Ryttare som finslipat på detaljer, unga hästar som fått mer uppmärksamhet och flera nya lärdomar inför framtiden. Bo Jenå, förbundskapten i dressyr, sammanfattar året.
Denna funktion är endast för betalande prenumeranter. Om du är prenumerant behöver du logga in.
Vägen till en perfekt sits går via rörelserna i bröstkorg och höft. Det menar sjukgymnast Birthe Vogelius, som fokuserat på ryttarens kropp i tjugo år.
När man visar unghästar och föl måste uppmärksamheten hela tiden vara på hästen. Det vet Niklas Samuelsson, som varit med vid fölauktionerna på Flyinge sedan start.
Etolog Malin Axel-Nilsson kom i en studie fram till att hästar kan delas in i fyra temperamentskategorier. Det kan ge vägledning vid matchning av häst och ryttare.
Amerikanen Mark Bellissimo driver Tryon International Equestrian Center, som han på mindre än två år har svidat om till VM-arena för åtta ridsportdiscipliner.
Tillsammans med sin familj driver Lotta Wahlborg en av Sveriges största tävlingsanläggningar, Grevagården. Pandemin har gjort att de har fått tänka både om och nytt.
Hur ser vår gemenskap med hästen ut, lyssnar vi tillräckligt på den? Filosofen, författaren och ryttaren Jonna Bornemark resonerar kring asymmetrin i relationen.
Silvia Torresani är det svenska hopplandslagets equiterapeut. Hon finns med vid större tävlingar för att ta hand om hästarna – tillsammans med teamets veterinär.
Elitryttaren Jörgen Larsson har stor erfarenhet av att tävla många olika typer av hästar. Här ger han sina bästa tips för att få till en ultimat framhoppning.
Hon är en av Sveriges mest lovande unga dressyrryttare och Lina Dolk uppmärksammas ofta för sin fina sits. Här berättar hon om systematiken i sitsträningen.
Just nu pågår ett forskningsprojekt om så kallad fri fekal vätska hos häst. Är det hösilage som ger hästarna problem? Vi frågar Katrin Lindroth, doktorand vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Vad gör man som hästägare när vattnet är förorenat eller inte alls kommer ur kranen? Josefine Elving, forskare på SVA, berättar om den viktiga reservvattenplanen.
Niclas Magnusson är stuterichef på Bollerup. I ett samarbete med Lisen Bratt Fredricson och Grevlundagården gör de embryotransfer på ston i toppsporten.
Hovens status beror till 80 procent på arvet. Det menar Björn Berg, klinikhovslagare och forskarstuderande inom biomekanik vid Royal Veterinary College.
Enligt Bo Tibblin, nestor inom dressyren, har ridskolan tappat inflytande när många köper häst tidigt och börjar tävla. Det ställer nya krav på domare och tränare.