Rio-kollen - Ludwig: "Kände mig som en amatör med tyglarna"

Hippsons OS-bevakning

Här samlar vi all vår bevakning från OS i Rio 2016. Det blir nyheter, intervjuer, bildspel och mycket mer.


AUG
08
2016

Ludwig: "Kände mig som en amatör med tyglarna"

"Ludde" och Aspe visade kämparglöd på banan.
  
Ludwig Svennerstål och Aspe såg riktigt taggade ut när de galopperade genom OS-starten. Ryttaren hade lagets öde på sina axlar och behövde ta sig i mål med bästa möjliga resultat. Under ritten kunde vi upprepade gånger se "Ludde" tappa tyglarna, något som gjorde honom irriterad på sig själv.
  
Text: Annelie Lundkvist
Foto: Tomas Holcbecher
  
– Vad hände med tyglarna?, utbrister han när Hippson ringer upp efter ritten.
Ja, vad hände egentligen?
– Jag vill börja med att säga att jag är väldigt nöjd med hästen, men jag kunde ju inte hålla i tyglarna, de bara försvann. Så fort jag skulle svänga var det som att de var insmorda i olja.
Hade du nya tyglar?
– Nej, jag har säkert gjort hundra rundor i år med de här tyglarna och har aldrig haft problemet förut.
  



Aspe levererade i skarpt läge
Även om utrustningsproblematiken gav Ludwig svårigheter att styra så kände han att hans häst, åttaåriga Aspe, gjorde allt rätt. 
– Hon kändes fin hela vägen in i mål. Därför är jag besviken på mig själv, för jag visste att hästen var redo. Annars hade jag inte valt henne. Hon är modig men smart på hinder, berömmer han sin häst.
Misstaget som kom på det sista vattenhindret tar Ludwig också på sig. Han förväntade sig nämligen att hästen skulle vara tröttare än vad hon var när de kom fram till utmaningen.
– Hon var så pigg i slutet, jag red in lite för starkt mot vattnet. Och när jag skulle svänga så försvann tyglarna igen, då ville jag nästan ta tag i bettet för att jag blev så trött.
Ekipaget gick i mål med 28,40 straffpoäng för överskriden optimaltid i terrängen.


  
Banan höll in i det sista
Trots att Ludwig startade bland de sista ryttarna berömmer han banan i Brasilien. 
– Det var en jättebra bana med ett underlag som verkligen höll hög klass hela vägen. För mig blev det dock svårare än vad det var.
Någon press för att ta sig i mål kände han inte, självförtroendet var på topp och det fanns ingen oro att han och Aspe inte skulle ta sig hela vägen. Trots att de var yngst i startfältet.
– Jag kände mig ganska bekväm när vi stod på startlinjen.
Byter du tyglar till i morgon?
– Egentligen borde jag svara ja på det, men det kommer jag inte att göra. Det var nog hennes svett som gjorde att det blev så halt på dem. De kommer att bli rengjorda till i morgon, det lovar jag, avslutar Ludwig.
  
Totalt klättrade Sverige från en tiondeplats till en sjundeplats i lagtävlingen. I morgon, tisdag, är det dags för den avslutande hoppningen.

Resultat, lagtävlingen
Resultat, individuellt


Läst 77149 ggr

Fler inlägg

DEC
02
2012

Webb-TV: Tinnes rekordkür




Tinne Vilhelmson Siflvén och Don Auriello slog svenskt rekord när de vann världscupküren under Stockholm International Horse Show. Hela 84,7 procent blev det - och givetvis en klar vinst. Se hela rekordküren från SVT Play. 


Läst 87255 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
02
2012

Fartfylld hoppning med stjärnorna - Rickard Olsson vann


Rickard Olsson vann hoppningen.

 

När det vankas Stjärnornas hoppning i Globen kan vad som helst hända. Eller vad sägs om två avåkningar på samma runda och en skäggig man klädd i damkläder, i damsadel?

   

Stockholm International Horse Show avslutades som vanligt med att stjärnorna intog arenan. Alla på sitt eget speciella sätt.
- Min ridlärare sa till mig i fredags att efter Globen kan du lära dig rida, och jag tänker verkligen fortsätta med det här, säger vinnaren Rickard Olsson under presskonferensen efter klassen.

Sångerskan Sara Varga tog hem årets stilhoppning.
- Men jag vet inte om det var för att jag red snyggast eller för att jag var roligast, säger hon.

