Häst som blir stressad vid uppsittning

Fråga experten Elke Hartmann Hästens beteende

Häst som blir stressad vid uppsittning


Publicerat: 2021-10-05

Hej. Jag har ett frisersto som är sju år. Hon är väldigt tittig och nervös hoppar för nästan allt. Jag longerar henne med sadel vilket går bra. Hon är lite svår att sitta upp på men visar på förbättring. Däremot när jag väl har kommit upp så drar hon. Hon får panik och springer iväg. När jag köpte henne så var detta inget problem och fanns inte tanken att det skulle bli så heller. Men för övrigt så är hon frisk och sund går med sadeln i longering och brukar longera innan jag ska sitta upp då hon även har mycket energi. Jag vet inte riktigt hur jag ska lösa problemet. Först var problemet uppsittning. Hon tyckte det var lite obehagligt men sprang aldrig iväg. Tagit min tid för vill inte sitta upp på en stressad eller spänd häst. Hon ska stå stil och vara lugn. Gungar i stigbygeln innan jag hoppar upp och står fortfarande lugnt. Men när jag är i sadeln så sticker hon. Vad ska jag göra?


Elke Hartmanns svar:

Hej!
Bra att du söker hjälp och vill lösa problemet. Jag brukar alltid börja med frågan om hästen har genomgått en veterinärutredning för att utesluta eventuell smärta som kan hänga ihop med beteendet, i och med att hon rusar iväg så fort hon känner vikten i sadeln. Utöver detta är det viktigt att kolla igenom utrustningen så att sadeln passar ordentligt och även bettet.  

Det finns även fler frågor jag behöver ha svar på för att bättre kunna förstå orsakerna till beteendet. Jag behöver även veta hur samspelet mellan dig och hästen fungerar i övrigt. Till exempel, vilken typ av bett använder du (skarpare bett kan förvärra problemet om du till exempel behöver få tag i tyglarna när hon drar iväg)? Är hon avslappnad under ridningen förutom hennes rädslareaktioner som du beskriver? Hur brukar du longera henne? Hur är hennes svar på övergångar till lägre gångarter och halt, både under longering, vid hand och ridning? Har det hän

Välj för att läsa vidare

Premium digital

Lås upp allt

  • Kunskapsmagasinet Hippson i brevlådan
  • Tillgång till artikeln direkt
  • Tillgång till alla tidningsartiklar på webben
  • Tillgång till ridövningsarkivet och expertsvar
  • Tillgång till digitala arkivet och alla äldre tidningsutgåvor
Pris första månaden 19 kr Förlängs därefter månadsvis för 99 kr Välj

Premium+ (digital+papperstidning)

Lås upp allt + magasinet

  • Kunskapsmagasinet Hippson i brevlådan
  • Tillgång till artikeln direkt
  • Tillgång till alla tidningsartiklar på webben
  • Tillgång till ridövningsarkivet och expertsvar
  • Tillgång till digitala arkivet och alla äldre tidningsutgåvor
Pris per månad 139 kr Betalas 2 månader i taget Välj
Vårt bästa erbjudande: betala årsvis
Endast 83 kr/månad inkl. magasinet!
995 kr Betala för 12 månader på en gång Välj

Elke Hartmann


Elke Hartmann är etolog och forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Hon har disputerat inom hästens sociala beteende och häst-människa-interaktioner.