Avelsbloggen

Äntligen föll det lite snö och blev kallt. Att inte ha en spolspilta och spola ca 10 hästar varje dag med kallvatten tär även på min kropp…kanske mest psykiskt…hahaha
På något sätt förtränger jag varje år hur eländigt det blir i hagarna med denna lera. Vi har förvisso grusat upp ingångarna men det blir ju ändå lerigt. Drömde här om natten att vi vann på lotto och gjorde om alla lervinterhagar till grushagar. En hästtjej drömmer om grus – en icke hästtjej om en diamantring, eller vad vet jag ;-)

Nu är fölen helt avvanda från sina mammor vilket är så skönt för både mig och mammorna.  De första dagarna var det väldigt gnäggigt på gården men det lade sig rätt snabbt. Nu går fölen men sina tjejkompisar i en väldigt bra stoblandflock. Vårt sto Pärlan som är hemma sedan en tid tillbaka pga av en skada, fick lite hastigt och lustigt flytta ut till lösdriften på heltid. Jag kunde inte säga nej till en av våra fantastiska kunder som ville ha sitt dräktiga sto hos oss och behövde således frigöra en boxplats. Funderade lite och kom på att Pärlan kanske skulle må bra av att flytta ut på fri tillgång på motion då hon har lite hakningar i bakknäna. Funderade lite till och släppte sedan ut henne. Inget drama alls utan hon tog befälet direkt och är numera extra mamma åt alla tjejer. Flocken består nu av: Pärlan 9år, Brickan 4år, Lill-Tyrbo 1år, Egget 1år, Florpan föl samt Floppis föl. Jag fullkomligen älskar att se en väl fungerande flock. Inget krångel utan rakt på sak och då fungerar alla ihop. Lite så som det borde fungera i människobyn också ;-)
  

Från vänster: Enigma MJ, Florence MJ, Florencia MJ och Eclipse MJ
  
Måste bara säga hur stolt jag är över vår unghingst Atom MJ aka Tyrbolas.
Hans första år har ju inte varit ngt direkt att hurra över pga av en otroligt lång och segdragen tandproblematik. Jag väljer dock att se framåt på det som jag kan påverka och göra ngt bra av. Att se tillbaka på det som hänt är ju historia som både Jonas och jag lärt oss så mycket av men inget som för oss framåt.
Vi har hittat en bra väg att gå och han är så himla positiv och glad just nu, vilket förstås gör Jonas och jag väldigt, väldigt glada.
Hans rutin är som följer:  Utsläpp i hage ca 0700 med 6kg hösilage, ute fram till mellan 20-23 beroende på väder. När han kommer in får han 2kg lusern och 1 dl mineraler samt 10kg hösilage.  Lunch samt EMhösilage serveras ute. Han rids 2 dagar i veckan av en super duktig tjej som heter Emelie Änges. Jag tömkör 2 dagar per vecka och 1 dag longeras han i grimma, sedan är det 2 dagar vila. Inte mycket kan tyckas men jag vågar påstå att han aldrig varit så fin i kroppen som han är nu.
Ska bli spännande att se hur han utvecklas!

Inte lätt att tömköra och filma med 1 hand :-) Jobbar på att han ska slappna av och inte rusa iväg. Det blir bättre för varje gång. Långt ifrån perfekt men jag är mer än nöjd med hans framsteg :-)


Jag tänker passa på att göra lite reklam för att Stall MJ just nu har 3 stycken mycket fina ungston till salu. Visst är det väl kul att shoppa en julklapp till sig själv eller kanske till din sambo/man/kvinna som du vill överraska. Jag lovar att det kommer att bli en superbra stämning i jul om du slår till ;-)

https://www.hippsonmarket.se/classified/12814/
https://www.hippsonmarket.se/classified/12815/
https://www.hippsonmarket.se/classified/12813/


Läst 28267 ggr Kommentarer Kommentera

Maria Oscarius driver Stall MJ där hon föder upp hästar för framför allt dressyr.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.