Vintertid är det inte ovanligt att hästarna får broddtramp i kronranden. Här visar leg vet. Izabella Granswed hur ett sådant läggs om.
Denna funktion är endast för betalande prenumeranter. Om du är prenumerant behöver du logga in.
Nina Fox Stark är tränare och mental coach, som tävlar svår dressyr med sikte på Grand Prix. Hon tycker att den klassiska skänkelvikningen får på tok för lite uppmärksamhet.
Biomekanik är ett vetenskapligt begrepp som inte alltid är så lätt att förklara. Men Gillian Higgins vill göra det vetenskapliga visuellt och greppbart för alla oss som sysslar med ridning.
Hur går man till väga för att anlägga en ridbana och vad kostar det egentligen? Johan Spetz vägleder oss genom en djungel av stenkross, markmattor, fibersand och harvar.
Om det är hyfsat snöfritt i beteshagen, kan gräset bidra till hästens näringsintag även på vintern? Det har forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet kikat närmare på.
Proffsboxaren Mikaela Laurén var nära att köpa häst när hon var liten. Nu har hon lagt handskarna på hyllan och lämnat ringen – och har klivit upp i sadeln igen.
Är din häst låg, har dålig aptit och feber är det symtom som stämmer in på mycket. Men enligt Gittan Gröndahl, på Statens veterinärmedicinska anstalt, kan den faktiskt ha drabbats av något som liknar »vinterkräksjukan«.
Allt arbete går genom hoven på hästen – oavsett vilken disciplin du ägnar dig åt. Rebecca Giegold, en av Sverige mest respekterade hovslagare, förklarar sitt hantverk.
Etolog Malin Axel-Nilsson kom i en studie fram till att hästar kan delas in i fyra temperamentskategorier. Det kan ge vägledning vid matchning av häst och ryttare.
Dressyrryttaren Lina Johansson har hittat ett sätt att träna både sig själv och sin häst, samtidigt. När hon snörar på sig löparskorna och springer tar hon hästen på släp.
Msv B-domaren och B-tränaren Eva Lekander, samt veterinären och biomekanikforskaren Marie Hammarberg, funderar kring begreppet »schvung« – utbildningsskalans fjärde fas.
Variera din ridning, lägg upp en plan och glöm inte att ha roligt – det är Sophie Lindströms råd. För att klara hennes favoritövning behöver du dessutom hålla tungan rätt i mun.
Fredrik Jönsson gjorde dundersuccé under VM i Tryon, med outtömlig kunskap från pappa Jan i resväskan. »Janne« har fört vidare det lugn och den ödmjukhet som krävs för att bemästra ridningens svåra konst.
Rolf-Göran Bengtsson förklarar hur du hittar avsprångspunkten och klarar kombinationen. Nycklar är att se distansen, hjälpa hästen att göra rätt och att träna på det som är bra.
Anna Freskgårds Box Qutie var mer än redo inför VM-terrängen i Tryon, men stoet skadade sig i slutet av banan och fick senare tas bort. Här gästskriver Anna om saknaden.
Att förstå vilka skor, kappor och sulor som kan passa olika hästar är en vetenskap i sig. Med hjälp av hovslagaren och Flyinge-läraren Tommy Svensson listar vi ett par vanliga varianter.
Vad är viktigt att tänka på inför att hästen ska skos? Tommy Svensson, som är lärare på Flyinges hovslagarprogram, tipsar hästägare om hur man får »hovis« på gott humör.
År 1973 var trubaduren och skådespelaren Cornelis Vreeswijk megakänd. Därmed blev det förstås en »snackis« när han började rida hos Staffanstorps ridsportförening.
Att den arbetar rätt är grunden för en hållbar häst. Tränarna Joanna Nieznaj och Anne Dirksen tycker att vi ska lära hästen att hitta en »hållbar hållning« redan från marken.