Krönikor
Publicerad: 2013-02-18Krönika: Apropå att äta häst
I spåren av upprördheten över hästkött i färdigköpt lasagne hörs allt fler röster som säger att vi borde äta mer hästkött i Sverige. Här luftar Petra Andersson - hobbyryttare och doktor i praktisk filosofi - sina tankar i ämnet.
Naturligtvis försvarar ingen att hästkött deklareras som nötkött på en innehållsförteckning, innehållsförteckningar är ju meningslösa om de inte är korrekta. Men det finns de som ifrågasätter de upprörda känslorna kring att det är just häst det gäller. Det har gjort mig fundersam. Hur ska vi se på det här, borde vi äta mer hästkött?
Vi får höra att vi ska äta hästkött därför att det är slöseri med resurser att gräva ner eller elda upp de döda hästarna. Förutsatt att köttet är tjänligt som mat, ligger det något i det. Det är inte resurssmart att förstöra kött.
Vi får höra att om efterfrågan på hästkött ökar i Sverige, så minskar risken för att hästar exporteras inför slakten. Då slipper hästarna de långa slakttransporterna genom Europa. Det ligger något även i detta. Självklart är korta slakttransporter bättre än långa.
Men jag kan inte låta bli att fråga mig: Varför slaktas hästar? Varför finns det så mycket hästkött som förstörs, och varför exporteras hästar för slakt?
Vi vet att många hästar slaktas som ganska unga på grund av rörelsestörningar och hältor. Vi vet också att häst- och ridsporternas olika grenar skapar olika hög grad av utslagning. Olika grenar är helt enkelt i olika grad riskabla för hästen. Detsamma kan i viss mån gälla för olika hästhållningssystem.
Det har också uppmärksammats att kanske särskilt trav- och galoppsporterna skapar ett överskott av friska hästar som inte längre håller måttet för sporten. Dessa hästar är inte alltid så attraktiva på hästmarknaden, till exempel som ridhästar. Vi ska alltså undvika att halta eller "överblivna" hästar exporteras för slakt genom att äta mer hästkött.
Framstår inte resonemanget som lite bakvänt? Är problemet med tidig utslagning och överskott av svårsålda hästar verkligen att vi sällan äter hästkött? Är inte problemet snarare att situationen alls uppstår? Gott hästägarskap innefattar väl strävan efter att hästen håller? I ett gott hästägarskap borde väl inte friska hästar "bli över"?
Både påståendet att det är slöseri med resurser att inte äta häst och påståendet att vi borde äta häst för att de ska slippa exporteras, bortser från att vi har känslor och kulturella vanor när det gäller vilka djur vi ser som mat. Hästar är inte de enda djur vi avlivar utan att äta upp. Hundar avlivas också, och även om de är mycket mindre än hästar så är de många fler. Ingen säger att det är slöseri med köttresurser att vi inte äter upp våra hundar, trots att man äter hundkött på andra håll i världen.
Alla kulturer har nog gränser för vilka djur de äter eller inte. Tänk bara på det muslimska och judiska tabut mot griskött. Sådant brukar man respektera, det vore ohyfsat att säga att de som inte äter fläsk av religiösa skäl borde göra det av resursskäl.
Samma respekt visas inte mot människors motvilja mot att äta häst, det framgår av de senaste dagarnas debatt. (Inom parentes visas inte heller den respekten av alla de som gång på gång drar det slitna skämtet om att hästar är bäst på smörgås.) Detta trots att vår kultur sedan lång tid tillbaka är restriktiv när det gäller hästkött. Det har väl inte med religion att göra, men kanske med respekt för relationer?
Våra hästar har namn och vi har långa och nära relationer med dem. Hästar har personliga egenskaper och individualitet, som man upptäcker när man lär känna dem. Är det verkligen önskvärt att vi går mot våra känslor och börjar se sådana djur som mat? Att se våra hästar som köttresurser, är det verkligen bra för oss? Eller för hästarna?
Vi har känslor för hästar för att de är vackra, söta, kloka, vänliga, kamratliga och så vidare, ungefär som för hundar. Om sådana känslor för vissa djurarter gör att vi inte vill äta dem - är det verkligen bra att gå emot känslorna då? Det handlar ju om känslor som har med vår förmåga till empati och omsorg att göra, hur skulle det kunna vara bra att strunta i dem?
Jag vet inte riktigt vad jag tycker. Jag tror att vi behöver prata mer om de här frågorna. Jag tror att vi ska ta våra känslor för våra djur på allvar. Det är inte fel att äta hästkött, generellt sett, men jag tror faktiskt att det är fel att äta hästkött om känslan för hästarna säger nej.
Petra Andersson
Hobbyryttare, etikforskare och doktor i praktisk filosofi
taggar
Liknande webbartiklar
- Måltidsforskaren förklarar – därför fick fallet om hästköttet så starka reaktioner
- Starka reaktioner när norskan åt sin häst: "Min vän var ju inte där längre"
- SVT avslöjar: Svenska hästar slaktas svart
- HNS: ”Viktigt att slaktalternativet finns kvar”
- När hästens liv tar slut = svåra beslut
- "Ridsporten ser sig inte som en del av samhället"
- Erbjuder SvRF:s styrelse en kurs för att trygga medlemmarna
- Sandra Ruuda besvarar det öppna brevet
- "Brister i respekt mot förbundets egen värdegrund"
- Krönika: Nu tiger kvinnorna av rädsla
Astrid blev hämtad från skolan med häst
Astrid förväntade sig att bli hämtad som vanligt, men utanför skolan stod istället fyra hästar. Mamma Frida hade planerat en överraskning.
