Piruettens ABC med Caroline Darcourt
 

Piruettens ABC med Caroline Darcourt

Dressyr Publicerad i 2/2021

Lätta hjälper och ett tydligt ABC. Så lyder Caroline Darcourts träningsfilosofi. Hon har ett noga utformat system för varje moment hon lär in.

Kräver prenumeration

Denna funktion är endast för betalande prenumeranter. Om du är prenumerant behöver du logga in.

Logga in

Hästarna föds inte med kunskap i dressyr över huvud taget, därför är det ett stort ansvar att utbilda en häst, det blir helt enkelt inte bättre än du gör det. Så börjar Caroline vårt samtal om att utbilda blivande dressyrstjärnor. Hon, som framför allt tagit fram många unga hästar, vet att det krävs att hon tänker ett extra varv ibland och att motivation måste vara den största drivkraften hos både häst och ryttare.
- Att rida unga hästar är roligt eftersom det ofta går ganska snabbt att se framsteg. Det är motiverande när hästen lyckas och man får ge beröm, säger hon, men menar att ambitiösa unga hästar också kommer med ett ansvar. Det gäller att inte frestas att gå för fort fram.
- Ibland kan det kännas som om man inte gör någonting annat än jobbar med grunderna. Men det är ju precis grunderna de måste lära sig. De måste lära sig samma sak gång på gång tills det är helt befäst. 

Självändamålet får inte bli att tävla, tävlingarna ska snarare vara ett kvitto på att du gjort ett bra jobb. En dålig start behöver inte vara en dålig upplevelse, påminner hon. Hur mycket vi än tränar kan vi räkna med att alla starter inte blir perfekta. Däremot kan vi lära oss något från våra misstag. 

 

Föredrar känsliga hästar
När Caroline började rida unghästar var hennes främsta problemlösning att rida framåt. Hade hon en tillräckligt bra framåtbjudning så löste sig resten brukade hon tänka och det stämmer till viss del även i dag.
- När hästen väl börjar tänka framåt är det också lättare att komma tillbaka. Man kan inte bromsa en häst som inte tänker framåt. 
Framåtbjudningen är också ett måste när du vill få igång bakdelen. Men i dag, efter nästan 18 år på Lövsta, har Caroline också en annan förståelse för var hon vill att hästen hamnar i slutänden. 
- Redan när jag börjar sitta på en ung häst har jag målet i sikte, jag vet vad slutprodukten ska vara. 

Det du gör med unghästen som fem- eller sexåring är ingen slutprodukt, menar Caroline. Men vare sig du satsar mot Grand Prix eller vill ha en fin kompis att jobba med i framtiden måste du lägga en stabil grund. 
- Känn din häst och läs av den. Och även om du har ett tydligt mål, var inte så fokuserad på målet att du missar vägen dit.


Caroline vill ha känsliga hästar som svarar direkt för hjälperna och känns kvicka i växlingarna mellan gas och broms. Hon jobbar också mycket med att hästarna tidigt ska vara självbäriga och tänker mycket, inte bara på hur hästen ser ut, utan också på vilken känsla den ger henne.
- Hästen får aldrig bli beroende av handen och den måste gå för så lätta hjälper som möjligt. För mig, som inte är så stor själv, är det här extra viktigt.

Caroline är en teknisk ryttare som gärna hittar nya lösningar på problem. Det faktum att hon aldrig kunnat rida på styrka har gjort att hon tvingats rida smart istället. 

 

Rid innanför spåret
För att hjälpa hästen hitta självbärighet jobbar Caroline mycket med övergångar från skritt till trav. Hästen ska bjuda fram ordentligt och får aldrig gå iväg när hon lättar på handen. Caroline kan sitta ett helt ridpass och träna på övergångar och tempoväxlingar. 
- Jag jobbar gärna innanför spåret för att slippa känslan av magneten i ytterbogen som drar mot väggen. Hästen ska ligga mellan hjälperna och inte vara beroende av handen eller väggen för att gå rakt. 

