Vänj hästen vid »läskiga« mattan
 

Vänj hästen vid »läskiga« mattan

Hoppning Publicerad i 4/2021

Börja lågt och gå tillbaka till grunderna när du stöter på problem. Så ger du unghästen självförtroende att hoppa även de mest skrämmande hinder.

Kräver prenumeration

Denna funktion är endast för betalande prenumeranter. Om du är prenumerant behöver du logga in.

Logga in

Att du ridit in en unghäst betyder inte att du automatiskt vet hur nästa kommer fungera. En del hästar behöver helt enkelt mer tid än andra och det är något vi måste respektera. Så säger unghästutbildaren Lisa Maria Norlander. Hennes träningsfilosofi bottnar i att ta fram hållbara, glada och trygga sporthästar. Just att hästen är trygg är något hon alltid återkommer till, för har hästen bara rätt inställning kan den gå långt. 
– För mig är det absolut viktigaste att mina hästar vill göra det jag ber om, att de är med på planen, förklarar Lisa Maria, och säger i nästa andetag att hästarna måste tycka det är roligt att arbeta. För att nå dit bygger hon upp ett system där hästarna kan känna igen sig.
– När vi jobbar med unghästar är det extra viktigt att väga av hur mycket vi kan göra för att de inte ska tappa gnistan. Jag gör hellre för lite än för mycket.
Lisa Maria jobbar på att stärka hästarna både mentalt och fysiskt genom att rida på olika underlag och byta miljö. Typiskt »läskiga« hinder lägger hon in tidigt i träningen men hon hoppar dem på väldigt låg höjd. 
– Blir det vardag för unghästen att hoppa »läskiga« hinder så blir det inga problem framöver heller. Vattenmattan lägger jag in redan i inridningen. Till en början longerar jag över, sen promenerar vi över för hand och när jag så småningom när jag rider så ramar jag in vattenmattan och lägger ner bommen riktigt lågt. Jag kommer alltid emot hindret i trav så att hästarna hinner se och slipper bli överraskade. 

Avslappnad häst är A och O
Om Lisa Maria stöter på motstånd tar hon hellre ett steg tillbaka än pressar framåt. 
– Jämför med om du kör bil och det dyker upp en älg bredvid vägen. Inte sitter du då och gasar på! Nej, du saktar ner och kör förbi riktigt långsamt. Samma sak gäller med läskiga hinder.
När hästen stoppar eller tvekar jagar Lisa Maria aldrig på. Istället skrittar hon mot hindret flera gånger och lägger små volter åt både höger och vänster. Till slut slappnar hästen av och då går det oftast fint att travhoppa. Skulle hästen fortfarande vara tveksam går hon tillbaka i systemet, longerar och promenera över tills hästen slappnar av. Om du vet med dig att din häst är tittig tycker Lisa Maria att du ska lägga lite extra krut på uppvärmningen innan du börjar hoppa.
– Ge din häst tio minuter extra uppvärmning så den hinner slappna av och bli mottaglig för instruktioner. Och tappa aldrig tålamodet! 

Övningen steg för steg

  1. Börja enkelt

Presentera vattenmattan redan vid inridningen. Börja med att promenera och longera över. När du  sitter upp använd dig gärna av två infångare och skritta först fram till mattan med bommen nedlagd så att hästen kan ta sig över i skritt. När skritten går fint kan du börja jobba i trav.
– Rid inte på för fort, om hästen inte hinner titta är risken stor att du får ett stopp, säger Lisa Maria. 
– Ha kontakt i handen. Jag brukar säga att jag vill hålla hästarna i handen hela vägen fram till hindret. Rama in och rid lugnt över. Se att du har bra bjudning och balans i hästen.  

 

  1. Fastna inte i handbromsen!

När hästen väl hoppar gäller det att galoppera på framåt och få bra bjudning mot hindret.
– Jag håller kontakt med munnen men är ändå mjuk så hästen känner sig fri. Kontakten gör att hästen känner sig trygg samtidigt som jag rider rakt mot hindret med omslutande ben.
Använd gärna infångare vid varje hinder.
– Precis som det är viktigt att du rider rakt på hindret så är det också viktigt att du landar rakt och rider rakt fram efter hindret. Rid långa vägar och försök hitta bra bjudning utan att du jagar hästen. Balansen är viktig och rider du för fort eller långsamt är det lätt att du tappar den. 

 

  1. »Hoppa« bana med bommar

När du börjar hoppa bana kan du med fördel lägga ner alla hinder och rida över dem som bommar på marken. Bygg sen upp hindren successivt. 
– Plocka in karaktärshinder tidigt. Om hästen vänjer sig vid att hoppa »läskiga« hinder direkt bygger den ett självförtroende du kan ta med in på banan senare. 

 

Utbildar framtidens stjärnor
Lisa Maria Norlander jobbar som unghästutbildare. Hon har tävlat 1,40 hoppning, ridit final i Falsterbo och Breeders, tagit fram hästar till placering i Elmia Scandinavian Horse Show och utbildar unga hästar åt bland annat Malin Baryard-Johnsson
Bor: Kolmården
Hästar: 27 på anläggningen varav 15 i träning
Anställda: 1 heltid och 2 deltid
Tränar för: Malin Baryard-Johnsson, Sofia Bengtsberg, Fredrik Spetz, Lotta Björe och Rolf-Göran Bengtsson

 

 

Läsa mer premiuminnehåll?

Artikeln du läste är tillfälligt upplåst för alla.
För att få tillgång allt vårt premiuminnehåll behöver du en prenumeration.

Premium digital

Lås upp allt

  • Kunskapsmagasinet Hippson i brevlådan
  • Tillgång till artikeln direkt
  • Tillgång till alla tidningsartiklar på webben
  • Tillgång till ridövningsarkivet och expertsvar
  • Tillgång till digitala arkivet och alla äldre tidningsutgåvor
Pris första månaden 19 kr Förlängs därefter månadsvis för 99 kr Välj

Premium+ (digital+papperstidning)

Lås upp allt + magasinet

  • Kunskapsmagasinet Hippson i brevlådan
  • Tillgång till artikeln direkt
  • Tillgång till alla tidningsartiklar på webben
  • Tillgång till ridövningsarkivet och expertsvar
  • Tillgång till digitala arkivet och alla äldre tidningsutgåvor
Pris per månad 139 kr Betalas 2 månader i taget Välj
Vårt bästa erbjudande: betala årsvis
Endast 83 kr/månad inkl. magasinet!
995 kr Betala för 12 månader på en gång Välj
Detta är en artikel ur Kunskapsmagasinet Hippson.

4/2021

I Hippson nummer 4 besöker vi en vårdhäst, tre polishästar och en omskolad travare. Temat handlar om avmaskning, vi undersöker hur tillförlitliga träckprovsanalyserna är samt varför selektiv avmaskning förespråkas. Vi lär oss mer om hästens päls, går igenom hur hästen bäst förbereds inför hösten, och bjuder på mängder med ridövningar och experttips. 


Senaste artiklarna i kategorin Hoppning

Visar: