Balans och rytm mellan hindren
 

Balans och rytm mellan hindren

Hoppning Publicerad i 1/2021

Utmaningen med hoppning är att ta sig till hindret på rätt sätt och att behålla rytm och balans. Det menar Roberto Cristofoletti, som bjuder på en övning för hemmaträningen.

Kräver prenumeration

Denna funktion är endast för betalande prenumeranter. Om du är prenumerant behöver du logga in.

Logga in

När Roberto ska beskriva sin träningsfilosofi skrattar han till innan han konstaterar att det är komplicerat. Han menar att ridning handlar för mycket om fingertoppskänsla för att kunna beskrivas med några få enkla meningar. Efter att ha fått fundera en stund säger han trots allt:
- Ridning handlar till stor del om att öva på att kommunicera med hästen, så att du kan bli en bättre ryttare. Allt jag gör i sadeln handlar om att förstå och bli förstådd.

Robertos träningsupplägg bottnar till stor del i att komma in i ett system där han repeterar samma situation tillräckligt många gånger för att alltid veta hur hästen kommer att reagera i olika situationer. 
- Jag vill så klart få mina hästar att svara som jag vill i alla lägen. För att komma dit måste jag först förstå varför de reagerar som de gör.

Han vill vara säker på att träningen som görs på hemmaplan sitter när han kommer in på tävlingsbanan och för att nå dit gäller det först och främst att få hästen att slappna av under ryttare.
- Först när hästen är helt avslappnad med mig kan jag försiktigt börja ställa frågor och se hur den reagerar. Om du hoppar över steget där hästen blir bekväm med dig som ryttare kommer du aldrig få hästen att förstå dig.
Roberto säger att det tar tid att göra allt på rätt sätt. Gedigen utbildning är inget som kommer i en handvändning. Han vill ha en häst som är lätt på alla sätt och vis. Den ska var känslig och lyhörd så att han aldrig behöver använda grova hjälper för att bli förstådd.
- Jag vill att mina hästar lyssnar på mig mycket och hela tiden så att jag aldrig behöver göra speciellt mycket i sadeln. De ska vara med mig ändå, förklarar han.

Renodla hjälperna och sitt still
För att få hästar som svarar snabbt och är både känsliga och följsamma jobbar han hela tiden på kommunikationen. Men, för att kunna att finslipa kommunikationen mellan häst och ryttare gäller det att ryttaren först och främst kan sitta still i sadeln. Det är något Roberto gärna återkommer till. Ryttaren måste sitta still.
- Om ryttaren håller på och far runt i sadeln blir det väldigt svårt för hästen att veta vilka hjälper den ska följa och vilka den ska ignorera. Om du är okänslig som ryttare behöver hästen lära sig bli okänslig själv för att inte följa varje impuls från dig.

Renodla hjälperna och var noga med att sitta i balans så att du inte ger en hjälp du inte tänkt ge. Roberto konstaterar att det låter självklart men att han ser alldeles för många exempel på att det inte alltid fungerar i praktiken. 
- Tänk enkelt. Om du vill kunna samla hästen kan du inte trycka på framåt samtidigt som du bromsar. Framåtbjudningen måste komma av sig själv så att du kan fokusera på att bara samla, säger han.
Roberto förklarar att det absolut går att komma till ridning vare sig hästen är lätt eller tung i handen. Hur man vill ha hästen är trots allt en smakfråga. Men för hans del finns inget värre än en häst som ligger på i handen.
- Jag hatar det. För mig känns en häst som är tung i handen svår och långsam, men det är en smaksak. Viktigast är trots allt att hästen bär sig på bakbenen, då kan den komma till arbete oavsett hur den ligger i handen. 