När du rider innanför spåret blir det enklare att känna om hästen vill vingla åt höger eller vänster. Många unga hästar är känsliga för hjälperna och när du korrigerar åt ett håll ramlar hästen lätt åt det motsatta. Här gäller det att hela tiden bolla mellan hjälperna för att få hästen helt rak på spåret.
- Tänk på att inte sitta och nöta med benen för att hålla hästen rak och krångla inte till det för mycket. Mycket löser sig med enkla tempoväxlingar, så försök göra inlärningen så okomplicerad som möjligt. Och tänk långsiktigt! Allt behöver inte lösas på ett ridpass, råder Caroline.
- Om jag går på yoga är jag knappast smidig efter ett yogapass. Det betyder inte att jag inte ska träna vidare. Många vill ha snabba resultat och allt ska vara löst i slutet av ridpasset, men det funkar inte riktigt så.
Hon tycker det är viktigt att vi kan acceptera läget om vi inte får till rätt känsla varje gång. Det kommer alltid komma dagar då vi helt enkelt inte når dit vi tänkt. Det viktiga då är att avsluta med en bra känsla. 
- Ha alltid i bakhuvudet att hästen förmodligen gjort sitt bästa. Avsluta med något som känns lätt så ni kan gå från ridpasset på gott humör.
- Ibland ser jag ryttare på framridningen som missar i en serie, gör sex serier till och misslyckas sex gånger till innan de till slut lyckas och går in på banan. Vad tror du hästen minns i det läget? Det enda lyckade bytet eller de sju missade?

 Caroline förklarar att nötande under press snarare skapar spänning och gör att hästen får en negativ minnesbild av byten. Här skulle hon hellre ta ett steg tillbaka, göra ett lyckat enkelt byte och nöja sig med det.  
- På så sätt hade jag fått gå in på banan med en positiv känsla och kunnat rida extra noggrant. 


Plocka isär övningarna
Mycket av Carolines träning handlar just om att ta ett steg tillbaka och plocka isär övningar tills alla steg fungerar.
- Om du inte har något att ramla tillbaka på är det så lätt att bli frustrerad. Jag vill alltid ha platåer att landa på.

Precis samma tänk tar hon med sig in på framridningen. Visst händer det att även hon hamnar i en situation där stressen tar över men hon försöker se till att ha en bättre plan än så. 
- Jag har ett tydligt ABC där jag gör momenten stegvis när jag rider fram. Det är viktigt att hästen känner sig trygg i varje steg, säger Caroline. Om något inte fungerar gäller det att gå tillbaka och checka av om alla steg blivit rätt på vägen. 


Foto: Natalie Lindholm 

Trestegsraket för fina piruetter
När Caroline lär in piruett börjar hon rida på en volt. Hon minskar den stegvis, rider med lite tagen bakdel och till slut har hon en halv piruett.  

- Får jag problem i en piruett kan jag alltid hoppa tillbaka till en halvpiruett eller till att rida med lite tagen bakdel, varhelst min häst känner sig trygg. Har du ett bra system har du också en grund att stå på.

Gör så här:

A: Till att börja med fokuserar Caroline träningen på att hästen ska gå med mer vikt på bakdelen och inte bli tung i handen. Denna övningen börjar hon med när hästen är fyra år. När hon jobbar på volt testar hon att lätta i handen för att se om hästen bär sig själv som den ska. Hon ökar och minskar volten ofta och det här är första steget till att så småningom lära in en piruett.

 

B: När hästen blivit sex år rider Caroline på mindre volter med lätt tagen bakdel. När det fungerar lägger hon in en övning där hästen försiktigt börjar vända på bakdelen. Tänk dig att du rider en fyrkant på volten. Ha hästen i en lätt öppna på raksträckorna och gör vändningar i hörnen. Med hästar som har väldigt lätt för sig börjar Caroline leka med momenten tidigare men hon är alltid noga med att hästen själv måste erbjuda nästa steg. 
- Var uppmärksam på om hästen själv erbjuder något. Jag gillar när hästen vill göra saker själv så jag får berömma.

