GHS-Kollen - Maria om Singular: ”Buden på honom är väldigt höga”

Gothenburg Horse Show 2015

Här samlar vi all bevakning från årets hästfest i Scandinavium – Gothenburg Horse Show 2015


FEB
12
2015

Maria om Singular: ”Buden på honom är väldigt höga”


Foto: Tomas Holcbecher
  
Snackishingsten Singular LS La Silla kommer till Gothenburg Horse Show. I takt med att han gjort extremt bra resultat i världscupen har intresset för honom bara blivit större och större.
– Det är klart att det är roligt med all uppmärksamhet, särskilt efter att det har varit lite motigt i Sverige, säger ägaren Maria Gretzer.
  
Hoppryttaren och tränaren Maria Gretzer fick som bekant Singular på utbildning när hingsten var fyra år, från Rolf-Göran Bengtssons tidigare sponsor Alfonso Romo i Mexiko. Efter ett halvår köptes Singular loss, Marias mamma gick in och hjälpte till och äger en tredjedel av honom.
Maria visade Singular på Bruksprovet 2011, men där gick han inte vidare till fas II. Sedan 2013 är det tyska ryttaresset Marcus Ehning som rider Singular, med stora framgångar.
– Den här inomhussäsongen har varit lysande. Resultaten som de har gjort i världscupen är unika, med tanke på att Singular är så ung. Och så säger Marcus att han inte ens har känt att hingsten har tagit i ännu, det är ganska fräckt, berättar Maria.
  
Får höra att hon är "dum"
Intresset för Singular är enormt, redan förra året fick Maria flera bud från spekulanter som ville köpa honom.
– Det handlar om stora summor pengar, så klart. Men jag vill inte sälja. Jag får höra att jag är dum i huvudet som inte säljer honom, men jag vill inte det. Jag har varit med i den här branschen så länge och utan att ta risker kommer man ingenstans. Visst är det en risk att behålla honom – om en månad kan jag stå där utan häst. Men det är en risk jag är villig att ta, säger Maria.
När hon fick Singular visste hon ganska omgående att hingsten var speciell.
– Jag har sagt det hela tiden och är inte förvånad över de resultat han visar nu. Han har en helt otrolig ridbarhet, jag har aldrig suttit på en häst med den inställningen och kapaciteten. Och då har jag ridit tre mästerskap och tagit fram massor med hästar upp till Grand Prix-nivå, jag började ju med det här när jag var 19 år.
– Jag har vetat hela tiden att Singular skulle göra den här resan, många kanske har tyckt att jag har skrutit om honom och visst hade det varit lite pinsamt för mig om han ”bara” gått 1,40. Men nu bevisar han att han kan, säger Maria.
  
Många vill betäcka
Hon har alltså trott på hingsten från dag ett, men i Sverige blev han inte godkänd.
– I nuläget är han godkänd i Hannover, i Selle Francaise och i European Studbook. Men flera andra förbund är på gång, säger Maria.
Det är många som hör av sig till Maria för att betäcka med Singular. Dessvärre är det svårt att möta den stora efterfrågan.
– Det är lite först till kvarn som gäller, särskilt för de med bra ston i utlandet. I Sverige kommer betäckningssäsongen igång senare och jag tror att vi kan få svårt att leverera sperma till alla som vill ha, vi väljer ut ston som vi tror passar honom. Marcus är väldigt noga med att inte tappa sina hingstar medan de tävlas och hoppas, så tillgången beror helt på hur säsongen ser ut i övrigt, säger Maria.
Hingsten matchas nu försiktigt mot kommande uppgifter. Marcus Ehning sätter inte höga och alltför långsiktiga mål med en så ung häst.
– Han har velat ta det tävling för tävling och bestämma utifrån hur Singular har presterat. Marcus är kvalad till världscupfinalen i Las Vegas men förmodligen är det Cornado som går den.
Det är i nuläget oklart vilka klasser Singular startar i under Gothenburg Horse Show.
  
Text: Ida Röök 


Tidigare artiklar om Singular:
Maria om Bruksprovet, från 2011, läs mer här.
Maria Gretzer betäcker med snackishingsten, läs mer här.
Se när Marcus Ehning provrider Singular här.
Singular – en riktig hoppkanon, läs mer här.


Läst 22226 ggr

Fler inlägg

SEP
19
2011

Massor av bilder från EM i Madrid 2011


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
Vi tror inte att någon riktigt har smält gårdagens fantastiska svenska framgång, det har inte någon av oss i alla fall. Nu är vi hemma i Sverige igen och vilken fantastisk resa det har varit, känns nästan overkligt.. Hände det verkligen? 
 
Ah, det gjorde faktiskt det. Sverige kvalade till OS, Roffe tog EM-guld och Henrik kom femma. Helt otroligt! Så för att vi alla ska komma ihåg har vi trixat ihop ett litet bildspel från finaldagen. Se och njut.
 
Vi tänkte också passa på att tacka för oss och den här helgen, vi tycker i alla fall att det har varit otroligt roligt, hoppas ni har gjort det också. Ta hand om er alla och njut ordentligt, för man förlorar mer än vad man vinner i vår sport och man är inte bättre än sin senaste runda.
 
Adios! 
//Anna, Emma & Lena Salin


Läst 19982 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
18
2011

Gud stavas RGB & Eckerman är hans profet!


Sverige 1a och 5a i en EM-final, det är heeeelt otroligt! All respekt, hatten av, ursäkta språket, men det där va jävligt bra gjort! 


Läst 20628 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
18
2011

It´s the final countdown


Strax innan fyra drar EM-finalen med de 25 bästa ekipagen igång. Dit alla svenska ryttare är kvalade, men Angelica har valt att inte starta, det är trots allt hennes första stora mästerskap som senior och visst har hon gjort det fantaktiskt bra! För de andra tre kommer vi, och alla andra svenskar på platrs göra allt vi kan för att hejja fram våra duktiga ryttare och ni där hemma håller väl alla era tummar till förbannelse? Tänkte väl det ;) Störst chans på medalj av svenskarna har Roffe på en 5e plats, bara ett drygt nedslag från ledningen. Men än är inte tåget utom synhåll för heller Henrik och Malin, även om det mest är en framskjuten placering som hägrar.

Om ungefär 5 timmar är det avgjort, tills dess kommer supportrar och anhöriga från många olilka håll i Europa med små svettpärlor i hårfästet  att frenetiskt fortsätta bita sönder nagelband, nervöst rätta till hårslingor och kragar, desperat försöka sysselsätta fingrarna och rastlöst flytta vikten från det ena benet till det andra för att sedan flytta tillbaka igen. Alla väntar vi på samma sak nu, längtan efter bra sport och ett resultat. Må bäste man eller kvinna vinna! 


Läst 16233 ggr Kommentarer Kommentera






Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.