Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

Hästjuridik

Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité


Publicerat: 2023-08-28

Hej!
Min fråga gäller ”undanhållande av information” och om eller hur det kan appliceras i mitt stall. Vi har sedan vi flyttade in, vid ett flertal tillfällen efterfrågat analys av vårat grovfoder. Svaren har varierat mellan att det inte finns, till att det inte är något stallet vill dela med sina kunder till att inte svara överhuvudtaget. Flertalet hästar har tappat rejält i vikt, trots stödfodring. Jag fick till slut tag i en analys, som är tagen på vissa delar av vårt hösilage och den visar totalt undermåliga värden, inte bara på TS utan det är i princip helt utan innehåll.
Vilket ansvar har ett stall för sina inackorderingar när de ombesörjer hösilage ”av god kvalité” och där de fallerat att göra just detta då det är så dålig kvalité. De har valt att inte bara inte aktivt informerat om kvalitén utan även undanhållit informationen för oss hästägare informationen.


Eva Johanssons svar:

Hej!

Först måste vi reda ut vad ”god kvalité” är. Min uppfattning är att denna skrivning syftar till foder av god hygienisk kvalité inte det näringsmässiga innehållet i fodret. Hygienisk kvalité faller tillbaka lite mot djurskyddet, man får till exempel då inte tillhandahålla mögligt hö eller hösillage som kan tänkas innehålla skadedjur och ge hästarna botulism.

När det gäller det näringsmässiga innehållet så finns inte någon laglig lägsta standard, utan man får vända se vad som är avtalat mellan parterna. Saknas villkor i avtalet om att fodret ska vara analyserat så är det inte möjligt att kräva en analys.

Det är också viktigt att ha med sig att en promenadhäst har ett annat krav på näringsinnehåll än en tävlingshäst och ett näringsinnehåll som är tillräckligt för promenadhästen kan vara på tok för lågt för tävlingshästen. Alltså det som är foder av ”god kvalité” och lagom näringsinnehåll för promenadhästen är inte ”god kvalité” och lagom näringsinnehåll för tävlingshästen.

Så tyvärr är det svårt att kräva en analys och om det inte står något specifikt i avtalet att fodret ska vara analyserat. Om det inte heller står uttryckligen i avtalet vad som menas med ”god kvalité” är det svårt att kräva annat än god hygienisk kvalité.

Ett tips är dock att försöka diskutera med stallägaren om att näringsinnehållet i fodret är lägre än förväntat och se om det går att höja givorna eller låta stallägaren vara med och betala tillskotten.

Men det juridiska rådet blir att vara tydligare i avtalet och avtala om att fodret ska ha ett visst näringsmässigt innehåll när det är dags att skriva om avtalen.

Lycka till!  


Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!



Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna




Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.