Vad gör man som hästägare när vattnet är förorenat eller inte alls kommer ur kranen? Josefine Elving, forskare på SVA, berättar om den viktiga reservvattenplanen.
Denna funktion är endast för betalande prenumeranter. Om du är prenumerant behöver du logga in.
Ingen annan del i hästens utrustning väcker så mycket känslor som bettet. En metallbit som har följt oss och hästarna genom historien – och som både kan skola och sarga.
Varje år förbrukar hästverksamheter stora mängder ensilage. Det genererar i sin tur plastavfall bestående av polyeten som ska samlas in för att återvinnas. Håkan Pettersson, vd på Svepretur, berättar hur du gör.
Hästens matintag har klimat- och hållbarhetspåverkan både ur ett positivt och negativt perspektiv. Hur ska vi tänka så att hästar, i större utsträckning, blir landskapsvårdare?
Att tävla är inte livsnödvändigt även om det kan kännas så. Är det miljömässigt försvarbart att transportera hästar jorden runt? Vi kikar på koldioxidutsläpp vid tre olika scenarier.
Hästgödsel är en jordförbättrande resurs om den sprids på böndernas åkrar. Men tyvärr skapar hästarnas bajs övergödning om näringsämnena i stället läcker ut i våra vattendrag.
Dagens tävlingssystem bygger på att många reser mycket för att mäta sig med andra. I framtiden kan vi behöva tänka nytt, ett sätt kan vara att träningstävla på distans.
Piia Pantsu, beridare och hopptränare på Flyinge, förespråkar hållbar träning på flera sätt. Här bjuder hon på en övning som du enkelt kan genomföra på hemmaplan.
Hästvärlden har länge legat efter i klimat- och hållbarhetsfrågor. Men alla måste ta sitt ansvar, i stort och smått, för att kommande generationer ska kunna leva gott på jorden.
Gymnasieval, omval eller nyårslöfte om skifte i livet – så här års funderar många kring hästrelaterade utbildningar. Sara Westholm, Hästnäringens yrkesnämnd (HYN), ger råd.
I dag är strävan, av miljöskäl, att bilen ska försvinna från stadens gator. Men hur var det förr när hästen dominerade trafiken och bilarna ännu inte tagit över?
År 2012 startade Linnea och Fredrik Holländer sin »Hästloppis«, för miljöns skull. Tanken är att gamla ridprylar ska återanvändas, inte slängas. Här gästskriver de om idén.
Leg vet. Izabella Granswed, från Veterinärbloggen på Hippson.se, poängterar hur viktig hästens hag- och stallmiljö är. Miljöfaktorerna har nämligen en enorm inverkan på hästhälsan.
Bor din favorittränare långt bort, har du klimatångest, en svårlastad häst, eller är vägarna för hala? Då kan träning på distans via mobil och headset vara något för dig.
Har du funderat över solel från stalltak, näringsläckage från hagar eller ansvarsfull gödselhantering? Häng med på en inspirationsresa till anläggningar där man har vågat ta steg mot en mer klimatsmart hästhållning.
Jag älskar de olympiska spelen, men kan inte låta bli att tänka på vilka enorma resurser som läggs på tävlingarna. Det är ju i grunden något vi gör för nöjes skull och i mitt huvud ekar Greta Thunbergs fråga "How dare you?"