Hästdragna likvagnar var fram till 1900-talets mitt en vanlig syn i Sverige. Både vagnarna och hästarna som drog dem har omgetts av skrock och lokala traditioner.
Denna funktion är endast för betalande prenumeranter. Om du är prenumerant behöver du logga in.
Hallwylska stallet i centrala Stockholm är det enda bevarade privatstallet från förra sekelskiftet. På den tiden var hästen ett naturligt inslag i staden.
Efter andra världskriget skänktes tusentals hästar från USA till Europa. Hästarna fraktades över Atlanten, men vintern 1947 råkade ett fartyg riktigt illa ut.
År 1973 var trubaduren och skådespelaren Cornelis Vreeswijk megakänd. Därmed blev det förstås en »snackis« när han började rida hos Staffanstorps ridsportförening.
Ordet hästhandlare har för många en negativ klang. Tankarna går till svunna tiders hästmarknader, med fylla och inte så sällan hästar som for illa.
I början av 1900-talet turnerade Smarte Hans i Tyskland och visade sina matematiska kunskaper. Hans var så klipsk att han lyckades övertyga forskare om att han kunde räkna.
Kombitäcken och nättäcken kom ut på marknaden för ungefär 40 år sedan. Meningen var att transportera bort fukt och att skapa luftspalter, för hästens välbefinnande.
En av tidernas mest kända kapplöpningshästar, Man O' War, fick vid sin död en egen kista. Mer än 2 000 personer kom för att sörja honom vid hans begravning.
Lennart Lindelöw är A-tränare i hoppning och pappa till Douglas Lindelöw. Han har tävlat på högsta nivå, men la tävlingsstövlarna på hyllan för många år sedan.
I dag är strävan, av miljöskäl, att bilen ska försvinna från stadens gator. Men hur var det förr när hästen dominerade trafiken och bilarna ännu inte tagit över?
På 30-talet levde människor i Appalacherna väldigt isolerat. Men tack vare ett statligt projekt, och kvinnliga bibliotekarier till häst, fick de låna böcker.
Hästar har i alla tider förknippats med styrka. Och människan har haft enorm nytta av dem – inom allt från transporter och tunga lyft till jordbruk och gruvindustri.
År 2020 är det OS i Tokyo. Kan vi upprepa de framgångar blågula ekipage levererade för 100 år sedan? Då knep svenska ryttare nämligen hela nio medaljer.