Nina Lundgren är veterinär och en av Sveriges första hästodontologer. Hon har tittat i över 10 000 hästmunnar hittills under sin yrkesverksamma tid. Nina vill att fler hästägare tar sig en funderare över hästgodis.
– Största problemet är hårdheten och klibbigheten i kombination med socker. De orsakar inte sällan tandsprickor och frakturer samt leder till karies. Den lilla partikelstorleken som godisbiten består av gör att partiklarna fastnar i skrymslen och de utgör en utmärkt måltid för kariesbakterier. Bakterierna förökas och omvandlar sockret till syra som löser upp tänderna och därmed skapas ännu djupare skrymslen för foderrester. Vissa sorter klibbar fast rejält, säger Nina.
Godis har ofta hög sockerhalt, vilket kan bero på tillsatt melass eller socker. Många varianter innehåller dessutom »maskerat socker« i form av majs, honung, spannmål eller fruktkoncentrat för att bli smakliga. Allihop förvandlas till lättillgängligt socker av enzymerna i saliven.
– Kari