Så här i början på betessäsongen oroar sig många hästägare för fång. Hur kan man förebygga att hästen drabbas? Och hur påverkar sockret i gräset en insulinresistent individ?
Denna funktion är endast för betalande prenumeranter. Om du är prenumerant behöver du logga in.
Vi ryttare är nästintill fixerade vid hästen som atlet – hur den musklar sig, flåset, att den tekniskt utför rörelserna korrekt och så vidare. Men hur är det med oss själva? Vad behöver vi förbättra för att hjälpa våra hästar att prestera?
Står du inför att bygga nytt stall? Då finns det en hel del lösningar att överväga, som kommer att underlätta det framtida arbetet. Hästrådgivare Margareta Bendroth tipsar.
Tävlingshästar utsätts för allt högre belastning. Veterinär Axel Wallman berättar hur hälsoläget för dem ser ut – och vad som är viktigt att tänka på i uppbyggnaden av hästen.
Sommartid kan solen ställa till problem för hästen. Här reder leg vet. Izabella Granswed, från Veterinärbloggen på Hippson.se, ut vad som händer och hur du skyddar den.
Hon är känd för att behålla sina ofta »omöjliga« hästar länge. Helena Persson strävar alltid efter total harmoni och låter tiden ha sin gång för att finna den. Nu satsar hon vidare med yngre förmågor.
Stallet har länge setts som en frizon från den utseendefixering som finns i samhället, men svensk forskning visar något annat. Carolina Lunde berättar mer.
Att hinna gymma kan vara svårt som ryttare, samtidigt behöver vi komplettera med egen fysträning för att rida optimalt. På Stall Fridarp i Skåne har man hittat en lösning.
Utbildningsskalan och dess »steg« känner de flesta ryttare till. Men vad innebär orden och hur kan de konkret hjälpa oss i ridningen? I första delen av en ny serie är takten i fokus.
Scope är ett ord som hoppryttare gärna slänger sig med. Men vad betyder det egentligen? Vi bad SVT:s expertkommentator och den före detta landslagsryttaren Lotta Björe reda ut begreppet, en gång för alla.
Med erfarenhetens rätt säger Albert Voorn vad han tycker. Nederländaren är OS-medaljör och hopptränare i bland annat Sverige, med bestämda åsikter om sporten.
I tv-rutan är Camilla Kvartoft känd som programledare för bland annat Agenda och Veckans brott. Och på fritiden hittar hon avkoppling hos hästarna i stallet.
Att variera och komplettera ridningen med annan träning ger flera goda effekter. I »Ridsportens fysprofil« ligger fokus på att bygga upp en långsiktigt stark och hållbar ryttare.
Hoppryttaren Elin Jansson tipsar om en favoritövning som ger träning av det mesta. Liksidighet och smidighet för hästen – och koncentration och fokus för ryttaren.
Byt miljö och gör det svåra enklare. Det råder Sigrid Bergåkra, som helst lär in galoppombyten ute. I naturen får du en häst som lättare slappnar av och bjuder framåt.
Så här i föltider tar uppfödaren Gustaf Johansson upp ett högaktuellt ämne. »Hur mycket bör man hantera föl och unghästar«, frågar han sig i sin gästkrönika.
År 1969 vann Jana Wannius det allra första derbyt i Falsterbo. Sedan 1985 ansvarar han för tävlingen, med titeln »president«, och har inga planer på att sluta.
År 2014 satt häst-Sverige klistrat framför tv:n då Ryttareliten sändes. Men vad hände med hästarna som blev kändisar i rutan?