Med embryotransfer kan vi få in sportens toppston i aveln medan de fortfarande tävlas på högsta nivå. En fantastisk möjlighet, men finns det några baksidor?
Denna funktion är endast för betalande prenumeranter. Om du är prenumerant behöver du logga in.
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som tillverkarna kallar för anatomiska. Men vad innebär det? Och hur ska ryttaren veta vad som är bäst för just sin häst? Michaela Östman förklarar.
Många ryttare finner sin nya häst via en annons på nätet. Men elitryttare gör på ett annat sätt. Jens Fredricson berättar hur han letar häst till sig själv och elevhästar till Flyinge och Strömsholm.
I marknadsföring påstås ibland att olika produkter och apparater fungerar läkande, smärtstillande eller prestationshöjande – bevisat i vetenskapliga studier. Men stämmer det? Vi ber Peter Kallings reda ut begreppen.
Är din häst låg, har dålig aptit och feber är det symtom som stämmer in på mycket. Men enligt Gittan Gröndahl, på Statens veterinärmedicinska anstalt, kan den faktiskt ha drabbats av något som liknar »vinterkräksjukan«.
Landslagsveterinären för de svenska hopp- och dressyrhästarna heter Rasmus Westgren, han syns ofta tillsammans med ryttare och förbundskaptener på stora tävlingar. Men vad innebär uppdraget, undrar vi.
Varje år sker flertalet sadelstölder runt om i Sverige. Ofta är brotten svåra att klara upp och sadlarna hittar sällan hem igen. Polisens Malin Bentzer förklarar varför.
Att galoppera på en lång sandstrand, visst låter det härligt. Men får man göra det hur som helst? Det svarar Sanja Kuruzovic från Naturvårdsverket på.
Klickerträning är en metod som ofta associeras med hundar, men som fungerar på de flesta djur. Intresset växer i häst-Sverige och nu har Peder Fredricson testat.
Att vara hästskötare till topphästar kan vara slitsamt. För en tid sedan drogs därför en debatt i gång om arbetsvillkor för groomarna. Madelene Isaksson berättar hur hon tänker.
Linnea Kristiansen är regerande Europamästare för unga kuskar. Här berättar hon om alla fördelar som finns med att även ha sin ridhäst inkörd.
Det råder inte så sällan delade meningar när man diskuterar om hästar behöver vila eller inte. Varför är det bra med viloperioder – och vilka individer gynnas? Det svarar veterinären och SLU-professorn Lars Roepstorff på.
Hästägare drar ofta tungt i många mil varje år. Skulle vi kunna göra det mer miljövänligt, med tanke på utsläpp och bilval? Carl-Erik Stjernvall på Motormännens riksförbund svarar.
Varje år förbrukar hästverksamheter stora mängder ensilage. Det genererar i sin tur plastavfall bestående av polyeten som ska samlas in för att återvinnas. Håkan Pettersson, vd på Svepretur, berättar hur du gör.
Pararyttare och parakuskar är indelade i fem så kallade grader. Klassificeringen görs avsuttet och är i grunden relativt lika för olika sporter. Paradressyrens landslagsledare Agneta Aronsson förklarar.
Tunga lyft i stallet, prestationskrav på tävlingar och många timmar i sadeln. Livet som ryttare kan vara tufft både fysiskt och mentalt. Fysioterapeuten Desirée Ljungström har undersökt hur dressyrryttare skattar sin hälsa.
Landets hästorganisationer vill se en ökad hästslakt och konsumtion av inhemskt hästkött i Sverige. Men för att nå dit behöver man slå hål på de många myter och fördomar som finns kring hästen som livsmedelsdjur.