Hästkött är ett hållbart livsmedel och en utmärkt råvara, det skriver flera av landets hästorganisationer i nyligen framtagna »Nationell strategi för hästföretagande«. Man konstaterar dessutom att efterfrågan är större än tillgången.
I Sverige importerar vi hästkött för livsmedelsproduktion, trots att vi är ett hästtätt land och att efterfrågan är förhållandevis låg. »Hästkött bör marknadsföras som en utmärkt råvara och slakt av häst som ett ansvarsfullt och hållbart sätt att ta tillvara en resurs«, står det i strategin.
Under medeltiden minskade konsumtionen av hästkött markant i Sverige, påven Gregorius III förbjöd nämligen kristna att äta häst. Det ansågs orent och har sedan dess aldrig blivit helt accepterat.
År 2013 inträffade »hästköttskandalen« i Europa, där man fann att livsmedel som skulle innehålla nötkött i stället bestod av häst. Skandalen nådde inte riktigt Sverige men fick effekter här ändå, skriverierna ledde till att färre