En perfekt tävlingsritt handlar inte bara om att rida bäst. För att kunna prestera under press gäller det att tänka rätt – här bjuder den mentala coachen Nina Fox Stark på råd.
Denna funktion är endast för betalande prenumeranter. Om du är prenumerant behöver du logga in.
I tredje delen av serien om utbildningsskalan skärskådar Msv B-domaren och B-tränaren Eva Lekander, samt veterinären och biomekanikforskaren Marie Hammarberg, steget »kontakt«.
Allt som gör att hästen inte får vara just häst kan leda till stress, det är naturligt och hänger samman med överlevnadsinstinkten. Men långvarig stress kan tyvärr bli skadlig.
Rytm, följsamhet och sits – det tränar du med denna till synes enkla övning från Therese Nyman. Men tror du att du kan leka dig igenom den går du bet, utmaningarna är flera.
En perfekt tävlingsritt handlar inte bara om att rida bäst. För att kunna prestera under press gäller det att tänka rätt, här bjuder den mentala coachen Nina Fox Stark på råd.
I naturen får ridningen ytterligare en dimension, jämfört med på en platt ridbana. Enligt Jens Fredricson är en återgång till mer träning i skog och mark framtidens melodi.
Kan man lära hästen att frivilligt ställa upp på att bli sprutad hos veterinären, eller att självmant komma till vattenslangen? Joanna Nieznaj och Anne Dirksen svarar tveklöst ja.
Går det att elitsatsa med ett vanligt heltidsjobb och utan sponsorer? Ridläraren Malin Hansson svarar bestämt ja. Hon har gjort hela resan från ridskolan till Grand Prix – dessutom utan muskler i armarna.
Hon är docent i teoretisk fysik och lektor vid Göteborgs universitet (GU). Men nu för tiden ägnar sig Maria Sundin lika mycket åt hästforskning som åt galaxer.
Frågan vi ställer oss är hur ridsporten, ur olika perspektiv, kan komma att förändras under sisådär tio år. På de kommande sidorna svarar flera proffs på hur de ser på framtiden med våra hästar – utifrån sina specifika expertområden.
I marknadsföring påstås ibland att olika produkter och apparater fungerar läkande, smärtstillande eller prestationshöjande – bevisat i vetenskapliga studier. Men stämmer det? Vi ber Peter Kallings reda ut begreppen.
Christina Drangel undervisar ryttare i kroppsmedvetenhet. Här tipsar hon om enkla ridövningar som utvecklar känslan och som därmed ger dig möjlighet att rida med lättare hjälper.