Slätlopp och ett tufft terrängprov. När hingstarna skulle godkännas på 1970-talet var det inte mycket som liknade dagens bruksprov.
Denna funktion är endast för betalande prenumeranter. Om du är prenumerant behöver du logga in.
Kombitäcken och nättäcken kom ut på marknaden för ungefär 40 år sedan. Meningen var att transportera bort fukt och att skapa luftspalter, för hästens välbefinnande.
Han blev till tack vare en lycklig slump, var utdömd som treåring och var OS-trea i fälttävlan nio år senare. Läs den fantastiska historien om Jan Jönssons Sarajevo.
Tyringe är en tätort i Hässleholms kommun med knappt 5 000 invånare. Byns museum har en olympisk hörna. För Tyringe har fostrat hela sju olympier.
Dagens städer hade inte existerat utan hästarnas slit. Genom åren har hundratusentals hästar offrat sina liv för människans bekvämlighet.
Ett hoppstammat sto blev Patrik Kittels väg in i dressyrvärlden. Med glädje i rösten berättar han om resan han gjorde med sin första egna häst.
1984 gick svenska hopplandslaget in i skivstudion för att spela in en singel. Shoot man Shoot, en låt som inte många minns.
År 1969 vann Jana Wannius det allra första derbyt i Falsterbo. Sedan 1985 ansvarar han för tävlingen, med titeln »president«, och har inga planer på att sluta.
Ulla Ståhlberg föddes 1923 och var författare till ett sextiotal ungdoms- och faktaböcker om hästar. Bland dem Lilla ridboken, som i år lanseras i nyutgåva.
Prisrosettens historia går långt tillbaka i tiden, traditionen att hedra en prestation med rosett härstammar troligtvis från militären.
År 1877 invigdes en hovbeslagsskola på skånska Alnarp, unik i sitt slag. Här fick smeder lära sig att anpassa skor efter individen – ett lyft för hästvälfärden.
Den svenska ridskolan brukar kallas en världsunik folkrörelse, men hur blev det så? I många andra länder ses ridning fortfarande som en överklassysselsättning.
Peter Hernquist fick på 1700-talet i uppdrag av regeringen att inrätta en svensk veterinärskola. Den skolan låg i det hus i Skara som i dag är Veterinärmuseum.
I Alnarp finns en kulturhistorisk plats ännu bevarad i sin anrika miljö. Sveriges äldsta hovbeslagsskola har lagt grunden till flera hovslagares kunskap.
Han är en av alla tiders mest berömda hopphästar. Foxhunter verkade ha oddsen emot sig, med en clydesdale som mormor, men hästen kunde hoppa som ingen annan.
Hästdragna likvagnar var fram till 1900-talets mitt en vanlig syn i Sverige. Både vagnarna och hästarna som drog dem har omgetts av skrock och lokala traditioner.
Hallwylska stallet i centrala Stockholm är det enda bevarade privatstallet från förra sekelskiftet. På den tiden var hästen ett naturligt inslag i staden.
Efter andra världskriget skänktes tusentals hästar från USA till Europa. Hästarna fraktades över Atlanten, men vintern 1947 råkade ett fartyg riktigt illa ut.
År 1973 var trubaduren och skådespelaren Cornelis Vreeswijk megakänd. Därmed blev det förstås en »snackis« när han började rida hos Staffanstorps ridsportförening.
Ordet hästhandlare har för många en negativ klang. Tankarna går till svunna tiders hästmarknader, med fylla och inte så sällan hästar som for illa.