Vad är "snoppstenar"?

Fråga experten Hanna Borg Veterinär

Vad är "snoppstenar"?


Publicerat: 2023-07-17

Jag funderar på om ni inte skulle göra en beskrivning om "snopp-sten". Jag hade för några år sedan turen att lära mig att se när valacker har problem med det och kunna hjälpa dem ta bort stenarna. Tyvärr tror jag att det är få hästmänniskor som har den kunskapen. Vad är ”snopp-sten” och hur märker man att sin valack lider av det? Vad kan man som hästägare göra och när behöver man söka vård?


Hanna Borgs svar:

Hej!
Så kallad ”snoppsten” eller smegmasten bildas av att det ansamlas smegma i fossa urethralis det vill säga i lilla gropen i toppen av penis vid sidan av urinrörets mynning. Smegma är en naturlig substans som bildas av huden runt penis och i förhuden och är till för att skydda penis. Smegman kan ansamlas och bilda allt från en liten struktur i storlek av en ärta till en större som en valnöt. Smegmastenen kan bli väldigt hård då vissa salter från urinen kan blandas med smegman och orsaka en stenliknande konsistens. 

Individuell skillnad
Det är väldigt stor individuell variation på mängden smegma som bildas och om hästen blir besvärad av det. Det är ovanligt att hästar blir besvärade av sina smegmastenar men vissa hästar som bildar stora smegmastenar kan bli besvärade. De kan då droppa lite urin alternativt spruta lite snett vid urinering. De kan även ställa sig i urineringsställning för att sedan dra in penis och förflytta sig några meter innan

Välj för att läsa vidare

Premium digital

Lås upp allt

  • Kunskapsmagasinet Hippson i brevlådan
  • Tillgång till artikeln direkt
  • Tillgång till alla tidningsartiklar på webben
  • Tillgång till ridövningsarkivet och expertsvar
  • Tillgång till digitala arkivet och alla äldre tidningsutgåvor
Pris första månaden 19 kr Förlängs därefter månadsvis för 99 kr Välj

Premium+ (digital+papperstidning)

Lås upp allt + magasinet

  • Kunskapsmagasinet Hippson i brevlådan
  • Tillgång till artikeln direkt
  • Tillgång till alla tidningsartiklar på webben
  • Tillgång till ridövningsarkivet och expertsvar
  • Tillgång till digitala arkivet och alla äldre tidningsutgåvor
Pris per månad 139 kr Betalas 2 månader i taget Välj
Vårt bästa erbjudande: betala årsvis
Endast 83 kr/månad inkl. magasinet!
995 kr Betala för 12 månader på en gång Välj

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna här