Avelsbloggen

Den 24 april föddes då äntligen årets första föl. Mamma Greta höll på den i 19 dagar extra så väntan och fölvakningen har varit lång. Jag tittade på kameran 01.00 då stod hon helt lugnt och åt och verkade supernöjd. När jag tittade på kameran vid 02.05 igen så ligger det ett nyfött föl i boxen...Jonas som låg bredvid höll väl på kissa på sig när jag utbrister, med en väldigt hög röst, ”Men hon har ju för faaaan fölat…..HELVETE” Hahaha….inte alls stressad över situationen ;-) Ursäkta språket men det var exakt så det lät.
  
Rusade ner till stallet och där ligger det ett väldigt fint svart stoföl. Hon har en liten stjärn och inget mer…eller just ja hon har en liiiiten vit fläck på höger bak vid kronranden. Mamma Greta som är förstföderska tog allt med ro och det kändes som att hon gjort detta flera gånger innan. Hon är en SÅ bra mamma. Fölet ställde sig upp efter 30 min och sedan diade hon efter 40 min. Efter det hade hon en uppvisning i 2,5h innan hon stupade ned i spånet av trötthet. Det är tryck i det lilla fölet vill jag lova. ;-)
 

Ghibli MJ, 3 timmar ung.
  
Jonas och jag är verkligen så nöjda över kombinationen Demand–Greta. Förra året när vi skulle välja hingst till henne föll valet rätt snabbt på Demand. Vi fick bara en magkänsla över att kombon kunde bli väldigt bra. Vi var lite nervösa över att välja en 3-årshingst till ett sto som aldrig har haft föl innan, men vi valde att göra en chansning. Av det lilla Jonas och jag har sett av fölet är vi mer än nöjda hur hon ser ut och rör sig.
  
Jag hade verkligen önskat att vi hade haft möjligheten att spara alla föl tills de är 3 år och göra en bedömning då om de skall sparas för vidare satsning inom sporten eller säljas, men någonstans måste ju även ekonomin gå ihop vilket gör att vi måste sälja några som föl. Om ”rätt” köpare dyker upp är hon eventuellt till salu…eller ja hon är till salu…hahahaha.
  
Vi har även bestämt oss för ett upplägg i år som ser ut som följer. Är köparen en satsande ryttare med goda resultat samt har en utstakad plan för framtiden med fölet kommer vi att lämna 10 % rabatt på försäljningssumman. Vidare kommer vi även att bjuda på betes/uppstallningskostnaden fram tills dagen den skall vänjas av och är redo att åka till den nya ägaren. På så sätt vill vi försöka få till en så bra match som möjligt med de fölen/unghästarna Jonas och jag anser ha något extra och som bör få en så bra matchning som möjligt. Vi anser att just Gretas föl är ett sådant exempel vilket gör att hon endast kommer att vara till salu till en ryttare som kan förvalta henne på bästa möjliga vis.


Ghibli MJ, 2 dagar ung.
  
Detta med namn då :-) Alla våra avelsston har olika teman som vi döper respektive föl till. H:et har Gangster tema, Gurkan har vetenskapstema, Crickan har Alkoholtema och Greta fick Bilmodeller/märken som tema. I år har vi kommit till bokstaven G så alla föl skall döpas på G och efter deras teman…bra va. ;-)
Efter mkt letande och velande föll valet till slut på Ghibli MJ efter Maserati Ghibli :-)


Ghibli MJ. 2 dagar ung.
  
Näst på tur är Crickan som hade bf den 24/4. Hon har varit lite orolig de senaste nätterna så vi får väl se hur många dagar till hon går över. När min nervositet för Gretas fölning äntligen släppt när man inser att allt gick bra och att mamma och föl mår bra är det dags att bli jäkligt nervös igen. Helt otroligt att vi ändå gör om detta varje år trots att jag, efter att alla fölat, känner mig som ett totalt nervvrak och skulle behöva åka på en långsemester.  
Men att sedan titta på fölen i hagen, se dem växa till egna fantastiska individer, gör ju att all nervositet är som bortglömd och vi gladeligen åker till seminstationen igen för att producera nya föl som gör att vi återigen kan glädjas åt att vara nervvrak även året därpå hahaha
  
Så till slut vill jag passa på att göra lite reklam för Ghibli MJ. ;-)
Är du på jakt efter en blivande stjärna? Tveka då inte att mejla till info@stallmj.com med en beskrivning om vem du är och vad du har för framtidsplaner samt vad du har för mål med din blivande unghäst. :-)

Trevlig söndag!


Läst 38713 ggr Kommentarer Kommentera

Alltså jag måste börja med att berätta att Pärlan blev uttagen till Lövsta Star!!! Jonas och jag är SÅ HIMLA GLADA över denna möjlighet. Vill du läsa mer om projektet hittar du informationen här http://www.lovstastuteri.com/seminstation/lovsta-star-lvst/
Vill du följa Pärlans resa från första kollen till förhoppningsvis ett föl, kan du göra det på mitt instagramkonto @mariaoscarius under #lvsthelaresan. Vi har valt hingsten Demand till Pärlan. Tror och hoppas på att detta blir en mycket bra kombination och en blivande superstjärna ;-)


Pärlan.

Demand kommer ur Flyingefamilj 2 som är en av de största stofamiljerna inom det svenska varmblodet, Spinda-Familjen F2. Pärlan kommer ur See-Tulpe Familjen 16. Ska bli så spännande att korsa 2 riktigt fina stofamiljer med tillika 2 helt fantastiska möderne.
Demands mor Delight är ett elitsto. Delight erhöll 2017 Tatis Pris för framstående avelsston. Dottern Diamond Rose vann 3-årstestet med 50p. Dorette vann 3-årstestet med 51,5p. Diod (helsyster till Demand) fick både hopp- och gångartsdiplom på 3-årstestet och vann rikssto och därmed den åtråvärda kungakannan. Delight har även lämnat Quarton som har deltagit i tre unghäst-VM (som 5-, 6- och 7-åring). Quarton har vunnit Breeders Trophy som 6- och 7-åring och tävlar nu framgångsrikt i St Georges. Alltså vilket avelssto!!


Pärlans mamma Gicea var mkt framgångsrik som unghäst med Anna Svanberg i sadeln. Hon vann Riksstoutställningen/Kungakannan 2003 med poängen 998999=53. Gicea tillhör samma helsyskonskara som hingsten Hermes 1086 och Istrea som vinner Kungakannan två år senare. Gicea fick gångartsdiplom med 51p vid Österlens Hästvänners 3-årstest på Bollerup. Vid 3-årschampionatet kom hon 3:a i finalen.  Året därpå blev hon den mest lovande dressyr och hopphästen vid kvalitetsbedömningen i Knislinge och 6:a i 4-årschampionatet i dressyr. Som 5- och 6-åring var hon 2:a i Scandinavian Open i Falsterbo och Breeder’s Trophy på Flyinge, samt i final i Unghäst VM i Verden.
  

Gicea vid 3-årstestet i Bollerup med Anna Svanberg. Bilden är tagen av Hjördis Kamph.

Ja hörrni, Jonas och jag är i vilket fall SÅ himla nyfikna på hur en kombination kan bli. Väntan blir som vanligt lång och jobbig ;-) 2019 får vi förhoppningsvis svaret.

Just nu håller jag på att fölvaka för fullt. ”Greta” var beräknad till den 5/4. Just nu känns hon väldigt lugn och visar inga tecken på att det är på gång. Men förstföderska som hon är kan ju allt hända :-)
Näst på tur är "Crickan", hon har bf den 24/4. Vi investerade i en fölvakt till detta år. Det är en sändare som man fäster på grimman. Den reagerar på när stoet lägger sig ned på sidan. Självklart går det ju inte att lita på den till 100% men den är ett mkt bra hjälpmedel utöver kameran. Efter förra årets hemskheter där vi både förlorade sto och föl känner jag mig lite nervös för årets fölningar. Eller ja, helt ärligt, skitnervös… Just nu känner jag att fölningarna gärna får vara över så att vi bara kan njuta av fölen istället ;-)

Hingstvalsfunderingarna går SÅ trögt i år…hahaha. Det är ju förvisso ett angenämt problem att inte kunna välja hingstar för att det finns så många fina. Ju mer jag läser desto mer inser jag att det faktiskt är svårt att hitta ”rätt” hingst till varje sto. Jag har ju som jag tidigare nämnt en sak som jag inte gör avkall på oavsett hur bra hingsten rör sig – det är exteriören. Att hitta en hingst som rör sig fördelaktigt som skall passa stoet och som även har en bra exteriör är inte alltid lätt. Men jag tycker att det är så himla kul att grotta ned mig i stammar, exteriörer samt gångarterna på hingstarna som vi försöker matcha till våra 4 ston.

Ett val är ju redan klart via Lövsta Star-projektet. Det är Demand till Pärlan (Bocelli–Rambo)
Sedan har vi nog nästan bestämt att vi kommer att använda Dream Boy på vårt Don Schufro-sto, men som vanligt kan det hinna ändras 15 gånger hahaha


Vårt sto "H:et" efter Don Schufro med sitt stoföl Florencia MJ efter Sibelius som föddes 2017.

Nu ska jag gå ut och mocka stallet och göra allt klart för att sedan ägna mig åt hagmockning resten av dagen. Känner mig inte alls taggad på just hagmockningsuppdraget, men det blir ju så fint när allt är klart.

Ha en toppendag!


Läst 34403 ggr Kommentarer Kommentera

Maria Oscarius driver Stall MJ där hon föder upp hästar för framför allt dressyr.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.