Lätta hjälper och ett tydligt ABC. Så lyder Caroline Darcourts träningsfilosofi. Hon har ett noga utformat system för varje moment hon lär in.
Denna funktion är endast för betalande prenumeranter. Om du är prenumerant behöver du logga in.
För att få till riktigt fina slutor måste hästens bakben bära på rätt sätt. Rose Mathisen tipsar om en favoritövning och delar med sig av råd som ger arbetsglada hästar.
Få en lösgjord, avspänd och balanserad häst med arbete vid hand. Lotta Zimmermann leder dig genom sex övningar som du och din häst kan göra från marken.
Renodla hjälperna, hitta rakheten och var sträng mot dig själv. Så sätter du det perfekta bytet, menar Rose Mathisen. I övningen gäller det att vara noggrann, mjuk och följsam.
Musik kan lyfta vilken dressyr som helst. Tränaren och filmskaparen Inger Gemzell har gjort musik till fler kürer än hon kan minnas. Här ger hon tips som får dig att dansa med din häst.
I tredje delen av serien om utbildningsskalan skärskådar Msv B-domaren och B-tränaren Eva Lekander, samt veterinären och biomekanikforskaren Marie Hammarberg, steget »kontakt«.
Här bjuder den flerfaldiga OS-ryttaren och dressyrtränaren Tinne Vilhelmson Silfvén på övningar för att förbättra och kontrollera rakriktningen hos hästen.
Msv B-domaren och B-tränaren Eva Lekander, samt veterinären och biomekanikforskaren Marie Hammarberg, funderar kring begreppet »schvung« – utbildningsskalans fjärde fas.
Nina Fox Stark är tränare och mental coach, som tävlar svår dressyr med sikte på Grand Prix. Hon tycker att den klassiska skänkelvikningen får på tok för lite uppmärksamhet.
Vår serie om utbildningsskalan – av Msv B-domaren och B-tränaren Eva Lekander samt veterinären och biomekanikforskaren Marie Hammarberg – har nått den viktiga rakriktningen.
Att hitta sin balans och rakhet i sadeln är viktigt för att inte skapa spänningar eller störa hästen när vi rider. Charlotte Espings tips hjälper ryttaren att förbättra sin sits.
All dressyr börjar med en avslappnad och ridbar häst, utan det finns varken ärlig samling eller bärighet. Rebecca Mauléons tips hjälper både hästen och ryttaren att hitta fokus.
Variera din ridning, lägg upp en plan och glöm inte att ha roligt – det är Sophie Lindströms råd. För att klara hennes favoritövning behöver du dessutom hålla tungan rätt i mun.
Det är lätt att prata om schvung, men vad innebär ordet egentligen? Kan man rida fram schvung hos sin häst och i så fall hur? Grand Prix-ryttaren Karin Öljemark har koll.
Träning är ett samspel som måste få ta tid, menar Rebecca Mauléon. Hennes favoritövning ger fina byten på ett lustfyllt sätt – både för rutinerade ekipage och under själva inlärningen
Att varierat arbete är bra för hästen är forskare och andra experter eniga om. Dressyrikonen Ulla Håkanson håller med – och delar med sig av sitt träningsupplägg i naturen.
När Ulrika Pernler upptäckte working equitation blev hon frälst. Disciplinen förbättrar ekipagets samarbete, förtroende, styrka och motivation – oavsett grundinriktning.
Att kunna korta och länga hästens steg är grunden till samling och till rörelser som piaff och passage. Men enligt Liane Wachtmeister nöter vi alltför ofta på i samma tempo.
I sista delen av serien om utbildningsskalan förklarar Msv B-domaren och B-tränaren Eva Lekander, samt veterinären och biomekanikforskaren Marie Hammarberg, begreppet »samling«.
De flesta försöker nog rida med lätta hjälper, men lyckas vi? GP-ryttaren och ridläraren Malin Hansson har inget val, en funktionsnedsättning gör att hon inte kan rida på styrka.