Vad ska man tänka på?
 

Vad ska man tänka på?

Tema Publicerad i 2/2021

Emma Thorén Hellsten är avelsledare på SWB. Hon ger värdefulla råd kring vad som är viktigt att ha klart för sig innan det är dags att betäcka ditt sto och bli med föl.

Kräver prenumeration

Denna funktion är endast för betalande prenumeranter. Om du är prenumerant behöver du logga in.

Logga in

1. Avelsmål
Det första du bör fundera på är vad du har för avelsmål. Vad är det för häst du vill avla fram och vad är syftet med avkomman? Vill du föda upp en ridhäst till dig själv eller nästa generations hoppstjärna?
– Att ha ett tydligt avelsmål är nummer ett. Det avgör ju både vilket sto och vilken hingst du ska använda. Om du vill föda upp en häst till dig själv är det viktigt att också fundera över vad som händer om du blir skadad eller exempelvis får andra familjeförhållanden i framtiden. Det bör ändå vara så att det går att sälja hästen, säger Emma.

 

2. Rätt förutsättningar
Att planera är en sak men det är väldigt viktigt att du har rätt förutsättningar för att ta hand om ett föl och på sikt en unghäst. Hur har du det med betesgång till exempel? Och hur ska avvänjningen gå till?
– Det är inte bara att betäcka och tänka att det löser sig. Ett problem som ofta uppstår är om det blir ett hingstföl som måste avvänjas i tid. Stoföl kan gå kvar längre i flocken. Se till att ha en plan för detta, så att det inte plötsligt uppstår en paniksituation.

Att ha räknat på vad det kommer att kosta, även på längre sikt, är också en självklar del av planeringen.
– Så småningom kostar det ju dubbelt så mycket att ha två hästar.

 

3. Börja med stoet
Handen på hjärtat. Stoet som du tänkt betäcka – passar det ditt avelsmål? Vad har hon för meriter och har hon genomgått en objektiv bedömning? Hingsten kan inte kompensera för allt. Passar inte stoet avelsmålet så kommer det inte bli som du vill ha det, slår Emma fast.
– Stoet ska ligga inom ramarna för ditt avelsmål. Är det så att du inte har ett eget sto, och kan välja fritt, så blir det lite lättare eftersom du då kan leta efter en lämplig individ. Kompromissa inte för mycket.
Att stoet har ett temperament som du uppskattar är mycket viktigt.
– Stoet har större betydelse för fölets temperament än vad hingsten har. Inte bara genetiskt, utan stoet präglar fölet hela den tid som de går tillsammans. Hon berättar hur fölet ska bete sig som häst, så den biten är jätteviktig.
Självklart ska stoet vara friskt. Om hon har några skador kan du försöka ta reda på vad som orsakat dem. Var det yttre trauman eller kan det finnas något i stoets konstitution som påverkar hur hållbar hon är?
– Åk också till seminstationen och undersök stoet fysiska förutsättningar att bli dräktig. Annars kan det vänta en tråkig överraskning.

 

4. Förstärk bra egenskaper
Nästa steg är att hitta en hingst som också passar ditt avelsmål. Han ska gärna ha samma positiva egenskaper som stoet för att på så sätt förstärka dem. Har båda föräldrarna en bra egenskap ökar sannolikheten att fölet ärver den.
– Hingsten kan inte kompensera allt. Men om stoet har några svagheter ska man inte välja en hingst med samma svagheter. Däremot behöver man inte överkompensera och välja en extrem åt andra hållet.
Titta gärna lite extra på mödernesidan i hingstens stam. Har mor, mormor och mormorsmor fått fina avkommor som presterat?

– Ju fler hästar i släkten som gjort något bra, framför allt på mödernet, desto större är sannolikheten att hingsten har många positiva egenskaper i sina gener. Det finns massor av bra hingstar som har fina hingstar i sin stamtavla. Hingstarna är ju utvalda för att de har gjort bra saker och det är därför de blir godkända. Men där man verkligen bekänner färg är på stosidan. Är hingsten du tittar på den enda som gjort något bra på tre generationer kanske han är en »one hit wonder«.

Ta även hänsyn till eventuell inavel och hingstens fertilitet.
På nätet kan du ta del av mängder av filmer och bilder på hingstar du är intresserad av. Tänk på att filmerna många gånger är utvalda för att visa hästens mest fördelaktiga sidor. Det kan vara en god idé att själv läsa igenom tävlingsresultat, bruksprovsresultat och söka efter klipp som är uppladdade av en opartisk aktör, till exempel från tävlingar. Det bästa är om du kan se hingsten i verkligheten. När det är möjligt, åk på hingstvisning, tävlingar eller kontakta hingststationen och fråga om du får hälsa på.
När du väl har gjort ditt val är kostnaden för uppfödningen av ditt föl lika stor, oavsett vilken hingst du har valt.
– Det kan skilja tiotusentals kronor i betäckningsavgift mellan olika hingstar. Det är en engångskostnad. Jag tycker att man kan kosta på sig kvalitet, för sedan kostar hästen dig varje dag resten av sitt liv. Den kostar lika mycket i stallplats oavsett vad den har för kvalitet i grunden.

