Komplext med hjärn- och skallskador
 

Komplext med hjärn- och skallskador

Hästhälsa Publicerad i 2/2018

Hästens huvud kan skadas på olika sätt, lindrigt eller allvarligt. Det är långt ifrån alltid hjärnan påverkas av exempelvis en fraktur – men gör den det kan läget snabbt bli akut.

Kräver prenumeration

Denna funktion är endast för betalande prenumeranter. Om du är prenumerant behöver du logga in.

Logga in
Att hästens hjärna »inte är större än en valnöt«, har ni också hört detta hävdas?
– Vilket tokigt påstående, den är betydligt större, säger veterinär Sara Larsdotter Davey.
Hon är verksam vid hästkliniken på Universitetsdjursjukhuset (UDS) i Uppsala och har stor erfarenhet av att behandla skallskador på häst. Sara föreläste i ämnet vid den årliga veterinärkongressen på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i höstas. Där handlade nämligen hästsymposiet om hästens huvud.
När vi ryttare pratar om hästars »skalle« tänker vi oftast på hjärnan och på individens mentala inställning. En hästhjärna går storleksmässigt att jämföra med ett människobarns, eller med en liten grapefrukt. Många har enligt Sara trott att hästar bara reagerar på instinkt, men det finns i dag alltmer forskning som pekar på en mer sofistikerad intelligens.
De deltagande veterinärerna på symposiet fick en mycket grundlig och konkret genomgång av hästhuvudets anatomi, möjliga åkommor och behandlingar. Både Saras UDS-kollega Tamás Tóth och den inbjudna, brittiska hästkirurgen Neil Townsend framhöll att häst

Välj för att läsa vidare

Redan prenumerant?