Bomarbete för glädje och vässad precision
 

Bomarbete för glädje och vässad precision

Hoppning Publicerad i 5/2018

Rytm, följsamhet och sits – det tränar du med denna till synes enkla övning från Therese Nyman. Men tror du att du kan leka dig igenom den går du bet, utmaningarna är flera.

Kräver prenumeration

Denna funktion är endast för betalande prenumeranter. Om du är prenumerant behöver du logga in.

Logga in

Variation, variation, variation, så lyder svårklassryttaren Therese »Tette« Nymans träningsfilosofi. Hon varierar underlag och miljö genom att varva dressyr i ridhuset med hoppning ute och turer i skogen. Just ridningen i skog och på fält ger glada hästar med egen bjudning, menar hon.
– Jag tycker om att göra det enkelt för hästarna och är väldigt noga med att ge dem vila mellan tuffare utmaningar.

Faktum är att just vikten av vila är något Tette tycker att många ryttare underskattar.
– Efter en krävande tävlingsperiod, när det är minst tre veckor till nästa tävling, får mina hästar gärna en hel vecka med bara uteritter och skritt i skogen.

Måndagen efter en lång tävlingshelg vilar hästarna helt och får sin motion genom att själva röra på sig i stora hagar. Tette hävdar bestämt att även tävlingshästar på hög nivå mår bra av att leva hästliv. Hon hoppar inte alltför ofta och väldigt sällan på höga hinder, det sparar hon till tävlingarna.
– När allt fungerar bra på lägre höjd är det ju inga problem att höja. Men det gäller verkligen att allt sitter.

 

Händer något hela tiden
Att hålla träningen okomplicerad är något av ett signum för Tette, vid första anblicken ser övningen här till höger överraskande enkel ut.
– Det gäller att varken ha för bråttom eller att slarva om du vill få ut så mycket som möjligt av den, hävdar hon dock bestämt.

Övningen går nämligen ut på att vi ska vara aktiva i sadeln och hela tiden se till att det händer något när vi rider.
– Jag undviker gärna att sitta och galoppera helt monotont på en volt i tio varv. Aktiva ryttare ger aktiva och uppmärksamma hästar, här behöver hela ekipaget hålla ögonen öppna och alla ben på plats.


Övningen steg för steg

Therese Nymans övning rids på volt, med tre bommar på ena halvan och ett lågt kryss på den andra. Både häst och ryttare blir aktiva och uppmärksamma, framgången ligger i detaljerna.1. Börja i trav över bommarna. Stå i lätt sits och var noga med att hålla blicken rakt fram och att inte titta ner på bomserien. Trava fyra steg och fatta galopp.
– Det är viktigt att du inte har för bråttom med fattningen efter bommarna, då blir hästen lätt »springig«, råder Tette. 


2. Galoppera på i en normal arbetsgalopp och försök att hålla samma rytm när du vänder upp och hoppar krysset. Galoppera några meter efter hindret innan du bryter av till trav.
– Börja med att sluta om med skänkeln, strama upp i sätet och till sist bromsar du upp med din hand – om det ens behövs. Alldeles för många bryter bryskt av för handen, men fokus ska ligga på att rida för säte och skänkel, förklarar Tette.
Direkt efter övergången till trav rider du på bommarna igen. Se till att du har en bra bjudning i traven och tänk hela tiden framåt.


3. Försök att följa med i hästens rörelser och gör övergångarna så mjuka som möjligt.
– Det vanligaste felet vi gör i den här övningen är att vi galopperar lite för långsamt och måttar fram till krysset, i stället för att hålla en mjuk rytm och låta hindret komma till oss, säger Tette.
Tänk flyt i övningen. Hindret ska vara så pass lågt att du inte behöver ändra varken tempot eller din egen ridning för att ta dig över. Var noga med att du har koll på yttersidan, ytterskänkeln ska ligga stadigt på plats.
– Övergångarna bygger styrka och travbommarna på böjt spår får i gång hästen ordentligt.

MÅNGSIDIG. Therese Nyman är C-tränare i hoppning, tävlingsryttare, unghästutbildare och uppfödare i mindre skala. Hon bedriver sin verksamhet på Stall Bäcktorp utanför Hallstahammar.

Läsa mer premiuminnehåll?

Artikeln du läste är tillfälligt upplåst för alla.
För att få tillgång allt vårt premiuminnehåll behöver du en prenumeration.

Digital

Lås upp allt

 • Kunskapsmagasinet Hippson i brevlådan
 • Tillgång till artikeln direkt
 • Tillgång till alla tidningsartiklar på webben
 • Tillgång till ridövningsarkivet och expertsvar
 • Tillgång till digitala arkivet och alla äldre tidningsutgåvor
 • Specialpriser och fri frakt vid köp av övningsböcker
Pris per månad 1 kr Förlängs därefter månadsvis för 49 kr Välj

Pappersmagasinet + Digital

Lås upp allt + magasinet

 • Kunskapsmagasinet Hippson i brevlådan
 • Tillgång till artikeln direkt
 • Tillgång till alla tidningsartiklar på webben
 • Tillgång till ridövningsarkivet och expertsvar
 • Tillgång till digitala arkivet och alla äldre tidningsutgåvor
 • Specialpriser och fri frakt vid köp av övningsböcker
Pris per månad 69 kr Betalas 2 månader i taget Välj
Vårt bästa erbjudande: betala årsvis
Spara 333 kr genom att betala årsvis!
495 kr Betala för 12 månader på en gång Välj
Detta är en artikel ur Kunskapsmagasinet Hippson.

5/2018

Årets femte Hippson-tidning är ett specialnummer som till stor del ägnas åt framtiden. Vad säger forskningen om vår framtida hästhållning, kan ridningen gynnas av teknikutveckling och hur kommer vi att se på hästens välfärd om sisådär tio år?


Senaste artiklarna i kategorin Hoppning

Visar: