Håll det enkelt och fokusera på takt och rytm. ANDRÉ BRANDT tipsar om två hoppövningar och ger råd kring hur du stärker unghästens självförtroende.
Denna funktion är endast för betalande prenumeranter. Om du är prenumerant behöver du logga in.
A-banbyggare Maria Alfredsson berättar om svårigheter som kan dyka upp i olika klasser, hur du tar dig an dem och vad som är viktigt att tänka på när du går banan.
Utmaningen med hoppning är att ta sig till hindret på rätt sätt och att behålla rytm och balans. Det menar Roberto Cristofoletti, som bjuder på en övning för hemmaträningen.
Rolf-Göran Bengtsson förklarar hur du hittar avsprångspunkten och klarar kombinationen. Nycklar är att se distansen, hjälpa hästen att göra rätt och att träna på det som är bra.
Håll det enkelt, var tydlig och se till att hästen travar med ordentlig framåtbjudning. Så lyder Helena Lundbäcks bästa råd när hon hoppar banor med kavalettihinder.
Rytm, följsamhet och sits – det tränar du med denna till synes enkla övning från Therese Nyman. Men tror du att du kan leka dig igenom den går du bet, utmaningarna är flera.
Att få flyt genom banan kan vara svårt för den som sitter på en spänd eller osäker häst. Med volter och koncentrerad ridning hjälper Cornelia Rylén ekipagen att hitta rätt.
Avslappnad häst, att gas och broms fungerar och att ekipaget kan hoppa bana i ett jämnt tempo. Det är hemligheterna bakom landslagsstjärnan Henrik von Eckermanns framgångar.
Lägg fokus på din egen ridning och boosta samtidigt självförtroendet, med den framgångsrika junioren Jennifer Bratts favoritövning. Som hon menar passar nästan alla ekipage.
Johan Lundin, A-tränare i fälttävlan, menar att ryttares dubbla signaler kan ställa till det när de ska hoppa nya och okända hinder. Diken kan vålla problem – här ger han tips.
Tränaren och fälttävlansryttaren Ulf Johansson brinner för styrketräning. Hans filosofi handlar om att se till individen och att aldrig låta träningen bli stereotyp, varken för häst eller ryttare.
Hitta takten i sadeln och få ut maximalt av träningen, utan att sätta onödig press på din häst. Så lyder Roberto Cristofolettis råd – missa inte hans tekniska hoppövning.
Piia Pantsu, beridare och hopptränare på Flyinge, förespråkar hållbar träning på flera sätt. Här bjuder hon på en övning som du enkelt kan genomföra på hemmaplan.
Svårklassryttaren Niklas Arvidsson tipsar om en bomövning som kan varieras i oändlighet. Viktigast är att hitta rytmen och att använda sina händer så lite som möjligt.
En internationell tävling kräver stora förberedelser. Irma Karlsson, som bland annat rider världscupen, delar med sig av sina egna och hästarnas rutiner inför en viktig start.
På tävlingsplatsen kan det vara mycket att tänka på. Jörgen Larsson delar med sig av sina tydliga och trygga rutiner – som gör att han kan fokusera på rätt saker inne på banan.
Alla Matilda Petterssons ridpass bygger på att hästen ska jobba med glädje. Med hennes okomplicerade bomövning får du bättre kontroll över galoppen och lär dig att se distanser.
Lisen Bratt Fredricson menar att många ryttare saknar den finstämda kommunikationen med hästen. Först när du har känselspröten ute kan du bli riktigt skicklig i (hopp-)sadeln.
Niklas Arvidsson möter ofta elever som »fastnar« i att ett visst avstånd innebär ett specifikt antal galoppsprång. Men det är inte alltid av ondo med omtramp eller att komma lite fel.