När vi sitter där på läktaren under ärevarven i Scandinavium, Falsterbo eller Friends arena är det lätt att känna ett uns av avund. Alltså avund över den stora prischeck den segrande ryttaren åker hem med. Eller?
Denna funktion är endast för betalande prenumeranter. Om du är prenumerant behöver du logga in.
Många stoägare drömmer om föl, men vad bör man tänka på vid hingstvalet? SWB:s avelsledare Emma Thorén Hellsten listar viktiga punkter.
Tempoväxlingar och övergångar må låta simpelt, men enligt Therese Nilshagen är de grunden i all ridning. Här berättar hon hur du bygger upp smidighet och styrka hos din häst.
Förberedelserna inför löshoppningsprovet vid unghästtestet bör inledas redan i tidig ålder, menar domaren Harald Jönsson. Här visar och förklarar han sitt upplägg.
En väl utförd öppna är en fröjd för ögat, men tränar också upp både samling och styrka hos hästen. Johanna Due-Boje delar med sig av sina bästa tips för att få till flytet.
Riktigt hett på humansidan är tarmflora. Mycket forskning pågår och många vill vara med på ett hörn. Men hur är det med hästarna, hur mycket påverkas de av miljön i magen?
Att ha koll på reglerna för dopning och otillåten medicinering är ett måste om du tävlingsrider. Leg vet. Izabella Granswed, från Veterinärbloggen på Hippson.se, ger viktiga råd.
Vid Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg arbetar Line Greve med objektiv hältdiagnostik. Förutom sitt eget öga har hon det högteknologiska systemet Q-horse till hjälp.
Hästens huvud kan skadas på olika sätt, lindrigt eller allvarligt. Det är långt ifrån alltid hjärnan påverkas av exempelvis en fraktur – men gör den det kan läget snabbt bli akut.
Hoppryttaren Hannes Melin gästskriver om vikten av ett upplägg där häst och ryttare får återhämta och vidareutbilda sig. Du måste inte rida precis alla tävlingar.
En bra arbetsgalopp med fin bjudning är viktigt – men klarar du även av att rida långsamt? Cornelia Rylén menar att den långsamma galoppen och de långa vägarna ofta glöms bort.
Snart är sommaren och betesperioden här. Elke Hartmann, etologiforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, tipsar om vad man bör tänka på när hästar släpps ihop.
Från ridskola i Luleå till karriär i Stockholm. Hästarna har följt programledaren Gry Forsell, aktuell med »Sveriges bästa« i TV4, genom livet. I somras blev hon hästägare på nytt.
I naturen kan den vardagliga ridningen varieras på en mängd sätt. Här berättar Anna Bredberg varför hon utför en hel del av tävlingshästarnas träning i skogen.
Ulla Ståhlberg föddes 1923 och var författare till ett sextiotal ungdoms- och faktaböcker om hästar. Bland dem Lilla ridboken, som i år lanseras i nyutgåva.
Kritiken mot dressyren har eskalerat under senare år. Är sporten hästvänlig? Och vad premieras egentligen? Vi belyser ämnet ur flera perspektiv.
Annette Fransén Iacobaeus är dressyrdomare på allra högsta, men också på allra lägsta, nivå. Här berättar hon mer om vad det är som bedöms – och hur.
Hästarna sätts alltid i första rummet för hästskötaren Madelen Isaksson. Hon har prisats för sitt arbete i Team Lindelöw på Ryttargalan, men för henne är det inget vanligt jobb. Det är något hon älskar – varje dag.