Träna på anridningar
På frågan om vilken typ av häst han föredrar säger Roberto snabbt:
- Den som hoppar felfritt.
Och det är faktiskt nästan så enkelt. Han tycker om försiktiga hästar med massor av scoop, precis som alla andra ryttare. 
- Det roliga med den här sporten är att vi inte har en typ av häst. Två hästar som ser precis likadana ut kan vara helt olika att rida beroende på vad de har mellan öronen. Det är det som är så roligt, och så svårt.

Han förklarar att sättet hästen tänker på spelar stor roll. En häst som hoppar fantastiskt med perfekt stil, men som inte är hinderklok, förlorar kanske ändå mot en häst som har exteriören emot sig men som vill hoppa felfritt.
- I slutänden är det hästen som går in på banan och tar pris i de allra största klasserna, om och om igen, som alla vill ha. Detta oavsett hur den ser ut. 

Att bli en vinnare handlar, förutom att sitta på rätt häst, till stor del om hur du lägger upp träningen och vad du tränar på. Roberto är inte mycket för att låta sina elever hoppa höga hinder utan fokuserar hellre på rätt vägar, tempo och balans mellan hindren. 
- Många gånger tycker jag att övningar är för fokuserade på att få hästarna att hoppa bra. Att hoppa bra är nämligen ganska enkelt. Att dela med sig av en övning som ger snygga språng är lite som att ge godis till barn. Ryttarna blir nöjda för att det ser snyggt ut och tränaren blir nöjd för att ryttaren är nöjd. Men det är inte så du vinner på tävling, konstaterar han.
Inne på banan handlar det mesta trots allt inte om att få till tillräckligt höga språng. För att ens kunna hoppa måste du ju ta dig till hindret på rätt sätt. 
- Om du fokuserar för mycket på hinderhöjden när du tränar kommer du snart upptäcka att du stöter på miljoner problem inne på banan som du aldrig tränat på. 

 

 

Hitta linjen med bomkorridorer
Roberto Cristofolettis tipsar om en favoritövning som handlar om att hitta balans och rytm mellan hindren. Anpassa höjden efter hästens och ryttarens utbildningsnivå. Övningen i sig är relativt enkel och passar de flesta ekipage, men Roberto lovar att om du kan utföra alla moment på rätt sätt kan du också lösa 80 procent av alla problem du stöter på inne på banan. 

- Kan du rida den här övningen perfekt så är du klar. Det kommer gå bra på nästa tävling, säger han halvt på skämt.
Han menar att den som ger övningen den vikt den förtjänar snabbt kommer att märka resultat. Fokus ligger på att lära ryttaren att ta sig fram till hindret på bästa sätt. Övningen korrigerar både häst och ryttare lite automatiskt, om du bara är noggrann när du rider den.

- Kommer du in lite för fort eller lite för långsamt märker du snabbt att du stöter på problem. Samtidigt är det inte så farligt om något blir lite knasigt, tack vare att hindren är låga.

Så, tänk på att hålla hindren på en låg höjd och att bommarna som ligger på marken gärna får vara mjuka för att undvika skador så långt det går. För den som vill träna mer teknik går det fint att byta ut kavalettin mot låga hinder. Det viktiga är inte nödvändigtvis hindret i sig utan hur du rider an mot det. 


Håll ett jämnt tempo
Kom i galopp ur hörnet och se till att du redan här är så pass beredd att du kan rida mot hindret med en jämn rytm utan att hästen ökar. Om du håller ett jämnt fint tempo kommer övningen gå galant, lovar Roberto. 
- Många börjar tänka på sin anridning först när de närmar sig hindret men du kommer snabbt märka att du får ett helt annat resultat om du börjar tänka på att bli klar långt innan dess.

Roberto jämför anridning med bilkörning. Den som kör rakt in i en rondell i full fart får väldigt svårt att hamna där den tänkt. Samma sak gäller inne på hoppbanan. Kom an mot hindret i en lagom hög fart så har du tid att hitta linjen och balansen. 
- Målet när du kommer in i studsen är att du ska ha hästen mitt på hindret och rida på utan att vare sig sakta ner eller öka tempot. Håll hästen mitt över hindret och var beredd på nästa hinder redan när du landar.

