Veterinär Lotta Wallin möter ofta hästar med ryggproblem. Med rätt diagnos och behandling, följt av långsiktig och rätt rehab, kan många hästar fungera fullt ut igen.
Denna funktion är endast för betalande prenumeranter. Om du är prenumerant behöver du logga in.
Visste ni att hästen tar ett andetag per galoppsprång? Medan den i trav och skritt anpassar andningen till graden av ansträngning. Veterinär Emma Odelros förklarar mer.
Ny teknik gör det möjligt att mäta hästens rörelsestörningar med en mobiltelefon. Innebär det att veterinärer blir onödiga när det kommer till hältbedömningar? Nej, är forskaren Elin Hernlunds svar.
Det råder inte så sällan delade meningar när man diskuterar om hästar behöver vila eller inte. Varför är det bra med viloperioder – och vilka individer gynnas? Det svarar veterinären och SLU-professorn Lars Roepstorff på.
Brun, skimmel eller kanske black? Och kommer fuxstoet att få ett hetsigt temperament? Bo Furugren har skrivit en hel bok om hur hästar ärver sina färger.
Vissa hästar frustar då och då under ridpasset – hör det ihop med att de slappnar av eller är det symtom på sjukdom? Miia Riihimäki, veterinärmedicinsk doktor vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), förklarar.
Hästar har ett välutvecklat smaksinne och ett ännu bättre luktsinne. Sött och salt är två favoriter. Enligt hästodontologen Nina Lundgren ska man dock se upp med hästgodis av flera anledningar.
Islandshästar rids ofta av vuxna, även när de ligger under ponnymåttet i mankhöjd. Vi frågar Ulf Hedenström, riksanläggningsveterinär och lärare på Wången, om islänningen verkligen »tål« tyngre ryttare än andra raser.
Klickerträning är en metod som ofta associeras med hundar, men som fungerar på de flesta djur. Intresset växer i häst-Sverige och nu har Peder Fredricson testat.
Upplever hästen känslor när en vän dör eller lämnar stallet? Kan de sakna en människa, eller förmänskligar vi hästens beteende? Etolog Renate Larssen förklarar.
Tunga lyft i stallet, prestationskrav på tävlingar och många timmar i sadeln. Livet som ryttare kan vara tufft både fysiskt och mentalt. Fysioterapeuten Desirée Ljungström har undersökt hur dressyrryttare skattar sin hälsa.
Fästingar är små spindeldjur som trots sin lilla storlek kan orsaka stora problem. Kunskapen kring fästingburna infektioner hos häst är begränsad, något som svenska forskare nu vill göra någonting åt.
Att galoppera på en lång sandstrand, visst låter det härligt. Men får man göra det hur som helst? Det svarar Sanja Kuruzovic från Naturvårdsverket på.
Äpplen och morötter består till stor del av vatten. Därför behöver hästen äta väldigt mycket för att det ska bli ohälsosamt, förklarar Cecilia Müller, docent i fodervetenskap med inriktning häst vid SLU.
När vi sitter där på läktaren under ärevarven i Scandinavium, Falsterbo eller Friends arena är det lätt att känna ett uns av avund. Alltså avund över den stora prischeck den segrande ryttaren åker hem med. Eller?
Drygt 80 procent av alla avblekbara skimlar äldre än 15 år får hudcancer, alltså melanom. Doktor Anna Hjälm Golovko har forskat i ämnet vid Uppsala universitet och konstaterar att en mutation verkar vara orsaken.
Med embryotransfer kan vi få in sportens toppston i aveln medan de fortfarande tävlas på högsta nivå. En fantastisk möjlighet, men finns det några baksidor?
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som tillverkarna kallar för anatomiska. Men vad innebär det? Och hur ska ryttaren veta vad som är bäst för just sin häst? Michaela Östman förklarar.
Många ryttare finner sin nya häst via en annons på nätet. Men elitryttare gör på ett annat sätt. Jens Fredricson berättar hur han letar häst till sig själv och elevhästar till Flyinge och Strömsholm.
I marknadsföring påstås ibland att olika produkter och apparater fungerar läkande, smärtstillande eller prestationshöjande – bevisat i vetenskapliga studier. Men stämmer det? Vi ber Peter Kallings reda ut begreppen.