Att låta hästen vila helt – eller inte?

Fråga experten Bo Jenå Dressyr

Att låta hästen vila helt – eller inte?


Publicerat: 2019-02-20

Hej!
  
Hur tänker du kring att hästar ska vila under vintern? Jag har svårt att hålla i gång när det är mörkt och hårt i marken, är det okej att ställa av hästen en period? Jag rider på LA-nivå. Vi har tränat på under vintern, men har nu trappat ner lite successivt och jag ser att jag framöver inte kommer att kunna rida så mycket på grund av jobb, mörker, underlag och så vidare.
  
Hästen är tio år, en SWB-valack. Frisk och kry i övrigt. Går i hage tillsammans med andra hästar, är ute mycket men det beror ju också på väder. Min plan är att låta honom vila helt under två veckor, innan dess trappa ner lite till och sedan sätta i gång sporadiskt igen.
  
Hur ser du på detta? Hur mycket kommer han att tappa? Kan jag med gott samvete låta honom vila längre? Tacksam för tips!


Bo Jenås svar:

Hej!
  
Jag tycker att det är positivt att hästarna får vila, då sätter de muskler och utvecklas i sin kropp. Sedan är det olika från häst till häst hur de tar vilan. En del blir väldigt pigga och då kanske man ska låta en sådan häst göra skrittarbete efter någon vecka. Om du inte har möjlighet att skritta hästen eller låta den gå i skrittmaskin är det bra om du har tillgång till en stor hage som inbjuder hästen till att röra sig på egen hand. Oftast håller de då i gång kroppen på ett tillräckligt bra sätt.
  
Jag tycker att minst 14 dagars vila från arbete är en lagom period för en häst i full träning. Förutsatt att underlaget i hagen tillåter att hästen rör sig behöver du inte ta ut den för promenad under de här veckorna. Men blir din häst mer stillastående i hagen, eller om du har den i en mindre hage, är det bra om du låter den skritta. Antingen på töm, om du leder den eller om du sitter upp. En häst måste röra på sig även om de

Välj för att läsa vidare

Premium digital

Lås upp allt

  • Kunskapsmagasinet Hippson i brevlådan
  • Tillgång till artikeln direkt
  • Tillgång till alla tidningsartiklar på webben
  • Tillgång till ridövningsarkivet och expertsvar
  • Tillgång till digitala arkivet och alla äldre tidningsutgåvor
Pris första månaden 19 kr Förlängs därefter månadsvis för 99 kr Välj

Premium+ (digital+papperstidning)

Lås upp allt + magasinet

  • Kunskapsmagasinet Hippson i brevlådan
  • Tillgång till artikeln direkt
  • Tillgång till alla tidningsartiklar på webben
  • Tillgång till ridövningsarkivet och expertsvar
  • Tillgång till digitala arkivet och alla äldre tidningsutgåvor
Pris per månad 139 kr Betalas 2 månader i taget Välj
Vårt bästa erbjudande: betala årsvis
Endast 83 kr/månad inkl. magasinet!
995 kr Betala för 12 månader på en gång Välj

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!