Hur bygger man en hållbar relation till hästen? Professor Paul McGreevy menar att hästar vill leva i en förutsägbar värld, lär vi oss hur de lär sig så vinner vi deras förtroende.
Denna funktion är endast för betalande prenumeranter. Om du är prenumerant behöver du logga in.
En vanlig läsarfråga till oss på Hippson är om det går att »fodra för muskler«. Funkar det exempelvis att ge proteintillskott? Vi ber forskaren Malin Connysson reda ut begreppen.
Rakriktning och balans är Nina Liljas ledord som tränare och ryttare. Hennes favoritövningar består av bomkorridorer i olika konstellationer – de bygger styrka och ger omväxling.
Alla Matilda Petterssons ridpass bygger på att hästen ska jobba med glädje. Med hennes okomplicerade bomövning får du bättre kontroll över galoppen och lär dig att se distanser.
Hur kan vi som ägare och ryttare ge hästen förutsättningar att sätta de muskler den behöver till arbetet? Här sammanfattas råd från de forskare och tränare Hippson har talat med.
På tävlingsplatsen kan det vara mycket att tänka på. Jörgen Larsson delar med sig av sina tydliga och trygga rutiner – som gör att han kan fokusera på rätt saker inne på banan.
Leg vet. Izabella Granswed, listar viktiga faktorer som bygger upp hästens fysik. Och som därmed är avgörande för styrka och hållbarhet.
Ryttare behöver inte bara fysisk utan också mental styrka. B-tränaren och stressforskaren Helena Schiller listar hur du blir bättre i sadeln genom att styra din tankekraft.
När är hästen stark, är det när den orkar bära tungt och jobba länge utan att bli trött? Eller handlar det om att kunna utföra svåra rörelser? Patrik Kittel ger sin syn på saken.
Hovens status beror till 80 procent på arvet. Det menar Björn Berg, klinikhovslagare och forskarstuderande inom biomekanik vid Royal Veterinary College.
Hoppryttaren och tränaren Pontus Westergren vill ha svart på vitt att hans träning ger resultat och att hans hästar musklar sig för uppgiften. Här berättar han mer om sitt »tänk«.
Det är svårt att via forskning få grepp om hur du bäst tränar din ridhäst för att få den välmusklad. Men fodret, intensiteten i träningen och ryttarens balans spelar roll.
När Lövsta stuteris beridare Caroline Darcourt kände att orken dippade valde hon att lägga om kosten. Enkla knep gör att hon i dag äter hälsosamt och gott – med bibehållen energi.
Tunga lyft i stallet, prestationskrav på tävlingar och många timmar i sadeln. Livet som ryttare kan vara tufft både fysiskt och mentalt. Fysioterapeuten Desirée Ljungström har undersökt hur dressyrryttare skattar sin hälsa.
Hästar har i alla tider förknippats med styrka. Och människan har haft enorm nytta av dem – inom allt från transporter och tunga lyft till jordbruk och gruvindustri.
Under året har Pia Petersson varit delaktig i projektet med att släppa unghästar i flock på Brösarps backar. Här gästskriver hon om de insikter som har dykt upp under resans gång.
Ridning kräver en hel del utrustning, dyrast och hantverksmässigt mest avancerad är som bekant sadeln. Hippson besöker Passier för att se hur en sadel blir till – söm för söm.
För 25 år sedan satte en ridolycka stopp för karriären. Men med målmedveten styrketräning, samt thaiboxning, har fälttävlansryttaren och A-tränaren Ulf Johansson tagit sig tillbaka. Nu nysatsar han mot mästerskap.
I februari krossade Bisse Svensson en ryggkota i samband med en ridolycka. Men hon vägrar att gå under och vika ner sig, hästarna ger henne styrka att komma tillbaka.