Therese
AUG
15
2012

 

Igår skrittade vi ut i skogen och långsvängen med de fyra hästarna som tävlade i helgen. Vi hade även med treåringen WORK OF ART, samt fyraåringen HUMLAN. Towe och Sofie var här så vi fick två hästar var. Det är skönt att komma ut i skogen tycker jag. Njuta av naturen och fint väder.

 

På eftermiddagen var det hoppträning här hemma för Tomas. Sofie och jag red tre hästar var och de var EROZ, CARLINA, LADY, CELVIN, NORMAN och CASH FLOW. Så nu är alla hästar igång ordentligt igen och unghästarna hoppade för första gången på några veckor, de har haft sommarbete.

 

Vi travade bommar och hoppade olika linjer och en bana. Alla var fina och de har inte tappat mycket på sin vila, tvärtom!

 

I måndags åkte Jossan hem, hon har varit här i fyra veckor och tiden går så fort när man har roligt! Sofie åkte hem idag strax innan lunch, hon var här en vecka och red. Innan hon åkte idag red vi ut, mormorsrundan med CAHLUA och WORK OF ART. Det är Tomas treåring som nu ska sättas igång efter betet. Hon gick sin första riktiga uteritt idag och det gick hur bra som helst. Galopp över fälten och trav på grusvägarna. Solen strålar och då, när man galopperar fram över gröna fält, då är livet som bäst!

 

 

Sofie och WORK OF ART!

 

Jag fick en fråga hur det gick för hästen som blev ormbiten? Hon fick stå på djursjukhuset två dygn för att svullnaden ville inte gå ner. När hon kom hem så var hon fortfarande lite svullen men det gick ner för varje dag och var ganska så snabbt borta. Hon behövde inte äta någon medicin, men ta det lugnt i två veckor, bara gå i hagen. Sedan blev det återbesök för att kolla hjärtat och ta blodprov för att kolla levervärdena. Nu var allt bra som tur var. Hästen mår bra!

 

 

TIPTON i hagen med PLEXUS! Vår lille shettis gick tidigare tillsammans med EROZ och CELVIN, men kände sig lite utanför när de båda "storhästarna" lekte, så då rymde han från hagen. Tillsammans med TIPTON har han det så bra och de myser i hagen!

 

Nu ska jag lunchfodra, städa i maskinhallen, mocka och rida. Mer hö är på väg in också, det är lika mycket som för någon vecka sedan. Mamma har börjat bala ihop och sen ska det hem och in. Blir en lång dag och sen kväll gissar jag på...


Läst 22170 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
14
2012

 

Det blev en jättebra tävlingshelg i Göteborg!

 

Jag var förväntansfull och nyfiken på hur det skulle vara på en premiärtävling. Det var första tävlingen på Åby travet med ridsport. De har byggt en stor fin ridbana med fibersand på innerplanen. Uppstallning finns redan på plats som travet använder.

 

 

På väg in till stallet. Det finns ett stallcafe precis vid ingången!

 

 

Menyn!

 

 

TIPTON i stallet!

 

 

Tv-skärmar i stallet så man kan följa tävlingen!

 

Sen kan det få regna hur mycket det vill, det finns ingen lera runt omkring stallen eller vid parkeringen, det är asfalt överallt. Nu var det strålande sol hela helgen och varmt. Ni skulle bara se "hjälmbrännan" jag har fått av hakbandet på halsen från hjälmen, en snygg liten vit rand...för att inte tala om kanten där ärmen på skjortan slutade...

 

Arrangör av tävlingen var Billdals Ridklubb. Allt fungerade bra för att vara första tävlingen på en ny arena. Det var även invigning av tävlingsarenan på söndagen innan finalklassen.

 

 

Tävlingsbanan, visst är den fin?

 

 

Framhoppningen.

 

Tävlingen var lördag, söndag. Jag hade med fem hästar, TIPTON, LAGANA, CAHLUA, ACINDO och EDWONDO.

 

På lördagen hoppade EDWONDO och TIPTON 110, 120. Båda två hade en runda var med ett nedslag och en felfri runda, bra! Har inte tävlat TIPTON på ett tag, han var glad att vara på tävling!

