Det är nästan mer regel än undantag att hästar trippar runt vid uppsittning. Och experterna är ense om orsaken, vi ryttare är för inkonsekventa.
Denna funktion är endast för betalande prenumeranter. Om du är prenumerant behöver du logga in.
Renodla hjälperna, hitta rakheten och var sträng mot dig själv. Så sätter du det perfekta bytet, menar Rose Mathisen. I övningen gäller det att vara noggrann, mjuk och följsam.
Musik kan lyfta vilken dressyr som helst. Tränaren och filmskaparen Inger Gemzell har gjort musik till fler kürer än hon kan minnas. Här ger hon tips som får dig att dansa med din häst.
Att ryttare tjänar på att träna mentalt är knappast någon nyhet. Men faktum är att även ponnyföräldrar som agerar medhjälpare på tävlingsplatsen har behov av detsamma.
Håll det enkelt, var tydlig och se till att hästen travar med ordentlig framåtbjudning. Så lyder Helena Lundbäcks bästa råd när hon hoppar banor med kavalettihinder.
Rytm, följsamhet och sits – det tränar du med denna till synes enkla övning från Therese Nyman. Men tror du att du kan leka dig igenom den går du bet, utmaningarna är flera.
En perfekt tävlingsritt handlar inte bara om att rida bäst. För att kunna prestera under press gäller det att tänka rätt – här bjuder den mentala coachen Nina Fox Stark på råd.
I naturen får ridningen ytterligare en dimension, jämfört med på en platt ridbana. Enligt Jens Fredricson är en återgång till mer träning i skog och mark framtidens melodi.
I tredje delen av serien om utbildningsskalan skärskådar Msv B-domaren och B-tränaren Eva Lekander, samt veterinären och biomekanikforskaren Marie Hammarberg, steget »kontakt«.
Här bjuder den flerfaldiga OS-ryttaren och dressyrtränaren Tinne Vilhelmson Silfvén på övningar för att förbättra och kontrollera rakriktningen hos hästen.
Msv B-domaren och B-tränaren Eva Lekander, samt veterinären och biomekanikforskaren Marie Hammarberg, funderar kring begreppet »schvung« – utbildningsskalans fjärde fas.
Dressyrryttaren Lina Johansson har hittat ett sätt att träna både sig själv och sin häst, samtidigt. När hon snörar på sig löparskorna och springer tar hon hästen på släp.
Nina Fox Stark är tränare och mental coach, som tävlar svår dressyr med sikte på Grand Prix. Hon tycker att den klassiska skänkelvikningen får på tok för lite uppmärksamhet.
Vår serie om utbildningsskalan – av Msv B-domaren och B-tränaren Eva Lekander samt veterinären och biomekanikforskaren Marie Hammarberg – har nått den viktiga rakriktningen.
Att rida in en unghäst kräver träning och kunskap, men framför allt förmåga att läsa av hästens signaler. Då blir inridningen så säker som möjligt, menar Olof Axelsson.
Att få flyt genom banan kan vara svårt för den som sitter på en spänd eller osäker häst. Med volter och koncentrerad ridning hjälper Cornelia Rylén ekipagen att hitta rätt.
Att hitta sin balans och rakhet i sadeln är viktigt för att inte skapa spänningar eller störa hästen när vi rider. Charlotte Espings tips hjälper ryttaren att förbättra sin sits.
Christina Drangel undervisar ryttare i kroppsmedvetenhet. Här tipsar hon om enkla ridövningar som utvecklar känslan och som därmed ger dig möjlighet att rida med lättare hjälper.
All dressyr börjar med en avslappnad och ridbar häst, utan det finns varken ärlig samling eller bärighet. Rebecca Mauléons tips hjälper både hästen och ryttaren att hitta fokus.
Variera din ridning, lägg upp en plan och glöm inte att ha roligt – det är Sophie Lindströms råd. För att klara hennes favoritövning behöver du dessutom hålla tungan rätt i mun.