Nervvrak som skenar på prisutdelningen, som vägrar att gå in på banan eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
Denna funktion är endast för betalande prenumeranter. Om du är prenumerant behöver du logga in.
Enligt Gittan Gröndahl, statsveterinär vid SVA, går det att minska smittspridningen mellan hästar radikalt – med rätt åtgärder.
Mycket av vår hästträning är erfarenhetsbaserad, men det kommer mer och mer forskning om hur hästar lär sig. Kunskap som kan göra ridningen djurvänligare och mer effektiv.
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Izabella Granswed, från Veterinärbloggen på Hippson.se, beskriver hur några av dem kan förebyggas.
Använder du skritten mest till uppvärmning och vila? Du är inte ensam, men kan vinna rejält på att vårda både skritt och vändningar. Johanna Due-Boje förklarar varför.
För hoppryttaren Julia Johansson är det viktigaste av allt att hästarna är avspända och rakriktade. I dessa övningar, som utgör perfekt vinterträning, övar du på precis det.
Hon började rida mest för att storasystern red och har aldrig ägt en egen häst. Trots det briljerade Therese Nilshagen, som vet vad hon vill och har jobbat hårt för att nå dit hon är i dag, på EM.
Vad händer egentligen i hästens kropp när den hoppar? I samarbete med Tukan förlag publicerar vi ett utdrag ur Gillian Higgins nyöversatta bok Ridningens anatomi.
Den storsäljande deckarförfattaren Sofie Sarenbrant tog upp ridningen igen efter 19 års bortavaro, tack vare sin äldsta dotter. Nu är ridskolan hennes frizon.
Drygt 80 procent av alla avblekbara skimlar äldre än 15 år får hudcancer, alltså melanom. Doktor Anna Hjälm Golovko har forskat i ämnet vid Uppsala universitet och konstaterar att en mutation verkar vara orsaken.
Hur integrerad är inlärningsteorin och hästforskningen i svensk instruktörsutbildning? Vi frågar Hanna Sassner, forskningsansvarig på Flyinge och lärare på hippologprogrammet.
På humansidan översköljs vi av budskap om protein i kosten, det finns dessutom mängder av tillskott och berikad mat i butikerna. Men hur ser hästens proteinbehov ut?
Många av oss ryttare är så »duktiga« att vi nästan spränger oss. Johanna Lassnack, inspiratör och coach för unga idrottare, gästskriver därför om konsten att säga nej.
År 1877 invigdes en hovbeslagsskola på skånska Alnarp, unik i sitt slag. Här fick smeder lära sig att anpassa skor efter individen – ett lyft för hästvälfärden.