Hjälp! En häst i flocken krubbiter på mitt sto

Fråga experten Jenny Yngvesson Hästens beteende

Hjälp! En häst i flocken krubbiter på mitt sto


Publicerat: 2022-03-15

Hej!
Jag har ett sto med årsföl som går tillsammans med två andra ston och deras årsföl. De går ute i en stor sommarhage med gott om bete och har gjort så sedan slutet på maj. Det yngsta stoet (som är tio år) krubbiter och har gjort det sedan hon skildes från sin mamma. För ca 1,5 månader sen började det yngsta stoet att krubbita på mitt sto. Mitt sto samt föl fick då gå ensamma i två veckor för mitt sto fick sår samt blev gropig i musklerna på rumpan. Sen cirka en vecka går de tillsammans med de andra igen och jag sprejar mitt sto och föl med en blandning av vatten och ättika för att de yngsta stoet inte ska krubbita på dem. Dock verkar det inte fungera så bra. Vad kan man göra för att bryta detta beteende? Det yngsta stoet krubbiter även på sitt föl samt det tredje fölet, det tredje stoet gör hon det inte på för den har sagt ifrån. Mitt sto har tyvärr blivit för "snäll" sen hon fick föl och säger inte ifrån.


Jenny Yngvessons svar:

Hej,

Vi vet idag ganska mycket om krubbitning och en av de utlösande faktorerna är just avvänjningen. Jag känner inte till någon systematisk studie kring hur man får beteendet att helt upphöra. Faktum är att det vi idag vet om stereotypier (som till exempel krubbitning) visar att har den väl uppstått och befästs så går den i princip inte att helt få bort. Däremot kan man minska frekvensen av krubbitningen. När ett beteende, särskilt när det gäller de här onormala beteendena, plötsligt förändras så är det alltid en varningssignal. Börja med en noggrann veterinärundersökning. Det finns ett samband (vi vet inte vad som är orsak och verkan) med olika former av kolik och krubbitning. Så, som alltid vid beteendeförändringar så behöver veterinär undersöka om det finns medicinska orsaker. 

Gör sen en analys av när (i vilka situationer) stoet krubbiter och var någonstans i hagen. Det finns ju ett stort utbud av rörelsestyrda kameror som kan användas så att vi ser vad s

Välj för att läsa vidare

Premium digital

Lås upp allt

  • Kunskapsmagasinet Hippson i brevlådan
  • Tillgång till artikeln direkt
  • Tillgång till alla tidningsartiklar på webben
  • Tillgång till ridövningsarkivet och expertsvar
  • Tillgång till digitala arkivet och alla äldre tidningsutgåvor
Pris första månaden 19 kr Förlängs därefter månadsvis för 99 kr Välj

Premium+ (digital+papperstidning)

Lås upp allt + magasinet

  • Kunskapsmagasinet Hippson i brevlådan
  • Tillgång till artikeln direkt
  • Tillgång till alla tidningsartiklar på webben
  • Tillgång till ridövningsarkivet och expertsvar
  • Tillgång till digitala arkivet och alla äldre tidningsutgåvor
Pris per månad 139 kr Betalas 2 månader i taget Välj
Vårt bästa erbjudande: betala årsvis
Endast 83 kr/månad inkl. magasinet!
995 kr Betala för 12 månader på en gång Välj

Jenny Yngvesson


Jenny Yngvesson är universitetslektor i tillämpad etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Här på Hippson svarar hon på frågor om hästens beteende. Etologi är helt enkelt vetenskapen om djurens beteende, om beteendets orsak och dess funktion. (Porträttfoto: Vanja Sandgren)