 
Volten samlar och balanserar
Räkna tre galoppsprång fram till första hindret. Fortsätt sedan att räkna, för dig själv, mellan hindren och bommarna för att hitta rytmen. Håll koll på överlivet och stå i lätt sits i balans över hästen med blicken långt fram. Om du känner att du behöver samla hästen eller korrigera tempot efter sista hindret kan du med fördel lägga en volt direkt efter sista bomkorridoren. Låt volten samla hästen åt dig och ta så många varv som du behöver innan du rider på övningen igen. Du kan också testa att lägga in en halt mitt i bomkorridoren för att fånga upp hästen. De första gångerna är det ganska troligt att du inte kommer ur övningen i full balans, men misströsta inte. Volten hjälper dig och hästen att hitta balans och samling.

Analysera din ridning
Det vanligaste problemet du kan stöta på i Robertos övning är att du kommer in antingen för långt eller för kort på hindret. Eller att du känner att du behöver börja bromsa mitt i och att du på grund av det hamnar i obalans. 
- Analysera hur du själv rider och om något går fel; fråga dig själv varför. Red du för långsamt? Hade du en för kort eller lång galopp? Höll du dig på en absolut rak linje?

Övningen är till för att du som ryttare ska träna på att tänka till själv och analysera din egen ridning, men prova den gärna med din tränare som kan vara med och korrigera det du kanske inte ser själv.

 

!Övergångar för framåtbjudning
Har du bett om en halvhalt måste du alltid vara noga med att hästen tänker framåt ordentligt efteråt. Gör gärna en övergång efter halvhalten, till exempel från trav till galopp, för att hjälpa hästen med framåtbjudningen. 
– Så fort du känner att du måste sitta och skänkla på hästen för att få den att fortsätta framåt förlorar du allt flyt och samarbete, säger Roberto.

Läsa mer premiuminnehåll?

Artikeln du läste är tillfälligt upplåst för alla.
För att få tillgång allt vårt premiuminnehåll behöver du en prenumeration.

Digital

Lås upp allt

 • Kunskapsmagasinet Hippson i brevlådan
 • Tillgång till artikeln direkt
 • Tillgång till alla tidningsartiklar på webben
 • Tillgång till ridövningsarkivet och expertsvar
 • Tillgång till digitala arkivet och alla äldre tidningsutgåvor
 • Specialpriser och fri frakt vid köp av övningsböcker
Pris per månad 1 kr Förlängs därefter månadsvis för 39 kr Välj

Pappersmagasinet + Digital

Lås upp allt + magasinet

 • Kunskapsmagasinet Hippson i brevlådan
 • Tillgång till artikeln direkt
 • Tillgång till alla tidningsartiklar på webben
 • Tillgång till ridövningsarkivet och expertsvar
 • Tillgång till digitala arkivet och alla äldre tidningsutgåvor
 • Specialpriser och fri frakt vid köp av övningsböcker
Pris per månad 59 kr Betalas 2 månader i taget Välj
Vårt bästa erbjudande: betala årsvis
Spara 313 kr genom att betala årsvis!
JUST NU 100 kr rabatt på årspriset!
395 kr (gäller endast till 2021-05-10) Betala för 12 månader på en gång Välj
Detta är en artikel ur Kunskapsmagasinet Hippson.

1/2021

I det första numret av Hippson för år 2021 besöker vi dressyrryttaren Tinne Vilhelmson Silfvén som efter 30 år i sporten har inga planer på att sakna ner. Vi går också på djupet gällande hållbarhet i stallet och åker bland annat på en inspirationsresa till en ridklubb som satsat på just hållbarhet. I vanlig ordning är utgåvan så klart full av ridövningar, experttips och inspiration för ryttare och hästägare. 


Senaste artiklarna i kategorin Hoppning

Visar: