med systematik och god planering främjar hästens hälsa.
Hallwylska stallet i centrala Stockholm är det enda bevarade privatstallet från förra sekelskiftet. På den tiden var hästen ett naturligt inslag i staden.
Allt som gör att hästen inte får vara just häst kan leda till stress, det är naturligt och hänger samman med överlevnadsinstinkten. Men långvarig stress kan tyvärr bli skadlig.