Viktigt med vatten året runt?

Fråga experten Jessica Ekström Foder

Hur länge får hästen vara utan mat och vatten?


Publicerat: 2011-10-24

Hej,
 
Jag är en tjej som har hållit på med hästar i cirka 15 år och som har stått inackorderad med min häst/hästar i sex olika stallar under den perioden. I de fyra första stallen var det självklart att hästarna hade vatten i hagen året runt och även att de alltid hade något att tugga på i hagen - till exempel gräs, hö, hösilage eller halm.
 
Jag fick därför något av en chock när jag flyttade till det femte stallet och det visade sig att hästarna stod utan både mat och vatten (ute) i mellan 7-8 timmar/dag, bara för att de som hade stallet påstod att det hade funkat för dem i 20 år. Ja, funkat tänkte jag - men frågan är vad hästarna skulle säga OM de kunde prata?
Vad jag vet så behöver hästen precis som människan fri tillgång till vatten, men till skillnad från oss människor äter hästar inte stora mål mat få gånger om dagen, utan står och äter cirka 16-18 timmar/dygn för att deras mage ska fungera, för att de ska få sitt tuggbehov tillfredställt och för att de inte ska få magsår på grund av magsyran som rinner till hela tiden - och behöver sugas upp av grovfodret.
Har även hört det ryktas om någon fyratimmarsregel som betyder att hästen inte får stå längre utan grovfoder att tugga på än fyra timmar - från sista tuggan på senaste målet grovfoder till första tuggan på nästa grovfodergiva.
 
Jag tycker väl personligen att hästar helst ska ha fri tillgång till någon form av grovfoder, men finns det någon lag som säger hur länge en häst får stå utan mat och vatten när den står i rasthagar - med inget annat än snö att dricka/tugga på? Och snön ska de verkligen inte äta/dricka tycker jag! Det är nämligen så att det sjätte stallet som jag står i nu inte heller tycker att det är nödvändigt att ordna så att hästarna har vatten även på vintern, utan tycker att de bara ska ordnas vatten ute så länge det är frostfritt. Men så fort frosten sätter in blir de utan! I det här stallet är det lite bättre än i förra stallet vad gäller grovfoder i hagen. Här får hästarna frukosthö inne innan de släpps ut. Sen när de släpps ut ca 08.00 på morgonen (så att den sista hästen är ute ungefär till 09.00) så slängs lunchpåsarna samtidigt ut där varje häst i snitt får mellan 2-4 kilo hösilage var, beroende på hur mycket den ska ha under hela dygnet. Jag kan tänka mig att de som får ett par kilo har ätit upp sitt på cirka 1-1,5 timme och de andra då som får 3-4 kilo har ätit upp det på cirka 2-2,5 timme.
 
Detta innebär i så fall att de hästar som kommer ut först har ätit klart sitt hösilage någon gång mellan 09.00-09.30. På vintern kommer de första hästarna in cirka 15.00 och de sista cirka 16.00. Efter alla uträkningar kommer jag fram till att hästarna står utan mat alltifrån 5,5-3,5 timmar beroende på om det kommer ut bland de första eller sista och på hur många kilo hösilage de får.

 

När de sen kommer in så får de e.m. hö som de flesta ätit upp innan 18.00, 19.00 någonting beroende på när folk kommer dit och rider sina hästar. Kvällsfodring sker någon gång mellan 21.00-22-00 där de flesta hästar får sin största giva hösilage som jag skulle tippa på i snitt ligger på 5kg/häst, vilket betyder att de borde ha ätit upp det till ca 01.00, 02,00 på natten någon gång och morgonfodring sker ca 05.30. Så under dygnets 24h står de hästar som får minst mat t.ex ponnyer utan mat först 5,5h+4h+5h=ca 14,5h utan mat och de som får mer 3,5h+2,5h+3,5h ca 9,5h utan mat och om en häst ska äta 16-18h per dygn så betyder ju det att det är 6-8h de inte äter utspritt på hela dygnet om de har fri tillgång.

 

Vilket innebär att hästarna i vårt stall ”betar” 1,5h, 3,5h-6,5h, 8,5h för lite/dygn. Dessutom har de som sagt inget vatten alls ute under sju timmars tid vilket betyder att de inte heller kan dricka när de äter sitt lunchhö och det kan väl aldrig vara bra? Vad tycker du om detta upplägg av foder och vatten i detta stall? Jag är i alla fall helt förtvivlad över att de står utan något att tugga på för att inte tala om inget vatten alls under 7 timmar. jag har föreslagit halm både ute och (inne för de som vill ha) bara för att det ska ha något att tugga på men de säger bara att det blir så lerigt i hagen om man ger hästarna halm för att de trampar runt det. Då sa jag att man kan bygga en slags foderkorg av trä och lägga den i men det vill de inte lyssna på!

 

Det vill heller inte lyssna på att det går att fixa vatten genom att min sambo som är möbelsnickare bygger isolerade vatten tunnor. Det är sådana vi haft förut och fyller man på de med varmvatten varje dag så blir det bara is om det är VÄLDIGT kallt men varje gång någon är hos sin häst tar man bort isen och fyller på mer varmvatten så funkar det faktiskt väldigt mycket bättre än att hästarna är så törstiga att de äter snö! Jag vill alltså veta vad jag kan säga/göra för att driva igenom att hästar behöver fri tillgång på vatten och mer att tugga på i hagen än vad de har nu. Finns det ingen lag som säger något om hur länge hästar får stå utan mat och vatten? PS. Jag vet att det här vart en hel uppsats men jag är verkligen mån om att du skulle få tillräckligt med fakta för att kunna ge ett bra svar på just vår situation. Tacksam för svar! 


Jessica Ekströms svar:

Välj för att läsa vidare

Premium digital

Lås upp allt

 • Kunskapsmagasinet Hippson i brevlådan
 • Tillgång till artikeln direkt
 • Tillgång till alla tidningsartiklar på webben
 • Tillgång till ridövningsarkivet och expertsvar
 • Tillgång till digitala arkivet och alla äldre tidningsutgåvor
 • Specialpriser och fri frakt vid köp av övningsböcker
Pris första månaden 19 kr Förlängs därefter månadsvis för 99 kr Välj

Premium+ (digital+papperstidning)

Lås upp allt + magasinet

 • Kunskapsmagasinet Hippson i brevlådan
 • Tillgång till artikeln direkt
 • Tillgång till alla tidningsartiklar på webben
 • Tillgång till ridövningsarkivet och expertsvar
 • Tillgång till digitala arkivet och alla äldre tidningsutgåvor
 • Specialpriser och fri frakt vid köp av övningsböcker
Pris per månad 139 kr Betalas 2 månader i taget Välj
Vårt bästa erbjudande: betala årsvis
Endast 83 kr/månad inkl. magasinet!
995 kr Betala för 12 månader på en gång Välj

Styckköp

Lås upp artikeln

 • Kunskapsmagasinet Hippson i brevlådan
 • Tillgång till artikeln direkt
 • Tillgång till alla tidningsartiklar på webben
 • Tillgång till ridövningsarkivet och expertsvar
 • Tillgång till digitala arkivet och alla äldre tidningsutgåvor
 • Specialpriser och fri frakt vid köp av övningsböcker
Pris per artikel 39 kr Kortbetalning - få tillgång direkt Välj

Jessica Ekström


Jessica Ekström är utbildad husdjursagronom vid SLU i Uppsala. Hon jobbar idag på Svensk Mjölk som projektledare på avdelningen för Djurvälfärd, och har tidigare varit djurskyddsinspektör i Enköpings och Helsingborgs kommuner.
Läs mer om Jessica här!