Med en häst som har lätt för sig kan du också börja träna i ökad galopp längs långsidan och sedan ta upp den och lägga en 20 meters volt med tagen bakdel mitt på långsidan. När hästen är lite äldre kan du minska volten. Tänk på att fortsätta rida framåt och låta volten samla åt dig. Det blir en positiv upplevelse för hästen när volten gör jobbet automatiskt och ryttaren aldrig blir hängande i handen.
- Det här en jättebra övning när du vill jobba med samling utan att bli bromsande i handen!
När hästen blivit starkare och kan vända ber Caroline om lite mer vändning och snart har volterna blivit halvpiruetter.

 

C: Caroline utbildar alltid hästar med utbildningsskalan i bakhuvudet. Som sjuåringar ska hästarna som regel göra halvpiruetter och som åttaåringar ska piruetterna vara mer centrerade. Med det sagt är hon konsekvent med att alla hästar behöver en individuell plan och träningen anpassas alltid efter hästen som hon sitter på.
- När jag gått igenom steg A och B, och känner att de fungerar, så börjar jag så småningom rida hela piruetter. Får jag problem går jag direkt tillbaka till att rida på fyrkant med vändningar i hörnen eller till och med till en volt med tagen bakdel. 

Tänk på att lägga in varierat arbete och inte hamna på ridbanan flera dagar i rad, råder Caroline.
- Vi är noga med att låta våra hästar göra olika saker. Vi rider ut , hoppar och jobbar vid hand. Det bygger styrka både fysiskt och mentalt. 

 

Tänk på!

Bara för att en sak fungerade i går betyder det inte att det kommer fungera i dag. Känner du att allt går fel på träningen, avbryt passet, rid ut en sväng och försök igen i morgon istället.
- Akta dig för att bli för fyrkantig i ditt tänk. Jag förstår att man lätt blir envis och tänker att man inte är ambitiös om man inte löser problem men vissa dagar går det helt enkelt inte. Som ryttare måste du vara flexibel i ditt tänk. Du är inte mindre ambitiös för att du rider ut istället för att ta det där passet på ridbanan. 

 

Läsa mer premiuminnehåll?

Artikeln du läste är tillfälligt upplåst för alla.
För att få tillgång allt vårt premiuminnehåll behöver du en prenumeration.

Digital

Lås upp allt

 • Kunskapsmagasinet Hippson i brevlådan
 • Tillgång till artikeln direkt
 • Tillgång till alla tidningsartiklar på webben
 • Tillgång till ridövningsarkivet och expertsvar
 • Tillgång till digitala arkivet och alla äldre tidningsutgåvor
 • Specialpriser och fri frakt vid köp av övningsböcker
Pris per månad 1 kr Förlängs därefter månadsvis för 39 kr Välj

Pappersmagasinet + Digital

Lås upp allt + magasinet

 • Kunskapsmagasinet Hippson i brevlådan
 • Tillgång till artikeln direkt
 • Tillgång till alla tidningsartiklar på webben
 • Tillgång till ridövningsarkivet och expertsvar
 • Tillgång till digitala arkivet och alla äldre tidningsutgåvor
 • Specialpriser och fri frakt vid köp av övningsböcker
Pris per månad 59 kr Betalas 2 månader i taget Välj
Vårt bästa erbjudande: betala årsvis
Spara 313 kr genom att betala årsvis!
JUST NU 100 kr rabatt på årspriset!
395 kr (gäller endast till 2021-05-10) Betala för 12 månader på en gång Välj
Detta är en artikel ur Kunskapsmagasinet Hippson.

2/2021

I Hippson nr 2 2021 besöker vi den unge beridaren Andre Brant som har samlat erfarenhet och rutin hos Anders och Christina Kjellson på Hästak. Temat i tidningen är avel där bland annat en uppfödare och en avelsexpert ger råd till dig som drömmer om att vara med när ett föl ser dagens ljus för första gången. I vanlig ordning är utgåvan så klart full av ridövningar, experttips och inspiration för ryttare och hästägare.


Senaste artiklarna i kategorin Dressyr

Visar: