Avelsbloggen

Nu har snart hela januari gått och starten på nya året har varit fantastisk, med det menar jag att det nästan varit lerfritt ;-). Har varit så himla glad att det fryst på och att det kommit lite snö. Det är så mycket som blir lättare för både oss människor och alla hästarna.
  
En kväll strax innan jul skulle jag gå ut med en full skottkärra med hösilage till stona i lösdriften. Kommer halvvägs ut när jag blir tacklad av en hungrig Lill-Tyrbo och faller, tillsammans med skottkärran, ned i leran. Jag skadade mig på inget sätt men började störtgråta och kunde bara inte sluta. Jag var så trött efter en lång dag med mycket jobb på gården och ännu tröttare på leran som gjorde och gör mitt liv så mycket jobbigare. Ni förstår känslan av att inte ha en spolspilta (ännu) utan behöva stå och spola ben med en vattenslang utomhus i snålblåst som dessutom bara kan erbjuda kallvatten. Kände där och då att vi lika gärna kunde sälja alla hästar samt den där j..la gården och flytta till en vingård i Italien istället…hahaha. Men dagen efter var det glömt och jag var glad igen :-).
  
Det börjar så sakteliga närma sig fölningsdags. Först ut är vårt nya avelssto Greta eller Gratitude som hon egentligen heter. Hon är betäckt med Demand och är själv efter Don Primero – Rohdiamant. Det ska bli så himla spännande att se vad som pluppar ut om ca 70 dagar. Ni som är intresserade av hela hennes stam får gärna ta en titt på hennes blup. https://www.blup.se/sv-SE/horses/222756-gratitude-swb 
 

Gratitude efter Don Primero – Rohdiamnat
  
Har börjat skissa på en lista över tänkbara hingstar för 2018 men känner att den är högst svävande. Brukar krävas några glas vin och diskussionskvällar med Jonas om vilka hingstar vi gillar. Det som är otroligt skönt är att vi hittills alltid varit överens om samtliga hingstval till stona. Snart är det ju även dags för bruksprovet, alltid lika kul att se vilka hingstar som visas. Ska bänka mig framför datorn och följa det i år tänkte jag. Är lite extra nyfiken på Gustaf Johanssons Dante Weltino – Chapman-hingst som är anmäld. Spännande stam :-)
  
Vi var för 2 veckor sedan iväg och tränade för Paulinda Friberg med Tyrbo (Atom MJ). Hans ryttare Emelie Änges fick 2 superbra träningsdagar med många bra tips att ta med sig till ridningen på hemmaplan. Tyrbo ligger efter i sin utbildning pga av ett långvarigt tandproblem men som nu verkar gå mot en upplösning vilket känns underbart. Det gör att han inte ligger i fas med vad en blivande 6-åring skall kunna. Känner mig dock inte stressad då jag vet att han kommer att hämta ikapp det han missat. Han har aldrig varit så stark i sin kropp som han är nu och har hur mkt ork som helst. Detta efter att följt en röd tråd med ett anpassat motionsschema för honom. Nu är det dock dags att höja ribban ngt men också komma ihåg att våga backa bandet och inte göra det för krångligt för honom. Han är ju kille och väldigt känslig ;-)
 

Tyrbo efter avslutat pass för Paulinda med sina "Hej vi har likadana byxor" ägare hahaha
Ryttaren Emelie Änges är fotograf.
  
Här om dagen kom både Jonas och jag på att vi ju har 3! hästar som skall ridas in i höst. Jäklar vad tiden går, de var ju föl igår. Det skall i vilket fall bli hur kul som helst att få börja jobba med dem och se vad de har för styrkor och svagheter. Längtar verkligen till i höst :-)
  
Jag tänkte avslutningsvis höra med er om ni är nyfikna på att veta ngt speciellt om vår verksamhet, hästarna eller oss? Ställ gärna frågor så ska jag försöka svara på dem så gott jag kan.

Ha det gott så länge!


Läst 27582 ggr Kommentarer Kommentera

Maria Oscarius driver Stall MJ där hon föder upp hästar för framför allt dressyr.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.