Frågan vi ställer oss är hur ridsporten, ur olika perspektiv, kan komma att förändras under sisådär tio år. På de kommande sidorna svarar flera proffs på hur de ser på framtiden med våra hästar – utifrån sina specifika expertområden.
Denna funktion är endast för betalande prenumeranter. Om du är prenumerant behöver du logga in.
Mässor brukar ge en hint om vad som är populärt och vad som komma skall i ridsportbutikerna. I pandemins spår bad vi istället flera företag att berätta vad som är på gång.
Allt arbete går genom hoven på hästen – oavsett vilken disciplin du ägnar dig åt. Rebecca Giegold, en av Sverige mest respekterade hovslagare, förklarar sitt hantverk.
Att förstå vilka skor, kappor och sulor som kan passa olika hästar är en vetenskap i sig. Med hjälp av hovslagaren och Flyinge-läraren Tommy Svensson listar vi ett par vanliga varianter.
Vad är viktigt att tänka på inför att hästen ska skos? Tommy Svensson, som är lärare på Flyinges hovslagarprogram, tipsar hästägare om hur man får »hovis« på gott humör.
I våras slog fälttävlansryttaren Anna Hassö larm, hon anser att svenska hästars välfärd brister. Här ger hon sin syn på lösdrift, ensamma djur och ett djupnande »täckesträsk«.
Hippsons enkät »Hästhållning« besvarades av 4 660 personer, omkring 10 000 hästar finns representerade i den. Svaren visar bland mycket annat att det är vanligare att hästar nära städer går ensamma i hagen.
Det finns mängder med studier och forskning som pekar på hur hästar bör hållas. Etolog Jenny Yngvessons dagliga bekymmer är att nå ut med informationen.
Tilda Schönbecks mål var att tävla hoppning på allra högsta nivå. Men så hände det som inte fick hända och hennes liv förändrades på en hundradels sekund.
Urban och Ulrica Gullbergs stall brann ner, flera hästar dog och paret förlorade sitt livsverk. Här berättar de om hur de bearbetar sorgen och ger sin syn på brandsäkerhet.
Ridsport är den tredje största ungdomsidrotten och den åttonde största sporten i Sverige baserat på antal aktiva. Sporten är dock förenad med olyckor som ganska ofta är av allvarlig karaktär.
När foderstaten ska beräknas finns det många saker att tänka på. Docent Cecilia Müller guidar oss genom allt från hästens näringsbehov till foderstatens uppbyggnad.
När ett lämpligt grovfoder har hittats är det dags att börja räkna fram foderstaten. Den bör beräknas för varje enskild häst med hänsyn till storlek, hull och näringsbehov.
Djurambulans Lars Andersson, med säte utanför Ängelholm, har ofta jour vid stora hästtävlingar. I verksamheten ingår även trotjänaravlivning – vi fick följa med under en sådan arbetsdag.
Från storstan till landet. Paret Heidi Mikalsen och Håkan Eriksson vågade förverkliga gårdsdrömmen – och tog på köpet upp ungdomens hästintresse på nytt.
Med enkla medel har Salaortens ryttarförening ändrat sitt arbetssätt. Detta för att spara tid, pengar och arbetsbelastning. Något som har gett gladare hästar – och nöjd personal.
Vinsten med att tänka »stallsmart« är inte bara att du slipper många tråkiga moment och får mer tid över till att umgås med hästarna. Det är också en besparing i kronor och ören.
Både för den som ska lämna bort sin häst på bete, och för den som tar emot hästen, är det viktigt att reglera vad som gäller i ett kontrakt. Carl-G Leissner förklarar det juridiska.
Till Elin Ahlström i Rimbo utanför Stockholm kan hästar komma och njuta av sommarlov i stora och kuperade beteshagar. »Hos mig får hästarna ha semester«, säger hon.
Sommartid betar många hästar dygnet runt, andra går på begränsad yta med stödutfodring. Veterinär Hanna Borg ger tips för att hästarna ska klara betessäsongen på bästa sätt.