 

Hästbiten – på ett sportsligt sätt

De två var tillsammans med komikern Mårten Andersson, Sofia Wistam och dansaren Tobias Karlsson debutanter i Stjärnornas hoppning i Globen. Och de genomförde sina rundor på varierande sätt.
Mårten travade runt, med tanke på att han bara ridit i ungefär tre veckors tid var det verkligen en riktigt snygg ritt.
- Jag har blivit som man brukar säga hästbiten. Jag kommer absolut fortsätta rida, säger han.

Sofia Wistam fick närkontakt med underlaget på banan - två gånger.
- Men jag mår bra, det känns inte någonstans i kroppen just nu. Mest av allt är jag förbannad och jag tänkte innan att visst är jag bättre än Richard Olsson i alla fall...

 

Dansartempo

Tobias Karlsson bländade Globen-publiken med ett riktigt dansarleende på läpparna genom hela ritten. Men stildomarna, Sylve Söderstrand och Malin Baryard Johnsson, tyckte nog att det gick i snabbaste laget.
- Man kanske skulle ha valt en lite lugnare låt för Tobias att rida till, funderade Malin efter hans ritt.

Rutinerade Mia Coldheart fick också till en prydlig ritt, men den här gången fick hon se sig besegrad när det gällde stilbedömningen.

Musse Hasselvall och Caroline af Ugglas bjöd i vanlig ordning på extra mycket show. Musse med helskägg, iklädd klänning, ridande i damsadel.
- När min ridlärare säger något, då gör jag som hon säger. Hon sa damsadel och så fick det bli.
Caroline af Ugglas kommer med en utmaning inför nästa år.
- Vi utmanar den där, vad heter han nu? Lars-Göran, i höjdhoppning - i damsadel, jag hoppas att fler upptäcker hur kul det är att rida i damsadel, säger hon.

 

Sara Varga tog hem stilhoppningen.
   

Rickard hade en härlig stil.
  

Mårten Andersson travade runt, fick ett stopp på det här hindret, men hästen Presley promenerade över.
   

Caroline af Ugglas red fel väg, ett par gånger.

 

Skäggiga damen, alias Musse Hasselvall, i damsadel.

 

Sofia Wistam hade en liiiiiite för stor hjälm på sig.
   

Inte så konstigt att man ramlar av om man inte ser vart man ska.
   

Tobias Karlsson bjöd på ridning med dansleendet på.

    

Rickard Olsson ser riktigt van ut vid att vinna blågul rosett.


Läst 91686 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
02
2012

Sista bilen till Peder


 

Det blev svenskarnas kamp även i Agria Nordic Tour. Till slut var Peder Fredricson ensam om att vara felfri i båda omgångarna - och därmed tog han hem den sista bilen. 


- Jag är väldigt nöjd med min häst. Jag kunde hålla min plan och rida som jag tänkt hela vägen, säger Peder Fredricson om H&M Sibon.

Det var irländska Jessica Kürten, holländaren Jur Vrieling, britten Scott Brash samt Peder Fredricson och Henrik von Eckermann som kvalat till finalen i Agria Nordic Tour, där högsta vinsten var en bil.

Klassen gick över 1,45-hinder i två omgångar, där den första omgången bestämde startordningen i den andra.
- Alla ryttare var felfria i första rundan så det var inte särskilt svårt byggt. När det står en bil på spel är alla väldigt sugna på att ta hem den, så då är det vinna eller försvinna som gäller, säger Peder.


Planen höll hela vägen

Han gick ut näst sist i den andra rundan och hann därför titta på några av de andra ekipagen innan han gick in för start.
- Då kunde jag också lägga upp en plan som höll hela vägen, säger han.
Henrik von Eckermann red Gut Neuenhofs Bacarole, hästen som han tog hem en bil på i gårdagens tidshoppning. Dessvärre fick han ett nedslag i andra rundan, vilket landade bilnyckeln i händerna på Peder.
- Kul. Det har varit en fantastisk helg med sportsligt bra resultat för svenskarna mot en stark internationell konkurrens, säger Peder.

Närmast väntar tävlingar på Olympia i London för honom. Och bilen får han, förhoppningsvis, behålla.

 

Se fullständigt resultat här.

 

Peder var tvåa i Stockholm Grand Prix tidigare på söndagen, nu fick han äntligen sin blågula rosett – och en bil!
   

"Jag är nöjd med min häst, jag kunde hålla min plan och det höll hela vägen", säger Peder om H&M Sibon.


Läst 87745 ggr Kommentarer Kommentera






Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.