Blindhet hos häst är lätt att upptäcka. Ändå är det relativt vanligt att hästägare missar det. Tina Holberg-Pihl, lektor i internmedicin för stora husdjur, förklarar varför.
Denna funktion är endast för betalande prenumeranter. Om du är prenumerant behöver du logga in.
Vissa hästar frustar då och då under ridpasset – hör det ihop med att de slappnar av eller är det symtom på sjukdom? Miia Riihimäki, veterinärmedicinsk doktor vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), förklarar.
Rinnande näsa, kliande ögon eller astma. Allergi kan hindra den mest passionerade hästälskaren att utföra sin sport. Men vad vet vi om allergener hos hästar? Susanne Victor forskar på ämnet.
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som tillverkarna kallar för anatomiska. Men vad innebär det? Och hur ska ryttaren veta vad som är bäst för just sin häst? Michaela Östman förklarar.
Att flera av hoppningens elitryttare hoppat på barfotatrenden har väl ingen missat. Men varför hakar dressyrryttarna inte på?
Hästägare drar ofta tungt i många mil varje år. Skulle vi kunna göra det mer miljövänligt, med tanke på utsläpp och bilval? Carl-Erik Stjernvall på Motormännens riksförbund svarar.
Brun, skimmel eller kanske black? Och kommer fuxstoet att få ett hetsigt temperament? Bo Furugren har skrivit en hel bok om hur hästar ärver sina färger.
Ny teknik gör det möjligt att mäta hästens rörelsestörningar med en mobiltelefon. Innebär det att veterinärer blir onödiga när det kommer till hältbedömningar? Nej, är forskaren Elin Hernlunds svar.
Upplever hästen känslor när en vän dör eller lämnar stallet? Kan de sakna en människa, eller förmänskligar vi hästens beteende? Etologen förklarar.
Att ett sto som ska bli amma accepterar sitt nya föl är inte alltid självklart. En allt vanligare metod, som ofta lyckas, är att stoet får genomgå en skenförlossning.
Visste ni att hästen tar ett andetag per galoppsprång? Medan den i trav och skritt anpassar andningen till graden av ansträngning. Veterinär Emma Odelros förklarar mer.
Hästar har ett välutvecklat smaksinne och ett ännu bättre luktsinne. Sött och salt är två favoriter. Enligt hästodontologen Nina Lundgren ska man dock se upp med hästgodis av flera anledningar.
När vi sitter där på läktaren under ärevarven i Scandinavium, Falsterbo eller Friends arena är det lätt att känna ett uns av avund. Alltså avund över den stora prischeck den segrande ryttaren åker hem med. Eller?
Att blodprov tas på veterinärbesiktningen inför hästköp är inte ovanligt men heller inte något som alla tänker på. – Jag ber alltid mina hästägare att fundera på saken, säger veterinär Johan Lenz.
Gabriella Lindgren, universitetslektor vid institutionen för husdjursgenetik på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Linnea Kristiansen blev 2019 europamästare för unga kuskar. Här berättar hon om alla fördelar som finns med att även ha sin ridhäst inkörd.
Islandshästar rids ofta av vuxna, även när de ligger under ponnymåttet i mankhöjd. Vi frågar Ulf Hedenström, riksanläggningsveterinär och lärare på Wången, om islänningen verkligen »tål« tyngre ryttare än andra raser.Mest lästa premiumartikeln 2022 - plats 2
När ska man utfodra sin häst med loppfrö och på vilket sätt? Det ges för att förebygga sandkolik, men varför får hästen i sig sand från början? Veterinär Sara Nyman förklarar.
Är din häst låg, har dålig aptit och feber är det symtom som stämmer in på mycket. Men enligt Gittan Gröndahl, på Statens veterinärmedicinska anstalt, kan den faktiskt ha drabbats av något som liknar »vinterkräksjukan«.
Hopphästar på hög nivå tävlar mer eller mindre varannan helg under säsongerna, medan många dressyrhästar snittar långt under en start i månaden. Vi ber förbundskapten Bo Jenå att bena ut varför.