 

ACINDO och CAHLUA hoppade 130 klassen som var bedömning a:1a, då alla hoppar en grundomgång och de felfria får hoppa omhoppning efteråt. ACINDO hade två nedslag. Hon är bra men lite snål med bakbenen på oxrarna så hon hoppade inte färdigt språnget, därav rivningarna. CAHLUA var superfin och felfri, även i omhoppningen där hon var ganska snabb, så pass att det räckte till en fjärdeplats!

 

 

Efter 130 klassen var det en 135 klass, tidshoppning. det var kval till söndagens finalklass 140. Red CAHLUA först och hon var otroligt fin igen, och felfri över banans 12 hinder! Bra tid, det blev en femteplats i den klassen, så pris till CAHLUA i båda klasserna.

 

ACINDO hade inte en bra helg och rev i 135 klassen också. Jag är van att hon alltid levererar så det kändes lite tråkigt då hon hade två ner även i söndagens 125 klass. Tror jag ska byta till något annat bett på henne, vi har pratat om det ett tag. Jag är inte så mycket för att "meka" med olika bett, rider nästan alla hästarna på vanliga två eller tredelade bett. Rider nu på vanligt tredelat och hon blir lite stum i handen och hoppar inte igenom alla språng. Får se vad vi hittar på.

 

LAGANA gick in i 135 klassen med självförtroende och glädje som alltid, det var ännu större när hon gick i mål felfritt och snabb! Hon kom trea i klassen så både hon och CAHLUA kvalade till finalen på söndagen.

 

TIPTON gick första klassen på söndagen, en 115. Han var riktigt fin och det kändes bra. Dubbelnolla och tvåa i klassen, det var verkligen jätteroligt! Han fick gå in på prisutdelningen och galoppera ärevarvet, det gillade han!

 

 

Nöjd TIPTON!

 

EDWONDO hoppade 125. Han var spänd och tyckte det var lite läskigt. På lördagen var han avspänd. Men han är inte så rutinerad och ibland kan det bli så med unghästar, då gäller det bara att försöka rida lugnt och få en bra runda in i mål. Han hade ett stopp på första hindret och ett nedslag. Annars hoppade han allt annat ok.

 

LAGANA och CAHLUA startade finalen som gick i 140 winning round. Lennart Lindlöw som byggde banan hade gjort en klurig bana. Inte så många relaterade avstånd. Det var mycket hinder ur sväng och de kom fort hela tiden, inte någonstans där man hade tid att pusta en stund!

 

 

LAGANA på framhoppningen.

 

CAHLUA var jättefin även om hon inte var felfri. Glad runt hela banan med öronen framåt, härlig inställning. LAGANA startade näst sist och satt en klockren felfri runda! Så det blev omhoppning och där blev det felfritt igen och en tid som räckte till tredje plats. Underbara häst, hon är fantastisk!


Läst 27371 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
10
2012

 

Namnet på Rantadous föl är:

 

C U at the Top SB.

Stort grattis till vinnaren Johan Stjernkvist från Borlänge!

 

Mountain Horse kontaktar dig så att du får välja ut dina fina priser, valfri jacka och ridsko.

 

Stort tack till Mountain Horse som sponsrade denna tävling.

 

Tack till alla ni andra som skickade in namnförslag!

 

 

C U at the Top SB!

 


Läst 26581 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
10
2012

Nu ska vi åka till Göteborg och tävla. Det är den nya tävlingsbanan på Åby travbana. Ska bli kul att se hur det ser ut och vi hoppas på fina tävlingar.

 

Hästarna som jag tar med denna helg är LAGANA, CAHLUA, ACINDO, TIPTON och EDWONDO. Alla hästarna är rida här hemma på förmiddagen så när vi kommer fram behöver vi bara gå ut och promenera med dem.

 

Håll tummarna för oss!

 


Läst 21413 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
09
2012

Det tog några dagar, det var många namn att välja på till fölet. Många förslag kom det in, för att vara exakt så 695 namn!!!!

 

Jättekul att så många deltagit i tävlingen, tack för alla förslag! Nu har jag valt ett namn. För att hålla spänningen på topp så kommer jag presentera det imorgon!

 

Igår hade vi hoppträning för Tomas. Alltid lika roligt när vi är ett gäng som tränar tillsammans. Då kan man se hur de andra rider, lära sig av varandra, sporra varandra och om man är på samma tävling sedan, hjälpas åt. Att träna är kul och träna regelbundet för tränare är viktigt. När man sitter hemma själv är det lätt att man gör små missar osv.

 

Vi fick rida en del markarbete i uppvärmningen. Måste erkänna att jag har lite träningsvärk idag, red fem hästar och det var nyttigt för musklerna!

 

Travade sedan över bommar på böjt spår, sex bommar så det var några stycken. Hästen skulle trava lugnt, avspänt och verkligen sätta inner bakben mitt mellan bommarna. Sedan blev det galopp och studs på volt. Då kommer hästarna genom i sidorna och formar sig och blir mjuka. Banhoppning efter det. Lång bana, elva hinder med tretton språng. Först ett varv lågt och sedan ett varv lite högre.

 

Therese hoppar Samba.

 

Vi hann precis bli färdiga i tid till finalhoppningen i OS. Så tråkigt att Rolf-Göran inte kunde starta med Casall! Men han visar vilken hästkarl han är som tänker på hästens bästa och inte pressar den till varje pris. Nu blev det en spännande hoppning med Henrik och Jens som båda gjorde bra rundor.

 

På kvällen grillade vi i stallgänget och firade att stallet är tvättat och målat. Det är ett stort jobb och sådant ska belönas! God grillmat och smaskig efterrätt!

 

Towe, Malin, Jossan, pappa, Björn och Johanna runt bordet!

 

Idag har vi haft en ganska så lugn dag. Bara ridit fyra hästar. Finbesök har vi fått också! Sofie som gjorde praktik här i fem veckor i våras när hon gick unghästutbildningen på Flyinge har kommit för att hälsa på en vecka och rida. Jättekul! Jossan som redan har varit här några veckor hade också praktik innan, så det måste ju vara ett bra betyg att de trivs, när de kommer tillbaka???!!!


Läst 22362 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
07
2012

Bra väder idag, lite bromsar kvar, nästan inga alls. Första normala riddagen på denna veckan! Skönt att inte behöva tänka på att höt ska in. Bara rida och koncentrera sig på hästarna.

 

Red markarbete på CAHLUA och LAGANA. Båda två var så fina. Flyttade en del skänkelvikningar, förvänd galopp, öka minska galoppen på rakt spår, flytta undan bakdelen på volterna i trav och galopp...ja en del knep och knåp som är så kul!

 

Ebbas häst Milli har jag också ridit och trimmat lite och även hoppat. Gick riktigt fint idag. Bytte bett idag, från ett vanligt tjockt tränsbett som var väldigt lätt. Det blev hon bara tung i handen på. Red nu på et vanligt tredelat bett och det blev en klar förbättring. Fin häst Ebba köpt, kul!

 

Tomas har trimmat ACINDO coh jag har tittat på, det är alltid lika intressant att se sin häst jobbas och få tips och råd för fortsättningen. Hon jobbade riktigt bra och såg nöjd ut. Han har även ridit TIPTON, dressyrlektion för Agneta Aronsson.

 

Towe, Johanna och Jossan fick också trimma varsin häst. Towe, Ebba och Ebbas kompis skrittade ut en varsin häst i skogen så idag har alla hästar rört på sig och de är igång igen. Skönt att vardagen börjar bli normal med mycket ridning.

 

Imorgon ska vi hoppträna för Tomas på förmiddagen, sen kolla OShoppningen som börjar kl 13. Får se hur många vi blir imorgon framför tvn?!


Läst 21938 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
06
2012

Finns inte mycket energi kvar i kroppen eller knoppen just nu. Är så trött efter maratondygnet igår då höt kördes in. Blev inte många timmars sömn, bara en studs på kudden. Vi fortsatte med att köra hem och stapla in höt. Var klara med det strax efter kl 14 och sen på eftermiddagen kom regnet! Gissa om det känns skönt att ha rullarna inne under tak, en lättnad!

 

 

Blev pizza till sen lunch och hästhoppning på tvn. Vi var ett gäng som kollade på OS. Towe, Andreas, Jossan, Malin, Ulle, Björn och jag. Malin hade bakat god kladdkaka till oss! Towe och Andreas höll reda på alla lagen och hur det låg till med felen osv.

