Hästar kan drabbas av flera olika luftvägssjukdomar med varierande symtom som exempelvis hosta, näsflöde och dåligt flås. Här listas vanliga diagnoser och behandlingar.
Denna funktion är endast för betalande prenumeranter. Om du är prenumerant behöver du logga in.
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du sysslar med hoppning eller dressyr.
Islandshästar rids ofta av vuxna, även när de ligger under ponnymåttet i mankhöjd. Vi frågar Ulf Hedenström, riksanläggningsveterinär och lärare på Wången, om islänningen verkligen »tål« tyngre ryttare än andra raser.Mest lästa premiumartikeln 2022 - plats 2
Är det alltid nödvändigt med köpebesiktning och vilka resultat är viktiga att ta hänsyn till? Veterinär Gustaf Croon rätar ut frågetecken och förklarar hur du förbereder hästen.
Underlaget ska gynna prestation men minimera skaderisken. I samband med EM föreläste professor Lars Roepstorff om en hårfin balansgång.
Har du fastnat på fyrkantsspåret? Flytta nästa träningspass ut i det fria i stället. Det ger variation för både häst och ryttare – här tipsar två riktiga proffs.
Att lära sig rida är svårare än att börja spela fotboll eller hoppa längd, det menar sitsexperten Zuzana Suzan. Här förklarar hon varför och bjuder på nyttiga tips.
Trimmar du själv hemma på banan är det lätt att fastna i invanda mönster som ger monotona ridpass. Därför varierar Emilie Nyreröd ständigt form, böjning och tempo.
Under Bonde söker fru prydde hon löpsedlarna, men Sigrid Bergåkra behöll fötterna på jorden. Hemma i Norrland står familjen, naturlig hästhållning och döttrarnas framgångsrika medaljsatsningar i fokus.
Så här års klipps många hästar inför vintern, men behövs det för att de ska kunna tränas effektivt? Vi frågar SLU-professorn Kristina Dahlborn som har forskat i ämnet.
George Oduro är osteopat åt många av de svenska landslagshästarna i hoppning. Här berättar han hur han säkerställer att de fyrbenta stjärnorna är redo för start.
Han är känd som »flickfotograf«, entreprenör och redaktör. Men visste du att Bingo Rimér började sin bana i sadeln? Här berättar han om den hästiga barndomen.
Dressyrryttaren Ulla Håkanson har länge varit en stark förespråkare av att träna hästar i skog och mark. I höst fyller hon 80, Ulla red sitt 47:e SM tidigare i år.
Den svenska ridskolan brukar kallas en världsunik folkrörelse, men hur blev det så? I många andra länder ses ridning fortfarande som en överklassysselsättning.
I augusti gick Lars »Lasse« Parmler bort. Landslagsryttaren Helena Persson minns mentorn som har betytt massor – både för henne personligen och för svensk ridsport.
Kolik är en av de första åkommor man får lära sig kan drabba hästar. Här reder veterinär Izabella Granswed, från Veterinärbloggen på Hippson.se, ut vad det innebär.
En häst som är lugn och trygg i transporten, det är målet när Tobbe Larsson övar lastning. Vägen dit går i etapper och handlar om att ha kontroll på varje steg.