Tips om din häst börjat hosta

Fråga experten Hanna Borg Veterinär

Tips om din häst börjat hosta


Publicerat: 2022-04-05

Hej! Just nu har vi ett grovfoder med väldigt hög torrhetsgrad. Övriga näringsvärden är bra men höet är extremt torrt vilket nu medfört att min häst har börjat hosta. Vilken han aldrig gjort innan. Man hör att det är en väldigt ytlig hosta som sitter högt upp i luftvägarna. Höt blötläggs i tunna så det är rejält blöt och hostan har den senaste dagen blivit bättre men är inte helt borta. Kan man göra något mer? När bör man kontakta veterinär för ytterligare undersökning? Tacksam för svar!


Hanna Borgs svar:

Hej!
Om hästen inte har tecken på någon luftvägsinfektion såsom feber eller näsflöde så är ekvin astma den troligaste orsaken till hostan. Grundorsaken är oftast som du skriver damm från tex hö eller andra allergen såsom bakterier eller mögel.

Den vanligaste orsaken till att hästen utvecklar astma är stallmiljön. Det är inte naturligt för hästar att vara inomhus där mängden partiklar i luften är kraftigt förhöjd jämfört med utomhus. Även fullt friska hästar får inflammatoriska celler i sina luftvägar efter sex timmar inne i en icke optimal stallmiljö. Dammet i stallmiljön innehåller minst 50 olika arter av mögel, flera olika sorters kvalster, endotoxiner och olika oorganiska komponenter. ”Hosthästar” reagerar på alla sorters allergener och är oftast som sämst på våren, efter den längsta installningsperioden.

Man har sett att det är större risk att få astma om hästen fodras med rundbalar av torrt grovfoder och då länge står med mulen in i balen, det spelar

Välj för att läsa vidare

Premium digital

Lås upp allt

  • Kunskapsmagasinet Hippson i brevlådan
  • Tillgång till artikeln direkt
  • Tillgång till alla tidningsartiklar på webben
  • Tillgång till ridövningsarkivet och expertsvar
  • Tillgång till digitala arkivet och alla äldre tidningsutgåvor
Pris första månaden 19 kr Förlängs därefter månadsvis för 99 kr Välj

Premium+ (digital+papperstidning)

Lås upp allt + magasinet

  • Kunskapsmagasinet Hippson i brevlådan
  • Tillgång till artikeln direkt
  • Tillgång till alla tidningsartiklar på webben
  • Tillgång till ridövningsarkivet och expertsvar
  • Tillgång till digitala arkivet och alla äldre tidningsutgåvor
Pris per månad 139 kr Betalas 2 månader i taget Välj
Vårt bästa erbjudande: betala årsvis
Endast 83 kr/månad inkl. magasinet!
995 kr Betala för 12 månader på en gång Välj

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna här