Se upp med vinterns faror
 

Se upp med vinterns faror

Hästhälsa Publicerad i 6/2017

Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Izabella Granswed, från Veterinärbloggen på Hippson.se, beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Kräver prenumeration

Denna funktion är endast för betalande prenumeranter. Om du är prenumerant behöver du logga in.

Logga in
Kolik
Under vintern, när det blir kallare, rör sig hästarna ofta mindre i hagen. De rids inte lika mycket och minskar sitt vattenintag jämfört med sommartid. I undersökningar har man dessutom sett att hästar dricker mindre när de bjuds kallt jämfört med ljummet vatten. Minskat vattenintag och minskad rörelse kan leda till uttorkning och fastare avföring, med förstoppning eller annan typ av kolik som följd.

Åtgärd: Se till att hästen har tillgång till vatten hela dagen i hagen, allra helst uppvärmt i en Thermobar eller liknande. Minska inte på hästens motion för att det är kallt ute, den kan ridas precis som under sommarhalvåret så länge ryttare och häst har rätt utrustning mot kyla och halka.
Börjar termometern närma sig 14 minusgrader eller kallare kan du tänka på att inte pressa hästen fullt ut, då ansträngande träning i alltför kall temperatur inte är bra för luftvägarna. Men vanlig motionsridning går alldeles utmärkt.

Halkskada/fläkning
Detta är som tu

Välj för att läsa vidare

Redan prenumerant?