Hjälp, hur ska jag hantera min häst?

Fråga experten Elke Hartmann Hästens beteende

Hjälp, hur ska jag hantera min häst?


Publicerat: 2021-07-04

Hej!
Jag har en hopphäst som är extremt känslig och explosiv. Han är 9/10 gånger jättesnäll så länge man följer rutiner men då och då klickar det till i huvudet på honom och han stänger av helt. Han har bland annat stegrat och landat i huvudet på min pappa (min pappa är 187cm, men min häst är 176cm hög), han har fått panik i stallet och brutit min mammas rygg och arm, skadade en annan häst ordentligt genom att springa in i den samt orsakat ett antal hjärnskakningar på både mig och andra.

Det går inte heller att ha honom inne längre än till klockan åtta på morgonen eller köra honom i stor/liten lastbil då han börjar klättra på väggarna till han hänger med frambenen över väggen (vi har standardhöjd på boxväggarna – han kan dessutom endast stå i sin nuvarande box, om vi försöker flytta honom för att måla stallet försöker han hoppa ut), när han väl sitter fast är han dock helt lugn.

Jag har haft honom i snart sex år och det har alltid gått bra att hoppa upp fram till efter hans vintervila för två år sen. Nu skenar han så fort man lägger över vikten försiktigt i ena stigbygeln. Både jag och en annan ryttare har fått hjärnskakningar när vi försökt jobba på det. Tyvärr går det inte heller att någon håller i honom då han vet att han är starkare och skenar ändå, spelar ingen roll om man har bett eller kedja på honom, han stänger av helt (han gör även detta när man leder honom om han känner för det).

Har ni något tips om hur man kan försöka få honom att acceptera det igen? Godis/mat funkar inte då han är väldigt ointresserad av båda, krävs mycket för att få honom att äta överhuvudtaget. Börjar bli desperat då jag alltid är beroende av att någon kan slänga upp mig eller att det finns en stege som är tillräckligt hög för att jag inte ska behöva sätta foten i stigbygeln! Han har inte sadeltvång, han är röntgad från topp till tå, har en specialanpassad Equipe EK26 sadel och är jättesnäll att rida barbacka på.

Tack på förhand!


Elke Hartmanns svar:

Din fråga väcker många tankar om hästvälfärd och säkerhet. Det uppkommer även nya frågor för att kunna förstå varför din häst beter sig som den gör och för att kunna föreslå långsiktiga lösningar. Det saknas alltså en del information som jag anser är betydelsefull i en beteendeutredning och för att kunna behandla de bakomliggande orsakerna och inte bara symptomen. Mitt mål med svaret är därför att kritiskt granska problemen ur olika synvinklar.

Tänk alltid säkerhet!
Innan jag försöker ge några konkreta råd vill jag understryka att människans säkerhet alltid ska sättas först. Därför är mitt första råd att du undvika samtliga situationer och stimuli som du tror kan trigga hans farliga beteenden tills du har utarbetat en detaljerad träningsplan och sett över hans livssituation. Ta professionell hjälp, till exempel av en etolog med gedigen praktisk erfarenhet. Låt helst ingen annan person som är inte involverad i den fortsatta träningen hantera hästen ur

Välj för att läsa vidare

Premium digital

Lås upp allt

  • Kunskapsmagasinet Hippson i brevlådan
  • Tillgång till artikeln direkt
  • Tillgång till alla tidningsartiklar på webben
  • Tillgång till ridövningsarkivet och expertsvar
  • Tillgång till digitala arkivet och alla äldre tidningsutgåvor
Pris första månaden 19 kr Förlängs därefter månadsvis för 99 kr Välj

Premium+ (digital+papperstidning)

Lås upp allt + magasinet

  • Kunskapsmagasinet Hippson i brevlådan
  • Tillgång till artikeln direkt
  • Tillgång till alla tidningsartiklar på webben
  • Tillgång till ridövningsarkivet och expertsvar
  • Tillgång till digitala arkivet och alla äldre tidningsutgåvor
Pris per månad 139 kr Betalas 2 månader i taget Välj
Vårt bästa erbjudande: betala årsvis
Endast 83 kr/månad inkl. magasinet!
995 kr Betala för 12 månader på en gång Välj

Elke Hartmann


Elke Hartmann är etolog och forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Hon har disputerat inom hästens sociala beteende och häst-människa-interaktioner.