Amanda Ericssons mantra i ridningen är att släppa handbromsen och att optimera galoppen. Här bjuder hon på tre bomövningar som är trixiga – men ack så viktiga.
Denna funktion är endast för betalande prenumeranter. Om du är prenumerant behöver du logga in.
Msv B-domaren och B-tränaren Eva Lekander, samt veterinären och biomekanikforskaren Marie Hammarberg, tittar närmare på begreppet lösgjordhet – skalans andra »steg«.
Vi tar rygg på fysioterapeuten Caroline Stenman. Hon tipsar om hur du kan hålla hästarnas ryggar smidiga och friska – med hjälp av varierad ridning, mikropauser och coreträning.
På töm kan hästen tränas avsuttet på ett effektivt sätt, samtidigt som ryttaren får chans att studera den. Här ger Karin Engström sin syn på tömkörningens ädla konst.
Att varierat arbete är bra för hästen är forskare och andra experter eniga om. Dressyrikonen Ulla Håkanson håller med – och delar med sig av sitt träningsupplägg i naturen.
Den skånska riksanläggningen gick i bräschen när man redan på 80-talet rullade i stället för vek flätorna i hästens man. I dag är »Flyingeknoppar« ett begrepp i hela landet.
Vändning på framdelen har försvunnit från dressyrprogrammen, men på hemmaplan finns det mycket att hämta av rörelsen. Det menar Maud Delling, B-tränare i dressyr.
Landslagsveterinären för de svenska hopp- och dressyrhästarna heter Rasmus Westgren, han syns ofta tillsammans med ryttare och förbundskaptener på stora tävlingar. Men vad innebär uppdraget, undrar vi.
Det finns en uppsjö av damasker, boots och lindor som ska skydda hästens ben. Leg vet. Izabella Granswed, från Veterinärbloggen på Hippson.se, ser både för- och nackdelar.
Det finns mängder med studier och forskning som pekar på hur hästar bör hållas. Etolog Jenny Yngvessons dagliga bekymmer är att nå ut med informationen.
När hästen blir plötsligt och kraftigt halt handlar det inte så sällan om en hovböld. Anders Malmberg och Tommy Svensson, från Flyinges hovslagarutbildningar, visar hur hoven visiteras.
Prestige, prestation och perfektion kan bygga hinder i ridningen. Christina Drangel undervisar ryttare i kroppskännedom och vill att vi kastar den mask dessa tre P:n skapar.
Ibland händer det även för den vanliga hobbyryttaren – att man måste transportera hästen lite längre än till träningen, veterinären eller betet. Men var inte rädd för det.
Apropå djurvänlig och hållbar hästhållning gästskriver Petra Andersson, doktor i filosofi och själv ryttare, om det här med att välja – och välja bort – stall.
Amerikanen Mark Bellissimo driver Tryon International Equestrian Center, som han på mindre än två år har svidat om till VM-arena för åtta ridsportdiscipliner.
Skådespelaren och komikern Mia Skäringer har sett sig som hästtjej, utan att ha ridit. Nu har hon dock börjat ta lektioner på Billdals ridklubb – och älskar det.
I våras slog fälttävlansryttaren Anna Hassö larm, hon anser att svenska hästars välfärd brister. Här ger hon sin syn på lösdrift, ensamma djur och ett djupnande »täckesträsk«.
Hippsons enkät »Hästhållning« besvarades av 4 660 personer, omkring 10 000 hästar finns representerade i den. Svaren visar bland mycket annat att det är vanligare att hästar nära städer går ensamma i hagen.
Casall gick i pension, sponsoravtalet med Stuteri Ask upphörde och Rolf-Göran Bengtsson lämnade samarbetet med Bo Kristoffersen. Nu håller världsstjärnan till på makan Evis anläggning, och stortrivs.