Nya formatet går emot debatten om välfärd
Fälttävlansryttaren Anna Hassö delar sina tankar inför OS i Paris. Med sin gedigna erfarenhet resonerar hon kring hur mästerskapet kan sluta.
Så skyddar du din häst mot kvarka
Kvarka är en smittsam luftvägsinfektion som kräver isolering. God hygien, rengöring och desinfektion är väsentligt för att hindra smittspridning.
Från smitta till sjukdom räknar man med tre dagar till två veckor
70-tal hästar smittade på Hippologum
En streptokockinfektion har drabbat ett 70-tal hästar på Hippologum. Anläggningen stängd och i karantän, skriver Tidningen Ridsport.
Anläggningen kan inte saneras förrän inga nya hästar insjuknar
Seger för Henrik och Glamour Girl i Madrid
Henrik von Eckermann och Glamour Girl vann en femstjärnig 1,45-hoppning i Madrid. De segrade med två sekunders marginal. Eveline Tovek startar i Grand Prix idag.
Så tar du hand om din häst i värmen
Det blir allt varmare, hästar klarar ofta värmen relativt väl men det finns en hel del du kan göra för att din häst ska klara av hettan ännu bättre.
Rätt takt genom bakdelsvändningen
Räkna fyrtakten högt när du tränar på bakdelsvändningar. Så råder A-tränaren Eva- Karin Oscarsson. Hon vill se följsamma händer och mer känsla.
Polis utreder Växjö Hästsportcenter för bedrägeri
Hästsportcentret utreds för bedrägeri och urkundsförfalskning. Kommunen anklagar centret för vilseledande uppgifter och fakturaförfalskning.
Lämnade vilseledande uppgifter när de ansökte och beviljades lån
Bloggar på Hippson Se alla bloggar
Bohuslänsk pärla med eget stall
Strax innan Lysekil finns en hästgård med renoverat bostadshus och stall med fem boxar. Till fastigheten tillhör det hela 24 hektar mark.
Arealen är fördelad på jordbruksmark, skogsmark och impediment
Selfie-rutan i rapsen tillbaka
Linda Ericsson tröttnade på människor och hästar som trampade ner hennes raps. För några år sedan skapade hon en ”selfie-ruta” i sitt rapsfält.
Nytt för i år: avgränsningen syns inte – för att inte förstöra bilderna
Köp en bostad - få en häst
I Norrtälje erbjuds köpare av nybyggda bostäder bidrag till en häst. Mäklare Per Johansson berättar att de ville skapa ett attraktivt erbjudande.
"Vill man ha en häst så får man ett bidrag på 100 000 kronor"
Skelettdelar i höbalar – ärendet hos ARN
En kvinna i Hultsfreds kommun fick höbalar med skelettdelar och giftiga växter. Leverantören vägrar häva köpet och ärendet är nu hos ARN.
Mästerskapsponnyn säljs: ”Hjärta av guld”
Ponnyn Waterloo har vunnit i princip allt som går att vinna tillsammans med Moa Elofsson och de avslutade med att bli bäst i norden.
Hur gör man med all ensilageplast?
Varje år förbrukar hästverksamheter stora mängder ensilage. Det genererar plastavfall bestående av polyeten som ska samlas in för att återvinnas.
Bäst i Test hos Kristian von Krusenstierna
Bäst i Test besökte Ågesta gård för att spela in till programmet. Med spänning väntar vi på hur slutresultatet av deras hästiga inslag kommer se ut.
"Babben har ju ett stort hästintresse så de ville göra något med häst"
”Bygger på SLU:s rekommendationer”
För att underlätta för kunderna lanseras nu en AI-tjänst baserad på forskning från SLU. Syftet är att hjälpa kunden välja rätt analyserat grovfoder.
Rekommenderar grovfoder utifrån ägarens beskrivning av sin häst
"Vad har vi för strategi för framtiden?"
Sveriges hopplandslag är bland det bästa i världen. Samtidigt har tävlingsarrangörer svårt att få ihop det. Det skapar oro för sportens framtid.
600 starter på hopptävling i Värnamo
I helgen går Värnamobygdens Ryttarförenings årliga hopptävling av stapeln, i år med 600 starter. Många hjälper till och stämningen är på topp.
Lada brann ned till grunden
En lada har brunnit ned till grunden i Frölanda. Med tio enheter på plats koncentrerar sig räddningstjänsten på att skydda en närliggande bostad.
Det kan du få för 15 000 kronor i Portugal
Astrid går igenom vad man bör förvänta sig när man köper en häst i Portugal. Hon menar att de flesta bara är ute efter super-fynden, det är svårt.
"Man alltid skaffa sig en käpphäst om man vill vara bombsäker"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren
Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist
– Den svåra skritten
– Konditionsträna i backe
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!