 

Tyvärr gick det inte bra för det svenska laget. Jens var bäst av de svenska ryttarna och gjorde en superfin runda med Lunatic på den svåra banan. Ett nedslag, och det var nästan felfritt. Inte många ekipage som lyckades vara felfria idag, det var svårt.

 

På onsdag rider Jens, Henrik och Roffe den individuella finalen. Vi ska hoppträna på förmiddagen så jag hoppas vi hinner färdigt till finalen som börjar kl 13. Då blir det samling framför tvn igen!

 

Imorgon blir första "normala" dagen på länge. Inget hö eller OS att passa tvtider för på dagen, bara rida ett pärlband med hästar!

 

Hästarna är ridna idag också, tjejerna hjälpte mig med de flesta och red ut i skogen, jag red EDWONDO som var jättefin i markarbetet.

 

Nu ska jag sova..................


Läst 22498 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
06
2012

Jag sitter framför datorn och klockan är två på natten! Vi har kört hem hö hela kvällen och ställt in det i ladan. Det tar tid. Nästan 90 storbalar med hö, står ca 30 kvar ute på fältet. Resten står i staplar inne i ladan. Det är inte helt enkelt att bygga dessa staplar, det är pappas jobb, jag bygger golvet! Alla balarna står på EU-pallar som läggs ut efter att varje stapel är färdig. Fyra balar på höjden. Det måste vara luftigt under för ställer man balarna direkt på jordgolvet så kan de bli förstörda om det kryper upp fukt underifrån. Vi fortsätter om några timmar och kör hem resten så vi hinner innan det utlovade regnet kommer.

 

Hö på G!

 

Mamma kör balmaskinen.

 

Fullt av hörullar!

 

Jag och traktorn, lastar balar på lilla vagnen.

 

Björn kör gamla viktor och höbalar hem till gården.

 

Nu ska jag sova lite, sen ska resten av höt in, hästar ridas och på eftermiddagen blir det laghoppningsfinal i OS, det ska vi se!


Läst 23894 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
05
2012

WOW, vad spännande det var att se laghoppningen idag! Så många fina hästar och så mycket bra ridning.

 

Det var mest nervöst att se när Lisen skulle rida, skulle hon klara av att hoppa hela banan? Det är stora hinder som kräver mycket av både häst och ryttare. Hon klarade det! Rev ett hinder i trekombinationen men resten gick hur bra som helst, vilken bragd! Det är klass med Anja Pärsson på OS när hon störtade i störtloppet, slog sig fruktansvärt och sedan körde dagen efter, och tog brons. Tänk om sverige skulle ta medalj imorgon. De ligger tvåa på endast fyra fel totalt.

 

Jens red en bra runda men tyvärr två nedslag. Sedan Lisen med ett nedslag och så avslutade Henrik och Roffe felfritt!!! De red så otroligt bra!!!!!

 

Henrik och Allerding hoppar över den häftiga muren!

 

Foto: Tomas Holchbecher


Läst 22299 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
05
2012

Nu är hoppningen i OS igång. Vi sitter och följer det på tvn nu i kunskapskanalen. Svenskarna startar sent och vi väntar med spänning på Jens som är först ut i laget. Lisen ska starta idag, hon gick omkull på tredje hindret igår och slog sig rejält. Hästen klarade sig bra. Hoppas hon kan rida ordentligt och att det inte gör för ont. Det är en krävande bana tekniskt har man sett. Hindrena är helt fantastiskt fina!

 

Muren är nog den coolaste jag sett, en röd Londonbuss!!! Sen har de Big-Ben och parlamentet, vatten under oxern och London eye på andra sidan. London-Bridge är också ett vattenhinder med plank över. Det hindret har än så länge ingen rivit. Sista hindret är Trafalgar Square med de läskiga lejonen på sidan om som många hästar reagerade på igår. Alla hinder är fantastiskt fina, det måste vara så kul att rida in på den banan och hoppa! Det måste också vara kul att få designa alla hinder inför ett OS?!


Läst 20973 ggr Kommentarer KommenteraTherese

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen
Arkiv