Avelsbloggen

Våren närmar sig med stormsteg och det är hög tid att sätta sig in i vilka hingstar som kan bli aktuella till våra ston. Nytt för i år är att vi ska betäcka vår uppfödning Florencia MJ efter Sibelius-DonSchufro, det gör att det blir helt nya hingstfunderingar då hon aldrig fått föl tidigare, det ska bli så himla kul.
Denna vinter har verkligen varit lång, även om jag inte påverkas så mkt av väder i största allmänhet så ska det ändå bli väldigt skönt med lite varmare väder, ffa för min kropp.


Florencia MJ aka Florpan

Jag har länge funderat på om jag ska skriva detta eller inte men kommit fram till att jag ändå gör ett försök med vetskapen om att det finns en överhängande risk för debatt!  Den senaste tidens skandaler som rullats ut i media har gjort mig så himla nedstämd, arg och frustrerad. Hur är man funtad när man behandlar hästar på detta sätt, det är för mig helt obegripligt. Jag är glad att dokumentären om Helgstrand sändes, det verkar ha gett ringar på vattnet för människor att våga uttala sig om andra stall och ryttare. När jag såg filmklipp av en Colombian, men numera Amerikansk medborgare höll jag på att tappa hakan, vad i HELVETE är det som pågår!! Dessa filmklipp fick de upptagningar från Helgstrand av framstå som milda i jämförelse, missförstå mig rätt nu tack!
Vi tog ett aktivt beslut, när Helgstrand dokumentären sänts, att inte använda någon av hans eller hans samarbetspartners hingstar. I vanliga fall är det mer eller mindre omöjligt att kunna påverka en så pass stor spelare i branschen som han är men i detta fall går det - att inte använda hans hingstar. Jag ska villigt erkänna att det är otroligt tråkigt då jag har 3 hingstar som vi gärna hade använt. Vi vill ju kunna välja fritt, och det kan vi, men jag tycker också att vi har ett stort ansvar som uppfödare/hästägare/ryttare om det ska ske en förändring i sporten och då måste alla som kan dra sitt strå till stacken även om det känns motigt. Med det sagt så kommer vi att använda andra hingstar från andra hingsthållare i år, men hur kan vi vara säkra på att det inte försiggår samma skit hos dem? Det enkla svaret, det kan vi inte - ett jäkla moment 22 på något sätt….

Jag tycker detta är knepigt, alla vill ha en förändring men just nu upplever jag att det inte går att diskutera detta på en normal och bra nivå och jag tror att jag vet vad det beror på – den enorma kärleken till djuren.  Det väcker så mycket känslor i oss att all rim och reson försvinner när en debatt förs på sociala medier. Jag lovar, jag har inte använt speciellt trevliga ord när jag sett dessa hemska filmer eller läst om stall efter stall där missförhållanden kommit fram, det är för jävligt och det måste få ett slut. Med detta i backspegeln upplever jag att ryttarna numera inte får göra ett enda fel när de rider och med handen på hjärtat det är ju helt omöjligt. Ta ett exempel, ryttare X lägger upp en film på Instagram med säg en text som typ såhär ”Här kommer en film från dagens träning med Brunte, vi är inne i träningsfas som är lite jobbig då vi har introducerat byten och han blir väldigt stressad av dem.  Jag vill ändå dela med mig av vår resa då detta är vår vardag men det är på inget sätt perfekt ännu” Jag kan nästan till 100% säga att ett sådant inlägg kommer att få så otroligt många kommentarer som t.ex. ”Du borde inte träna byten om den blir så stressad”, ”Har du kollat upp den hos veterinären”, ”Den går inte i rätt form, hur kan du rida den bakom lod” osv.
Detta kommer bara leda till att ryttarna i framtiden inte vill lägga upp filmer när de är i en träningsprocess och bara lägga upp perfekta filmer. Då kommer det låta ”Kan du inte lägga upp mer filmer från din vardagsträning när du t.ex. lär hästen byten det hade varit kul att se hur du gör”
Ja ni förstår ju problemet…
Med detta skrivet så kommer det säkert finnas personer som läser min text nu och kommer att ha massa åsikter om den, så varsågoda och kommentera då om HUR vi ska få en bra debatt på sociala medier.

Nu ska jag gå ut och motionera vår 4-årshingst Indy som jag håller på att sätta igång lite försiktigt efter en lång vila som varat från början av oktober -23 fram till typ nu. Målet är att han ska få bra kondition och stärka sig så får vi se om vi siktar mot 4-års kvalen senare i vår.

Indy Breeders final -23

Jo, förresten…min granne och jag har startat en podd, det är väldigt ovant men kul. Vi har gjort hela 4 avsnitt och vi blir varmare och varmare i kläderna för varje avsnitt som går. Den heter Stall MJ podd och finns där poddar finns om ni skulle vara nyfikna.

Ha en fin fortsatt söndag

Om ni vill se mer om min vardag kan ni spana in min instagram som är @mariaoscarius och numera även med en podd @stallmjpodd


Läst 9692 ggr Kommentarer Kommentera

Maria Oscarius driver Stall MJ där hon föder upp hästar för framför allt dressyr.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.