Vilka typer av giftiga växter kan finnas i våra hästhagar – och vad kan de innebära i form av risker för hästarna? SVA-forskaren Ann Högberg ger exempel och berättar.
Denna funktion är endast för betalande prenumeranter. Om du är prenumerant behöver du logga in.
Silvia Torresani är det svenska hopplandslagets equiterapeut. Hon finns med vid större tävlingar för att ta hand om hästarna – tillsammans med teamets veterinär.
När Ulrika Pernler upptäckte working equitation blev hon frälst. Disciplinen förbättrar ekipagets samarbete, förtroende, styrka och motivation – oavsett grundinriktning.
Sår i hästens mun är tyvärr vanligare än vad många ägare tror. Därför har nordiska forskare tagit fram en enkel metod för att undersöka munnen och för att upptäcka eventuella skador.
Unghästutbildare, festfixare och provokatör. Björn Svensson har många personas, men har landat i den förstnämnda. Från sin nya bas vill han ge varje häst möjlighet att prestera maximalt – på sin nivå.
Tränaren och fälttävlansryttaren Ulf Johansson brinner för styrketräning. Hans filosofi handlar om att se till individen och att aldrig låta träningen bli stereotyp, varken för häst eller ryttare.
I början av 1900-talet turnerade Smarte Hans i Tyskland och visade sina matematiska kunskaper. Hans var så klipsk att han lyckades övertyga forskare om att han kunde räkna.
Sommartid betar många hästar dygnet runt, andra går på begränsad yta med stödutfodring. Veterinär Hanna Borg ger tips för att hästarna ska klara betessäsongen på bästa sätt.
Både för den som ska lämna bort sin häst på bete, och för den som tar emot hästen, är det viktigt att reglera vad som gäller i ett kontrakt. Carl-G Leissner förklarar det juridiska.
Hästen är ett flockdjur i behov av relationer, gruppen ger trygghet och utvecklar djurens sociala beteende. Men ny forskning visar faktiskt att det inte finns någon specifik ledarhäst.
Hälta är en av de vanligaste anledningarna till veterinärbesök. Leg vet. Izabella Granswed, från Veterinärbloggen på Hippson.se, reder ut vad så kallade höga hältor kan bero på.
Att kunna korta och länga hästens steg är grunden till samling och till rörelser som piaff och passage. Men enligt Liane Wachtmeister nöter vi alltför ofta på i samma tempo.
I tider av kris måste hästägare ha beredskap för att kunna ta hand om sina djur på bästa sätt. Kristin af Malmborg, generalsekreterare på Svenska Blå Stjärnan, tipsar.
Till Elin Ahlström i Rimbo utanför Stockholm kan hästar komma och njuta av sommarlov i stora och kuperade beteshagar. »Hos mig får hästarna ha semester«, säger hon.
SVA:s Anna Nordström förklarar att fotosensibilitet orsakas av att fototoxiska ämnen hamnar i hästens hudceller. Då uppstår en reaktion som skadar cellerna när de träffas av UV-ljus.
Den (engelska) sadelns uppgift är att göra ridningen så bekväm som möjligt för både hästen och ryttaren – samtidigt som den ska underlätta kommunikation mellan dem.
För två år sedan fick hästvärlden vetskap om den ärftliga sjukdomen WFFS. En av Sveriges mest framgångsrika uppfödare, Marina Björkman, gästskriver om det fruktade anlaget.
Att vara hästskötare till topphästar kan vara slitsamt. För en tid sedan drogs därför en debatt i gång om arbetsvillkor för groomarna. Madelene Isaksson berättar hur hon tänker.
Sedan jag skrev min senaste ledare har världen ställts på ända. Den texten handlade om klimatångest inför OS i Tokyo, nu är coronapandemin över oss och de olympiska spelen framflyttade till nästa år. Naturen påminner åter om att människan inte är herre över planeten.