Kräver prenumeration
Denna funktion är endast för betalande prenumeranter. Om du är prenumerant behöver du logga in.
Logga inHur kan man i förväg ta reda på om arbetsgivaren är bra? Kan man med att be om referenser? Vilken hjälp kan man få av facket? Hur mycket ska man stå ut med på jobbet? Sara Westholm är arbetsmarknadsansvarig hos Hästnäringens nationella stiftelse och hon svarar på våra frågor rörande arbetsmiljö.
Bakom varje framgångsrik idrottare finns ett helt team som skapar förutsättningar för framgång. En av dem är Ellen Melia, naprapat, som gjorde sitt första mästerskap med hopplandslaget vid EM i Milano. Hennes uppgift är att ta hand om ryttarnas muskler och leder när det behövs.
En modern ridanläggning som utgår ifrån både hästens välfärd och personalens arbetsförhållanden, så beskrivs den nya anläggning som ska byggas för Lunds civila ryttarförening. Här berättar arkitekten Mats Molén och klubbens ordförande Marie Morgersterns Folin om det nya stallets smarta funktioner och lösningar samt varför den gamla anläggningen inte fungerar.
Angelie ”Hallon” von Essen har haft sin bas i England i över 20 år. Här föder hon upp och utvecklar hopphästar och under åren har hon tagit upp flera förmågor till den internationella toppsporten. Hippson har besökt henne och partnern James och bjuder här på ett härligt bildspel.
Den stora verksamheten hos Blue Hors i Danmark består till största del av uppfödning och försäljning av toppstammade dressyrhästar. Där finns även flera tävlingshästar som tävlar på högsta nivå. Häng med bakom kulisserna i Hippsons stora bildspel där vi tittar in i stallet, spanar in hagarna och tar en titt på den välpolerade inredningen.
Nervositet är en känsla som många säkert kan relatera till. Johanna Lassnack, mental coach, menar att känslan är helt naturlig, men att det gäller att lära sig hur du kan hantera den för att kunna använda den till din fördel i sadeln.
Hippson fortsätter med dressyrtema kring dressyrsport och dressyravelns utveckling, i denna unika artikel är det bedömningens utveckling över tid – dressyrbedömning sett till resultatet som står i fokus. Kerstin André blickar tillbaka och framåt från sidlinjen.
Att ha en sadel som passar både ryttaren och hästen är viktigt för bådas välmående. En väl inpassad sadel kan spara många tusenlappar i veterinärkostnader. Men vad ska man tänka på vid köp av ny sadel eller begagnad sadel? Sanna Wedenström, utbildad sadelutprovare, ger konkreta tips.
Hur ser man egentligen om en häst är halt? Marie Rhodin, utbildad veterinär samt docent vid SLU, har forskat på hästens rörelsemönster och på vilket sätt man kan mäta om en häst är halt. Att se och upptäcka en hälta kan vara svårare och mer komplext än man kan tro, men här kan avancerad teknik hjälpa oss.