 

5. Fölbedömning eller ej?
När ditt föl väl är här kan du välja att ta med det på fölbedömning. Vissa väljer att visa fölet mest för att de tycker att det är roligt. Andra vill få ett kvitto på vad de har fött upp. Oavsett ska man inte ta allt för allvarligt på fölbedömningen.
– Föl har väldigt olika dagsform och kan vara lättpåverkade. Vill man visa sitt föl kan man ta kontakt med sin regionala SWB-förening. De arrangerar olika bedömningar, en del gör gårdsbesiktningar. Det kan vara roligt att göra, tycker jag. Det är inte omöjligt att fölbedömningen kommer att utgöra grunden till föräldrarnas första avelsindex.
Emma tipsar om att åka på fölbedömningar redan året innan ditt föl har fötts. Då kan du se hur det går till och få en uppfattning om det är något som du själv vill göra med ditt eget föl.

6. Dags för förskola
När ditt föl blivit unghäst kan du välja att visa det på unghästtesterna som SWB arrangerar.
– Då är det lite mer allvar kanske, men man ska fortfarande se det som en del av hästens utbildning. Det hästen behöver kunna för att visas på test är sådant man ändå ska ha lärt den, så det är lite som hästens förskola. Du kan välja att visa den för första gången som tre- eller fyraåring, det beror bland annat på hästens tillväxtfaser.
Hästägaren kan se unghästtestet som ett rådgivningstillfälle där man får information om vilka styrkor och svagheter hästen har. Man får också tips kring hästens vidareutbildning. För SWB är det även ett tillfälle att samla statistik.
– På så sätt hjälper alla uppfödare varandra. Om många visar sina hästar får vi mer kunskap om hästarna och det är ju något som de flesta vill ha.

 

!Skaffa en mentor
Emma tipsar om att du kan ta kontakt med en erfaren uppfödare som du kan ha som »mentor«. Känner man inte någon själv så kan man vända sig till sin närmaste regionala SWB-förening för att få tips. De hittar man på SWB:s hemsida: www.swb.org.

 

Mer information …
På SWB.org finns bland annat råd inför betäckning, användningsråd för hingstar, information om avelsindex och avelsrådgivning.
På Blup.se finns avelsindex som berättar hur hingstar och ston förväntas förvärva sig. Här finns också stam, resultat från unghästtest, ridhästtest, bruksprov och tävling.
På Sprangrulla.se finns bland annat fakta om hingsten, om avgifter och tillgänglighet.

  

Avelspodden …
I SWB:s Avelspodden tar Emma Thorén Hellsten och uppfödaren Gustaf Johansson upp ämnen som rör allt från att välja hingst till fölning, fölbedömning och elitfölauktion. Finns på swb.org/avelspodden och överallt där poddar brukar finnas.

Läsa mer premiuminnehåll?

Artikeln du läste är tillfälligt upplåst för alla.
För att få tillgång allt vårt premiuminnehåll behöver du en prenumeration.

Digital

Lås upp allt

 • Kunskapsmagasinet Hippson i brevlådan
 • Tillgång till artikeln direkt
 • Tillgång till alla tidningsartiklar på webben
 • Tillgång till ridövningsarkivet och expertsvar
 • Tillgång till digitala arkivet och alla äldre tidningsutgåvor
 • Specialpriser och fri frakt vid köp av övningsböcker
Pris per månad 1 kr Förlängs därefter månadsvis för 39 kr Välj

Pappersmagasinet + Digital

Lås upp allt + magasinet

 • Kunskapsmagasinet Hippson i brevlådan
 • Tillgång till artikeln direkt
 • Tillgång till alla tidningsartiklar på webben
 • Tillgång till ridövningsarkivet och expertsvar
 • Tillgång till digitala arkivet och alla äldre tidningsutgåvor
 • Specialpriser och fri frakt vid köp av övningsböcker
Pris per månad 59 kr Betalas 2 månader i taget Välj
Vårt bästa erbjudande: betala årsvis
Spara 313 kr genom att betala årsvis!
JUST NU 100 kr rabatt på årspriset!
395 kr (gäller endast till 2021-05-10) Betala för 12 månader på en gång Välj
Detta är en artikel ur Kunskapsmagasinet Hippson.

2/2021

I Hippson nr 2 2021 besöker vi den unge beridaren Andre Brant som har samlat erfarenhet och rutin hos Anders och Christina Kjellson på Hästak. Temat i tidningen är avel där bland annat en uppfödare och en avelsexpert ger råd till dig som drömmer om att vara med när ett föl ser dagens ljus för första gången. I vanlig ordning är utgåvan så klart full av ridövningar, experttips och inspiration för ryttare och hästägare.


Senaste artiklarna i kategorin Tema

Visar: